20-11-2021 10:44 PM
Witam. Posiadam nową lodówkę SAMSUNG RS68A8842B1 EF Side by Side No frost 178cm Grafitowa Podajnik wody Kostkarka. Od samego początku lodówka wydaje dziwny dźwięk w momencie włączania się agregatu (tak mi się zdaje, że w tym momencie). Dźwięk przypomina upadającą pokrywkę słoika na podłogę takie 2 uderzenia jakby i cisza. Poza tym wszystko działa poprawnie. Czy ktoś jest w stanie pomóc co to jest? Obecnie woda pod kostkarkę jest niepodłączona i sama kostkarka jest w opcjach wyłączona póki co jeśli to ma znaczenie. Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
22-11-2021 12:39 PM
@marcindo, zasadniczo Twoja lodówka ma silnik inverterowy, który pracuje cały czas, tylko przełącza się między kilkoma trybami intensywności pracy. Dźwięki typu stuknięcia (jakby coś spadało) pojawiające się raz na ileś godzin, to dźwięk automatycznego rozmrażania systemu No Frost. Pokrótce działa to tak, że wilgoć z komory chłodziarki i zamrażarki jest odprowadzana w miejsce niedostępne dla użytkownika, gdzie sobie zamarza i co kilka/kilkanaście godzin to miejsce jest podgrzewane, żeby ten lód stopić, a wtedy on spada na tackę nad kompresorem, na którym pod wpływem ciepła z agregatu się topi i odparowuje. Najprawdopodobniej są to właśnie te dźwięki, które słyszysz. Tak czy owak, jeśli nie zauważyłeś żadnych anomalii w pracy lodówki (takich jak podmarzająca żywność w komorze chłodziarki, problemy z chłodzeniem i mrożeniem, wycieki), to nie ma powodów do niepokoju. 🙂
20-11-2021 10:50 PM
@marcindo Dzień Dobry
Proszę zapoznać się z podlinkowanym poradnikiem na temat przyczyn głośnej pracy lodówki:
Możliwe że znajdzie Pan tam rozwiązanie.
21-11-2021 09:30 AM
Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie znalazłem tam wskazówki dot. mojego odgłosu. Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Jeśli nie to chyba trzeba zadzwonić na infolinię i zgłosić problem?
pozdrawiam.
21-11-2021 10:12 AM
@marcindo Czy po otwarciu drzwi hałas ustaje?
21-11-2021 02:34 PM
To są 2 szybkie metaliczne dźwięki w momencie startu agregatu (tak mi się wydaje). Trają ułamek sekundy. Nie jest to hałas ciągły.
22-11-2021 12:39 PM
@marcindo, zasadniczo Twoja lodówka ma silnik inverterowy, który pracuje cały czas, tylko przełącza się między kilkoma trybami intensywności pracy. Dźwięki typu stuknięcia (jakby coś spadało) pojawiające się raz na ileś godzin, to dźwięk automatycznego rozmrażania systemu No Frost. Pokrótce działa to tak, że wilgoć z komory chłodziarki i zamrażarki jest odprowadzana w miejsce niedostępne dla użytkownika, gdzie sobie zamarza i co kilka/kilkanaście godzin to miejsce jest podgrzewane, żeby ten lód stopić, a wtedy on spada na tackę nad kompresorem, na którym pod wpływem ciepła z agregatu się topi i odparowuje. Najprawdopodobniej są to właśnie te dźwięki, które słyszysz. Tak czy owak, jeśli nie zauważyłeś żadnych anomalii w pracy lodówki (takich jak podmarzająca żywność w komorze chłodziarki, problemy z chłodzeniem i mrożeniem, wycieki), to nie ma powodów do niepokoju. 🙂
22-11-2021 02:30 PM
Dziękuję za odpowiedź. Tak to brzmi dokładnie jak kostki lodu spadające na tackę OK. Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie. Pozdrawiam serdecznie.