Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kostkarka w lodówkach Side by Side

(Temat utworzony: 03-08-2018 04:26 PM)
99245 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,

Dzisiaj temat tak gorący jak temperatura na zewnątrz (pamiętacie, żeby pić wodę? :winking-face:) a mianowicie lód, a dokładniej kostkarka w lodówce. Zdaję sobie sprawę, że aktualnie to temat bardzo ważny dlatego w dzisiejszym poście będzie o problemach z produkcją lodu w kostkarkach.

Co zrobić kiedy kostkarka nie działa?

W momencie, kiedy zauważyliśmy, iż kostki lodu przestały być produkowane należy sprawdzić czy:

1. na wyświetlaczu widoczna jest ikona lodu kruszonego ‘Crushed’ bądź całych kostek lodu ‘Cubed’ (jeśli jest podświetlona ikona ‘Ice Off’ należy wybrać jedną w powyższych opcji);

2. pojemnik na lód nie jest przepełniony, jeśli tak to należy usunąć część kostek (w przypadku zmrożenia i sklejenia się kostek, należy całkowicie opróżnić zbiornik);

3. czy możliwe jest korzystanie z dystrybutora wody, jeśli nie, to sprawdź poniższe kroki:

1. ciśnienie wody jest odpowiednie (do prawidłowego działania kostkarki ciśnienie linii wodnej powinno wynosić 138 ~ 862 kPa);
    2. na wyświetlaczu widnieje ikona filtra "Filter", jeśli tak oznacza to, iż należy wymienić filtr;
    3. linia wodna nie jest zapowietrzona (należy przytrzymać dźwignię podawania wody przez kilka chwil, tak 2-3 litry wody)

Po wykonaniu tych czynności zalecane jest przeprowadzenie testu kostkarki, w celu sprawdzenia czy mechanizm kostkarki jest sprawny.

Jak wykonać taki test?

Mamy zasadniczo dwa rodzaje kostkarek, zatem po krótce opiszę test dla obu rozwiązań.

Dla kostkarek umieszczonych na drzwiach zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij dolny zbiornik (ten, w którym przechowywane są kostki)

2. Zdejmij górną przykrywę kostkarki 

3. Zamontuj z powrotem dolny zbiornik

4. Naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy

Jeśli w rynienkach, w których tworzą się kostki są przymrożone starsze, zostaną one wypchnięte, będzie też widoczne powolne poruszanie się łopatki. Jeśli nie to powoli do rynienek zacznie napływać woda- oznacza to że kostkarka jest sprawna i powinna zacząć normalnie produkować lód. Należy teraz odczekać dobę na efekty.

Po tym czasie powinny pojawiać się nowe kostki lodu.

Dla kostkarek wewnątrz komory zamrażarki:

Aby wykonać test kostkarki:

1. Zdejmij pokrywę kostkarki: pociągnij przycisk z boku do siebie i pociągnij delikatnie osłonę

2. naciśnij przycisk ‘Test Switch’ przez ok. 5 sekund, aż usłyszysz cichy dźwięk pracującej kostkarki i poczujesz delikatne drżenie mechanizmu

Tutaj również należy odczekać dobę na efekty.

A co jeśli kostkarka tworzy lód, ale mniej, niż powinna? Tego dowiecie się pod tym linkiem: Co zrobić, gdy kostkarka do lodu nie wytwarza wystarczającej ilości lodu? 

Wykonanie czy też sprawdzenie powyższych czynności w większości przypadków przywróci sprawność urządzeniu.

Czy zdarzyły wam się jakieś przygody z kostkarkami? Udało się rozwiązać kwestię samodzielnie? Teraz już na pewno się uda :smiling-face:

W przypadku pytań zapraszam!

215 Odpowiedzi
rafi2
First Poster
Opcje

...no i jak wyłączyć taka opcje (jeśli to nie awaria). Prądu pożera gigawaty a i kostki białe jak śnieg od wytrąconego węglanu wapnia.

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @rafi2!
Nie wiem jaki masz model lodówki, ale z tego co wiem, żaden model Samsunga nie osiąga -30*C w zamrażalniku. Skąd w ogóle temperatura -30*C, mierzyłeś to w jakiś sposób?

rafi2
First Poster
Opcje

Cieszę się niezmiernie, że mogłem Cię zaskoczyć, ale po kolei. Model mojej lodówki to RSA1ZTMG.

Problem z osadem w i po roztopieniu kostek lodu był od samego początku o czym świadczy pierwszy wpis 6 lat temu. Natomiast problem się ujawnił kiedy w zeszłym roku zamontowałem osmozę i spadło ciśnienie w wężyku, przez co kostkarka pracowała przez 4-6 dni żeby napełnić zbiornik lodem. Najpierw podskoczyły rachunki za prąd o 30%. Następny objaw to zamarzający alkohol w zamrażarce, aż się zacząłem bać, że butelki rozsadzi:). I wtedy znów zacząłem bawić się panelem sterowania. Przy przełączaniu kostkarki włączona-wyłączona pojawiała się na wyświetlaczu temperatura zamrażalnika -30 stopni!?! A skoro temperatura zamarzania alkoholu 40% to 27* wszystko zaczęło się "kleić" w całość. Wsadziłem termometr do lodówki i bingo -28* - aż się dziwię, że ona w ogóle jeszcze działa! skoro przez tyle lat pracowała na 200% normy!

I tu wracamy do początku... skoro przez tyle lat nikt w serwisie SAMSUNG nie wpadł na ten koncept to może chociaż teraz ktoś mi podpowie jak to zmienić, czyli ustawić tak abym kostki miał przezroczyste a rachunek za prąd normalny...? 

20250414_150446.jpg

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

Cześć @rafi2,
Przezroczystość kostek lodu zależy od wody, najczęściej przezroczyste kostki lodu powstają z przegotowanej wody, albo z wody wysokiej jakości. "Kranówka" mimo przefiltrowania i tak nie utworzy idealnie przezroczystego lodu. 

Co do nieprawidłowego mrożenia i wyświetlania temperatur- najlepiej skonsultować to z serwisem. Z danych technicznych tego modelu wynika, że minimalna temperatura w zamrażalniku to -25ºC. Czy w momencie kiedy lodówka pokazała 30 na wyświetlaczu zamrażalnika, na panelu chłodziarki nie pokazywała się jakaś litera? Lodówki wyświetlają w ten sposób komunikaty o błędach. 

Jeśli chciałbyś skontaktować się z technikami z serwisu, to lokalny punkt możesz znaleźć na poniższej mapce:
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

rafi2
First Poster
Opcje

1. Jestem chemikiem:)

2. Błąd nie wyskakiwał, po prostu w trakcie pracy kostkarki temperatura spada do -30*.

3. Infolinia SAMSUNG powiedziała to samo "tak nie powinno sie dziać, proszę zgłosić się do serwisu"

4. W serwisie powiedzieli " to normalne, aby skrócić czas zamrażania algorytm programu obniża temperaturę w tym czasie" - pozostawię ten dwugłos bez komentarza.

0 Like
JulaP
Expert
Opcje

@rafi2 skontaktuj się w takim razie jeszcze raz z infolinią Samsung, wyjaśnij problem i powiedz jaką odpowiedź otrzymałeś do tej pory od techników. Konsultanci przekażą sprawę do weryfikacji wyżej i na pewno uzyskasz odpowiednią pomoc. Tutaj raczej nic nie wymyślimy, sprzęt działa nieprawidłowo i bez sprawdzenia części nie będziemy w stanie pomóc w żaden sposób.