30-05-2020 03:52 PM – ostatnio edytowany 30-05-2020 04:28 PM przez EwaK
Inteligentny dom bez współgrającego oświetlania to tylko połowa sukcesu, dlatego przedstawiamy cykl postów na temat inteligentnego oświetlania Philips Hue, świetnie współpracującego z otwartym środowiskiem „SmartThings”.
Na rynku jest dostępnych wiele systemów sterowania oświetleniem, ale większość z nich to systemy niepołączone z systemami inteligentnego domu innych firm. Jednym z systemów są moduły marki FIBARO, niestety, potrzebują one odpowiednich lamp i specjalistycznego podłączenia, więc wiele osób będzie w jego implementacji musiało skorzystać z fachowców. Dobrym pomysłem zastosowania tego systemu jest moment, kiedy od podstaw budujemy dom.
Producent daje możliwość skorzystania z przeróżnych lamp, żarówek oraz listew świetlnych – zmieniających kolor pod nasze dyktando, producent cały czas aktywnie powiększa swoje portfolio produktów. Po domowe lampy stojące, wiszące aż po oświetlenie ogrodowe.
Możliwości zastosowania światła są nieograniczone w połączeniu z innymi czujnikami:
Philips podzielił swoje światła na 3 kolekcje:
Sercem całego systemu oświetlania jest centrala zwana mostkiem Philip Hue V2 podłączona do koncentratora SmartThings. Mostek Hue musi zostać zaktualizowany do wersji oprogramowania 01016441 lub nowszej.
Jeśli masz koncentrator SmartThings, zalecamy wykonanie poniższych kroków, aby połączyć Philips Hue ze SmartThings. Podłączenie Philips Hue za pomocą SmartThings Hub utworzy połączenie za pomocą sieci lokalnej i umożliwi Philips Hue korzystanie z lokalnego przetwarzania za pomocą SmartThings.
Konfiguracja mostka w aplikacji Hue:
Po drugie, w aplikacji mobilnej SmartThings:
01-06-2020 01:24 AM
@arapalski, sporo przydatnych informacji odnośnie połączenia oświetlenia Philips Hue z usługą SmartThings. Jak rozumiem możliwość pełnego sterowania z poziomu SmartThings uzyskamy przy połączeniu dwóch urządzeń w postaci mostka Philips Hue Bridge V2 oraz koncentratora Samsung SmartThings Hub V3. Niestety na ten moment koncentrator firmy Samsung nie jest oficjalnie dostępny w Polsce a tym samym aplikacja oferuje połączenie bez koncentratora.
Zastanwiam się jakie funkcje i możliwości stracimy korzystając z aplikacji SmartThings do zarządzania oświetleniem Philips Hue nie posiadając koncentratora SmartThings Hub. Czy takie połączenie w ogóle ma sens?
Jak podłączyć urządzenia Philips HueSercem całego systemu oświetlania jest centrala zwana mostkiem Philip Hue V2 podłączona do koncentratora SmartThings. Mostek Hue musi zostać zaktualizowany do wersji oprogramowania 01016441 lub nowszej.
W tym miejscu wkradł się drobny błąd. Wersja oprogramowania 01016441 pochodzi z października 2014 roku i dotyczy mostka Hue w wersji V1. Niestety nie znalazłem informacji, od której wersji oprogramowania działa wspomniana usługa z mostkiem Hue w wersji V2.
01-06-2020 01:10 PM
Przy korzystaniu tylko z mostka Philips Hue w aplikacji SmartThings nie posiadamy obsługi przetwarzania lokalnego. Ponadto kontrolowanie urządzeń Hue bezpośrednio za pomocą aplikacji Philips Hue nie spowoduje automatycznej aktualizacji tych stanów urządzeń w aplikacji SmartThings. Informacje znalazłem tutaj. Co do wersji oprogramowania rzeczywiście również nie znalazłem informacji ws. mostka V2. Wydaje mi się że mostek V2 był obsługiwany od razu po wypuszczeniu na rynek.
01-06-2020 02:30 PM
@arapalski, dziękuję za informację. Czyli na ten moment korzystanie z usługi SmartThings bez centrali w połączeniu z mostkiem Hue będzie nieco uciążliwe ze względu na wspomniane ograniczenia. Przy okazji poczytałem na temat lokalnego przetwarzania. Przydatna funkcja w razie występienia przerwy w dostawie prądu lub internetu.