17-11-2018
09:19 AM
– ostatnio edytowany
04-10-2023
03:52 PM
przez
JustynaM
Cześć Userzy,
Dzisiaj temat dotyczący konserwacji i użytkowania lodówek firmy Samsung.
Jakie czynności powinniśmy wykonywać regularnie? Jak dbać o urządzenie, by służyło nam długie lata? W dzisiejszym poście znajdziecie odpowiedzi na te pytania.
Odnosząc się do konserwacji i eksploatacji lodówek nie sposób nie wspomnieć o właściwej instalacji. Wrócę więc jeszcze w tej kwestii z przypomnieniem dotyczącym instalacji w telegraficznym skrócie.
Instalacja:
Instalacja wykonana. Teraz pytanie, jak użytkować lodówkę by jak najdłużej spełniała swoją funkcję?
Pierwsza kwestia to właściwe przechowywanie produktów w lodówce. Warto tutaj zwrócić uwagę na kilka kwestii:
Druga sprawa to czyszczenie urządzenia.
Lodówkę z zewnątrz czyścimy środkami, które nie są żrące (najlepsza będzie ciepła woda). Nie możemy urządzenia bezpośrednio spryskiwać wodą zatem przecieramy je wilgotną szmatką. Ważne też, aby szmatka, której używamy była miękka. Wykluczy to ryzyko zarysowania urządzenia.
Co do czyszczenia wnętrza należy w miarę możliwości opróżnić lodówkę, wyjąć półki, które można umyć pod prysznicem bądź w zlewie. Przed ponownym włożeniem półek osuszamy je całkowicie. Następnie przecieramy całą komorę lodówki. Tutaj również używamy miękkiej szmatki i ciepłej wody. Dla lepszego efektu czyszczenia możemy dodać naturalnych środków czyszczących jak ocet. Po umyciu i osuszeniu komory wkładamy z powrotem półki, a następnie produkty.
Trzecia kwestia to szczelność lodówki.
Ważnym aspektem pracy lodówki i utrzymywania właściwych temperatur jest jej szczelność. Pamiętajmy zatem o regularnym czyszczeniu i sprawdzaniu uszczelek. Każda deformacja odkształcenie bądź uszkodzenie uszczelki zwiększy pracę urządzenia i zmniejszy efektywność przechowywania produktów wewnątrz. Może to również powodować gromadzenie się szronu wewnątrz zamrażarki.
Pamiętajmy tutaj również o zamykaniu drzwi lodówki. Pozostawianie otwartych drzwi to najczęstszy błąd w użytkowaniu lodówki. Otwarte drzwi to dopływ ciepłego powietrza zatem podnosi to temperaturę wewnątrz chłodziarki co powoduje zwiększenie pracy lodówki i większe zużycie prądu.
Jeszcze jedną kwestią aktualnie już odchodzącą w zapomnienie jest rozmrażanie urządzenia. Większość jednak aktualnie produkowanych sprzętów Samsung ma system No-Frost, który nas w tej kwestii wyręcza.
Gdyby ktoś miał starszy model urządzenia, który wymaga rozmrożenia i potrzebujecie na ten temat wskazówek dajcie znać!
I jak, proste? Wydaje się bardzo proste, czasem jednak w pędzie zapominany o tych zaleceniach i czynnościach dlatego postanowiłam zebrać je w jednym miejscu. Dzięki temu również oszczędzicie swój czas. Będziecie mieli wszelkie informacje pod ręką.
Gdyby pojawiły się dodatkowe pytania zapraszam serdecznie do dyskusji.
22-06-2020 11:40 AM
Posiadam model BRB260030WW/EF. Nie bedzie mnie w mieszkaniu okolo miesiac. Oproznilem lodówkę i zamrazarke i postanowiłem wyłączyć zasilanie (przycisk power). Zostawiłem uchylone drzwi. Czy po takiej procedurze nie czeka mnie jakaś niemiła niespodzianka po powrocie? Wszystko będzie działać, nie pojawi się jakiś przykry zapach?
23-06-2020 11:47 AM
Oby nie. Na długi wyjazd warto wyłączyć pustą lodówkę z prądu na wypadek np. burzy. Drzwi warto pozostawić zamknięte, żeby z czasem lekko nie opadły.
22-07-2023 06:00 PM
22-07-2023 06:09 PM
22-07-2023 07:39 PM
22-07-2023 08:28 PM
@Rambo78 Jeżeli przestawiamy lodówkę w inne miejsce to nie ma takiej potrzeby.
24-07-2023 10:11 AM
To zależy, jak bardzo lodówka będzie „zruszona". Jeśli planujesz ją np. pochylić warto, żeby była pusta i odstała 2-3 godziny przed ponownym włączeniem. W innym przypadku nie ma takiej konieczności 😊