Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kostkarka w lodówkach Side by Side

(Temat utworzony: 03-08-2018 04:26 PM)
98511 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Dzisiaj temat tak gorący jak temperatura na zewnątrz (pamiętacie, żeby pić wodę? :winking-face:) a mianowicie lód, a dokładniej kostkarka w lodówce. Zdaję sobie sprawę, że aktualnie to temat bardzo ważny dlatego w dzisiejszym poście będzie o problemach z produkcją lodu w kostkarkach.

Co zrobić kiedy kostkarka nie działa?

W momencie, kiedy zauważyliśmy, iż kostki lodu przestały być produkowane należy sprawdzić czy:

1. na wyświetlaczu widoczna jest ikona lodu kruszonego ‘Crushed’ bądź całych kostek lodu ‘Cubed’ (jeśli jest podświetlona ikona ‘Ice Off’ należy wybrać jedną w powyższych opcji);

2. pojemnik na lód nie jest przepełniony, jeśli tak to należy usunąć część kostek (w przypadku zmrożenia i sklejenia się kostek, należy całkowicie opróżnić zbiornik);

3. czy możliwe jest korzystanie z dystrybutora wody, jeśli nie, to sprawdź poniższe kroki:

1. ciśnienie wody jest odpowiednie (do prawidłowego działania kostkarki ciśnienie linii wodnej powinno wynosić 138 ~ 862 kPa);
    2. na wyświetlaczu widnieje ikona filtra "Filter", jeśli tak oznacza to, iż należy wymienić filtr;
    3. linia wodna nie jest zapowietrzona (należy przytrzymać dźwignię podawania wody przez kilka chwil, tak 2-3 litry wody)

Po wykonaniu tych czynności zalecane jest przeprowadzenie testu kostkarki, w celu sprawdzenia czy mechanizm kostkarki jest sprawny.

Jak wykonać taki test?

Mamy zasadniczo dwa rodzaje kostkarek, zatem po krótce opiszę test dla obu rozwiązań.

Dla kostkarek umieszczonych na drzwiach zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij dolny zbiornik (ten, w którym przechowywane są kostki)

2. Zdejmij górną przykrywę kostkarki 

3. Zamontuj z powrotem dolny zbiornik

4. Naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy

Jeśli w rynienkach, w których tworzą się kostki są przymrożone starsze, zostaną one wypchnięte, będzie też widoczne powolne poruszanie się łopatki. Jeśli nie to powoli do rynienek zacznie napływać woda- oznacza to że kostkarka jest sprawna i powinna zacząć normalnie produkować lód. Należy teraz odczekać dobę na efekty.

Po tym czasie powinny pojawiać się nowe kostki lodu.

Dla kostkarek wewnątrz komory zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij pokrywę kostkarki: pociągnij przycisk z boku do siebie i pociągnij delikatnie osłonę

2. naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz cichy dźwięk pracującej kostkarki i poczujesz delikatne drżenie mechanizmu

Tutaj również należy odczekać dobę na efekty.

A co jeśli kostkarka tworzy lód, ale mniej, niż powinna? Tego dowiecie się pod tym linkiem: Co zrobić, gdy kostkarka do lodu nie wytwarza wystarczającej ilości lodu? 

Wykonanie czy też sprawdzenie powyższych czynności w większości przypadków przywróci sprawność urządzeniu.

Czy zdarzyły wam się jakieś przygody z kostkarkami? Udało się rozwiązać kwestię samodzielnie? Teraz już na pewno się uda :smiling-face:

W przypadku pytań zapraszam!

215 Odpowiedzi
Petrus85
First Poster
Opcje
  • Witam, mam problem z lodowka Samsung RFG23UEBP  zbiera sie lod na dole zamrazalnika i kostkarka lodu dziala nie poprawnie otoz wyrzuci kilka kostek lodu po jej calkowitym wylaczeniu  z pradu na kilka minut czyli Tzw.resecie  i pozniej sie juz kostek nie wytwarza czasem slychac kostkarke ze probuje wyrzucic kostki i to wszystko. Prosze o pomoc w rozwiazamiu tego problemu. Pozdrawiam 20220712_161332.jpg

20220712_161257.jpg

20220712_161221.jpg

20220712_161201.jpg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Petrus85  Dzień Dobry

Proszę na razie rozmrozić lodówkę oraz  pojemnik na kostki,  następnie zresetuj urządzenie, odłączając na 30 sekund od zasilania i wykonaj ponownie test kostkarki.

Proszę zapoznać się również z tym tematem:

https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%C4%99t-agd/kostkarka-w-lod%C3%B3wkach-side-by-side/m-p/6208... 

Petrus85
First Poster
Opcje

Witam,

Juz kiedys sie przypadkiem spotkalem z tym linkiem i zrobilem to wszystko co w nim pisze i okazalo sie ze razem z woda po jakims czasie poszlo rowniez powietrze. Ostanim razem  wyjalem kostkarke i byla ona pelna kostek lodu a lopatki wypychajace byly oparte o lod. Sprobuje rozmrozic i sie odezwe. Pozdrawiam 

0 Like
Denex
Student
Opcje
Czy po włączeniu w zamrażarce opcji lodówka nadal będą robione kostki lodu? Lodowka Samsung family hub. Logika podpowiada mi że nie, ale technologia idzie do przodu więc może coś się zmienilo :winking-face:
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Denex  Witam

Do produkcji lodu ważne jest włączenie funkcji Ice Maker On. Czy taka opcja jest u Pana włączona?

Jeśli będzie włączona kostkarka Ice Maker On, a zamrażarka będzie ustawiona jako "chłodziarka" to lodówka będzie próbowała (nieskutecznie) produkować kostki.

W tej sytuacji proszę wybrać Ice Maker Off.

Denex
Student
Opcje
Ja sie zastanawiałem tylko czy przy włączonej opcji produkcji lodu w zamrażarce ustawionej na lodówkę to zadziała:) podejrzewałem, że nie. Dzięki za odpowiedź :smiling-face:
0 Like
depeszman
Apprentice
Opcje

Podbiję mój wcześniejszy post - kostarka łamie krążki, robi kruszonkę, mimo ustawienia na cube, ma ktoś jakiś pomysł ? W mechanizmie wszystko wygląda, że jest w porządku. Co zauważalne, to że krążki się sklejają, nie są luźne. Czyli tworzy się zbitka krążków. Dlaczego nie wiem 

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @depeszman 

Najlepiej, żeby sprawdził to serwis 🙂

Niżej link do wyszukiwarki najbliższego placówki:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

kakit81
First Poster
Opcje

IMG_20230121_215927.jpg

 dzien dobry. U mnie podobny problem z kostkarka. Cała oszroniona i blokuja się kostki. Rozmrożenie nic nie dało. Po jakimś czasie znów zbiera się szron i zacinają się kostki na wylocie. Odstępy są okej za i po bokach lodówki. Może miał ktoś podobny problem.

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @kakit81 
Sprawdź, czy w zamrażarce jest ustawiona temperatura – 19 stopni lub chłodniej i warto wyłączać prace kostkarki, jak pobieramy tylko kilka kostek dziennie 😊