Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak dbać o lodówkę, aby ta służyła bezawaryjnie?

(Temat utworzony: 17-11-2018 09:19 AM)
7526 Wyświetlenia
Opcje

Cześć Userzy,
Dzisiaj temat dotyczący konserwacji i użytkowania lodówek firmy Samsung.

Jakie czynności powinniśmy wykonywać regularnie? Jak dbać o urządzenie, by służyło nam długie lata? W dzisiejszym poście znajdziecie odpowiedzi na te pytania.
Odnosząc się do konserwacji i eksploatacji lodówek nie sposób nie wspomnieć o właściwej instalacji. Wrócę więc jeszcze w tej kwestii z przypomnieniem dotyczącym instalacji w telegraficznym skrócie.

Instalacja:

1. Nie należy instalować lodówki w wilgotnym miejscu bądź tam, gdzie może mieć kontakt z wodą.
  2. Lodówka powinna być podłączona do samodzielnego gniazda z uziemieniem, bez użycia przedłużaczy.
  3. Urządzenie nie należy instalować obok mocnych źródeł ciepła jak grzejnik.
  4. Wokół lodówki należy zostawić odpowiednie odległości wentylacyjne. Nawet w przypadku urządzeń do zabudowy należy zapewnić lodówce wentylację.
  5. Temperatura otoczenia, w której może pracować lodówka powinna mieścić się w przedziale 10 -32 stopnie dla naszej strefy klimatycznej.
  6. Urządzenie należy zainstalować na płaskiej stabilnej powierzchni z lekkim odchyleniem do tyłu. Ułatwi to domykanie drzwi.

Instalacja wykonana. Teraz pytanie, jak użytkować lodówkę by jak najdłużej spełniała swoją funkcję?

Pierwsza kwestia to właściwe przechowywanie produktów w lodówce. Warto tutaj zwrócić uwagę na kilka kwestii:

1. Nie należy umieszczać żywności zbyt blisko otworów wentylacyjnych znajdujących się w tylnej części lodówki, gdyż może to zakłócać swobodny obieg powietrza. Efektem ubocznym może być przymarzanie produktów tam ustawionych oraz zwiększenie pracy lodówki.
  2. Przed włożeniem produktów do lodówki należy je dokładnie zawinąć lub umieścić w szczelnych pojemnikach. Dlaczego? Większość urządzeń ma system No Frost, który stale pozbywa się nadmiaru wilgoci z urządzenia. Włożenie warzyw bądź owoców luzem spowoduje, że lodówka z nich również "odprowadzi wilgoć"  a raczej wolimy jędrne i soczyste produkty :smiling-face: Więc warto je zabezpieczyć.
  3. Nie należy wkładać do zamrażarki butelek ze szkła ani napojów gazowanych. Kwestia bezpieczeństwa, butelki te po zamarznięciu zawartości mogą wybuchnąć i uszkodzić zamrażarkę.
  4. Pamiętajmy by produkty, które umieszczamy w lodówce miały temperaturę pokojową. Zbyt wysoka temperatura potraw powoduje nadmierną ilość wilgoci i zwiększenie temperatury wewnątrz urządzenia.

Druga sprawa to czyszczenie urządzenia.

Lodówkę z zewnątrz czyścimy środkami, które nie są żrące (najlepsza będzie ciepła woda). Nie możemy urządzenia bezpośrednio spryskiwać wodą zatem przecieramy je wilgotną szmatką. Ważne też, aby szmatka, której używamy była miękka. Wykluczy to ryzyko zarysowania urządzenia.

Co do czyszczenia wnętrza należy w miarę możliwości opróżnić lodówkę, wyjąć półki, które można umyć pod prysznicem bądź w zlewie. Przed ponownym włożeniem półek osuszamy je całkowicie. Następnie przecieramy całą komorę lodówki. Tutaj również używamy miękkiej szmatki i ciepłej wody. Dla lepszego efektu czyszczenia możemy dodać naturalnych środków czyszczących jak ocet. Po umyciu i osuszeniu komory wkładamy z powrotem półki, a następnie produkty.

Trzecia kwestia to szczelność lodówki.

Ważnym aspektem pracy lodówki i utrzymywania właściwych temperatur jest jej szczelność. Pamiętajmy zatem o regularnym czyszczeniu i sprawdzaniu uszczelek. Każda deformacja odkształcenie bądź uszkodzenie uszczelki zwiększy pracę urządzenia i zmniejszy efektywność przechowywania produktów wewnątrz. Może to również powodować gromadzenie się szronu wewnątrz zamrażarki.

Pamiętajmy tutaj również o zamykaniu drzwi lodówki. Pozostawianie otwartych drzwi to najczęstszy błąd w użytkowaniu lodówki. Otwarte drzwi to dopływ ciepłego powietrza zatem podnosi to temperaturę wewnątrz chłodziarki co powoduje zwiększenie pracy lodówki i większe zużycie prądu.

Jeszcze jedną kwestią aktualnie już odchodzącą w zapomnienie jest rozmrażanie urządzenia. Większość jednak aktualnie produkowanych sprzętów Samsung ma system No-Frost, który nas w tej kwestii wyręcza.
Gdyby ktoś miał starszy model urządzenia, który wymaga rozmrożenia i potrzebujecie na ten temat wskazówek dajcie znać!

I jak, proste? Wydaje się bardzo proste, czasem jednak w pędzie zapominany o tych zaleceniach i czynnościach dlatego postanowiłam zebrać je w jednym miejscu. Dzięki temu również oszczędzicie swój czas. Będziecie mieli wszelkie informacje pod ręką.

Gdyby pojawiły się dodatkowe pytania zapraszam serdecznie do dyskusji.

7 Odpowiedzi
Karol144
First Poster
Opcje

Posiadam model BRB260030WW/EF. Nie bedzie mnie w mieszkaniu okolo miesiac. Oproznilem lodówkę i zamrazarke i postanowiłem wyłączyć zasilanie (przycisk power). Zostawiłem uchylone drzwi. Czy po takiej procedurze nie czeka mnie jakaś niemiła niespodzianka po powrocie? Wszystko będzie działać, nie pojawi się jakiś przykry zapach?

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

@Karol144 

Oby nie.:winking-face: Na długi wyjazd warto wyłączyć pustą lodówkę z prądu na wypadek np. burzy. Drzwi warto pozostawić zamknięte, żeby z czasem lekko nie opadły.

0 Like
Rambo78
Pioneer
Opcje
Mam lodówkę Samsunga chciałbym ją przestawić w inne miejsce czy muszę postępować z nią jak przy transporcie 
0 Like
100noga
First Poster
Opcje
Ja swoją normalnie przesuwałam, miała z tyłu kółka, więc gładko szło.
0 Like
Rambo78
Pioneer
Opcje
Wiem ale chodzi mi czy mam przygotować ją jak do transportu czyli wyłączyć opróżnić i po przestawieniu ponownie odczekać 24 godziny by ją ponownie włączyć?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Rambo78  Jeżeli przestawiamy lodówkę w inne miejsce to nie ma takiej potrzeby.

JolaŁ
Expert
Opcje

@Rambo78 

To zależy, jak bardzo lodówka będzie „zruszona". Jeśli planujesz ją np. pochylić warto, żeby była pusta i odstała 2-3 godziny przed ponownym włączeniem. W innym przypadku nie ma takiej konieczności 😊

0 Like