12-07-2019
01:43 AM
– ostatnio edytowany
04-10-2023
03:45 PM
przez
JustynaM
Cześć!
Jeśli zastanawiasz się dlaczego lodówki (a szczególnie boki) robią się ciepłe, chociaż stworzone zostały do chłodzenia, w tym artykule poznasz odpowiedź
Każda lodówka kompresorowa jest pompą ciepła. To znaczy, że ciepło zabierane jest z jednego miejsca i oddawane w innym. Aby odpowiedzieć na pytanie z pierwszego akapitu musimy bardziej zagłębić się w kwestie techniczne... Zaczynajmy!
Zasada działania lodówki:
Wewnątrz komory zamrażarki, a w przypadku lodówek Twin Cooling również chłodziarki, znajdują się parowniki. Są to urządzenia, w których rozprężający się, parujący gaz pochłania energię. Pompresor pompuje gaz z parownika do skraplacza, w którym gaz, skraplając się, oddaje energię na zewnątrz urządzenia.
Po lewej stronie rysunku znajduje się kapilara, po prawej kompresor. Parowniek na dole pochałania ciepło, skraplacz o góry oddaje je do otoczenia.
Lodówka w środku jest zimna, musi jednak oddać ciepło na zewnątrz. Obecnie skraplacze montuje się w bokach lodówki. To one grzeją się w czasie pracy.
Jak ograniczyć nagrzewanie się urządzenia?
Każdej lodówce powinniśmy zapewnić odpowidnie warunki wentylacji, w związku z tym obecnie niemalże wszystkie chłodziarko - zamrażarki wolnostojące wymagają 5 cm odstępu z lewej i prawej strony urządzenia, a także z tyłu. Od góry musimy zostawić 10 cm odstępu. Unikajmy instalowania lodówki obok źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy kaloryfer.
Niezachowanie tych odległości skutkować będzie zwiększeniem intensywności pracy kompresora, a wraz znim głośną pracą lodówki, niestabilnością temperatur, czy nawet jej awarią.
Na koniec mam dla Was kilka użytecznych rad:
- nie należy przejmować się gorącymi bokami, szczególnie, gdy urządzenie jest nowe – ma wtedy sporo roboty!
- głośność urządzenia związana jest z temperaturą zewnętrzną,
- unikajmy podgrzewania lodówki innymi urządzeniami, dzięki temu będzie działać dłużej,
- jeżeli chcemy zasłonić urządzenie, rozejrzyjmy się za urządzeniem KitchenFit bądź serią do pełnej zabudowy.
Jak widzisz, ciepłe boki lodówki to nic strasznego. Taka konstrukcja ma sporo zalet, a przy zastosowaniu prawidłowych odstępów, urządzenie będzie mogło pracować długo i niezawodnie!
16-07-2023 10:29 PM
Witam. Od niedawna mam lodówkę BRB30715DWW w zabudowie pomiędzy 2 innymi szafkami. Zauważyłem, że sąsiadujące z lodówką szafki nagrzewają się. Czy ta lodówka oddaje ciepło tylko tyłem, czy też bokami?
17-07-2023 09:09 AM
@RaNo99 Witam
Ścianki boczne oddają ciepło bokami więc naturalnie nagrzewają się, nawet dosyć mocno przy wyższej temperaturze otoczenia.
17-07-2023 09:56 AM
Jak to możliwe, przecież skraplacz znajduje się na tyłach urządzenia? Czy w tym modelu poprowadzona jest jakaś dodatkowa instalacja w bocznych ścianach oddająca ciepło?
17-07-2023 10:20 AM — edytowano 17-07-2023 10:27 AM
17-07-2023 10:32 AM
@RaNo99 w przypadku lodówek Samsung to normalne że w ten sposób odprowadzane jest ciepło 🙂
17-07-2023 11:55 AM
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Moja wspomniana BRB30715DWW po każdej ze stron ma raptem po 8mm odstępu od korpusu mebla. Czy to nie jest przypadkiem za mało przestrzeni, by lodówka była w stanie oddać tamtędy ciepło?
17-07-2023 11:56 AM
To ten gaz pompowany jest jakąś instalacją prowadzoną w bokach lodówki? Chodzi mi konkretnie o model BRB30715DWW. Dziekuję.
17-07-2023 12:10 PM — edytowano 17-07-2023 12:12 PM
17-07-2023 12:20 PM
@RaNo99 Cześć!
Przepływ powietrza w lodówce do zabudowy wyjaśniony jest na stronie 35: https://downloadcenter.samsung.com/content/UM/202108/20210825172232137/DA68-04341J_BRB6000A_SEPOL.pd...
Taka przestrzeń jest ok. Przewody rurowe parownika chłodziarki i zamrażarki są z tyłu, jednak nagrzewanie się boków jest naturalnym zjawiskiem, ponieważ elementy te znajdują się wewnątrz lodówki, a nie jak dawniej - na zewnątrz.