Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki side by side

(Temat utworzony: 22-06-2021 02:44 PM)
15113 Wyświetlenia
Grzegorz Klusak
Apprentice
Opcje

Witam, posiadam lodówkę side by side SAMSUNG RS68N8220B zakupiona w czerwcu 2019r.  Została uruchomiona we wrześniu 2019. Po niespełna 2 latach pracy lodówka zaczęła hałasować. Wg mojego ucha hałas pochodzi od wentylatora lub czegoś podobnego. Po otwarciu drzwi lodówki bądź zamrażarki hałas ustaje. Po zamknięciu drzwi po chwili hałas powraca, w czasie pracy są momenty kiedy nie hałasuje. Staje się to dość uciążliwe, w lodówce za taką cenę taka sytuacja nie powinna mieć miejsca po niespełna 2 latach użytkowania.       

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Paweł F  proszę  jeszcze odłączyć od zasilania na kilka minut i podłącz ją następnie ponownie, obserwować sytuacje.

Grzegorz Klusak
Apprentice
Opcje

Odłączyłem, przez niespełna 2 tygodnie było OK , teraz hałasuje na nowo.

0 Like
Paweł F
First Poster
Opcje

Do wymiany wentylator, pół godziny i po problemie. Serwis twierdzi, że nowy wentylator jest innej konstrukcji i powinien dłużej być sprawny.

0 Like
SebastianPredki
First Poster
Opcje
U mnie dokładnie ten sam problem po ok. 3 latach. Pracuje głośno jak sieczkarnia. Dobrze, że śpię na piętrze. Nie polecam tego modelu lodówki. Z resztą na telewizorze serii F ( niegdyś najdroższy led ) też się zawiodłem. Zepsuł się po 2.5 roku. Naprawić się nie dało bo padła matryca a już takich nie mieli..Koszt telewizora 12.500 zł. Samsung to obecnie bardzo zły producent. Ja już nie kupię niczego tej marki.
0 Like
Marta311
First Poster
Opcje

witam. Wczoraj w mojej lodówce Side by side pojawił się problem. Posiadam  ja od 2021r i nigdy nie było takiego problemu. Mianowicie zaczęła buczeć . Dźwięk dochodzi z tyłu. Z czarnego elementu który mniemam że jest sprężarka. Po prostu lodówka nagle zaczęła być mocno słyszalna . Co z nią mogę zrobić w takiej sytuacji? Z góry dziękuję 

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przyczyn takiego hałasu może być kilka. Może Pani spróbować sama pewne rzeczy sprawdzić. Najczęściej za hałas odpowiada.
- Zbyt bliskie ustawienie lodówki przy ścianie, jej poprawne wypoziomowanie
- Nieszczelne uszczelki
- Uszkodzony wentylator
- Uszkodzony agregat.
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
Zazwyczaj najczęstszą przyczyną hałasu emitowanego przez lodówkę jest jej przeciążenie. Przyczyną jest zbierający się lód w zamrażarce oraz znaczne oszronienie urządzenia. W takiej sytuacji do pozbycia się problemu wystarczy rozmrażanie lodówki i czyszczenie zamrażalnika z zalegających zapasów.
A z tylu to nie agregat sprezarka tylko kompresor
@Marta311 sprawdz ustawienie lodówki ewentualnie odsun od ściany wyjmij zbędne rzeczy z zamrażalnika lodówki
0 Like
Marta311
First Poster
Opcje

IMG_2270.jpeg

Dźwięk wydaje  doklandie element ze zdjęcia. Lodówka stoi odsunięta od ściany tak jak zawsze. Nie za blisko. W lodówce znikoma ilość produktów, a w zamrażarce półki lekko pokryte szronem - jak to w zamrażarce. Dlatego nie wiem skąd nagle taki dźwięk . Spróbuję w takim razie rozmrozić lodówkę i zobaczymy 😕 

0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
jeżeli po ponownym uruchomieniu lodówki pojawią się znowu jakieś dziwne dźwięki najlepiej zawołać jakiegoś fachowca A samemu nic nie kombinować, bo przyczyn może być wiele i może cię to narazić na dodatkowe koszty a przedewszystkim to wyłączyć lodówkę z zasilania
Marta311
First Poster
Opcje

Tak też zrobię . Może jednak rozmrożenie coś pomoże . Dziękuję za pomoc . 

0 Like