18-08-2021 09:33 AM — edytowano 18-08-2021 09:37 AM
Cześć,
Piszę ponieważ stoję przed wyborem nowego telefonu. Nie będę ukrywał jestem wieloletnim użytkownikiem iphonów do samsunga miałem 2 podejścia miałem je z drugiej ręki i trafiałem niestety na felerne modele. Pracuje u jednego z operatorów i teraz codziennie mam jakiegoś samsunga w ręku i muszę przyznać, że jestem nimi oczarowany. Samo odświeżanie 120 hz robi duże wrażenie telefony z serii S nie mają żadnych przycięć wygląda na to, że android chyba stał się stabilniejszy niż to było kiedyś przy np S8.
Tak jak już wspomniałem korzystam z iphonów i obecny model to 12 mini ale jednak okazał się zbyt mini po za tym zmieniam pracę i przydałoby się coś większego.
Mam Iphona do tego apple watcha airpodsy pro i łączenie jest świetne próbowałem zastąpić apple watcha samsungiem galaxy watch 3 ze względu na wygląd jednak bardziej leżą mi okrągłe telefony ale powiadomienia to była porażka po 1 i telefon dawał mi sygnał i zegarek czasem zegarek z kilku minutowym opóźnieniem więc odesłałem go. Czy jeśli połączę zegarek samsunga z telefonem od samsunga to też jest tak, że telefon wibruje i zegarek? przy iphonie i apple watchu daje mi znać tylko zegarek.
No i teraz do sedna nie lubię zbyt dużych telefonów nie widziałem żadnego flipa na żywo próbowałem znaleźć ale nigdzie w okolicy nie mają go na wystawie u siebie w pracy mam s21 i s21 ultra, który jest ogromny ale znowu 5,4 cala w moim mini jest za mały.
Telefonu używam głównie do telefonowania aplikacji społecznościowych czasem w coś zagram zrobie jakieś zdjęcie ale akurat aparat nie jest dla mnie najważniejszy.
Rozważam flipa bo jest fajna opcja z tym zwrotem 1000 zł w przedsprzedaży ale z drugiej strony czytałem, że ma wyjść s21 FE i potem już seria s22, o której chyba jeszcze za dużo nikt nie wie.
Proszę o podpowiedź czy warto pakować się w flipa jak to jest z tym ekranem bo czytałem różne opinie i jedni piszą, że jest super, że nie chcą już innego telefonu a jedni narzekali na zbyt miękki ekran który się "odkształca". Telefon zmieniam średnio co 2 lata i na tyle chciałbym żeby mi posłużył bez zbędnych nerwów, że coś się zacina coś nie działa.
Tak więc czy polecacie mi wejść w rodzinę samsunga przy serii Flip czy S bo fold absolutnie odpada, a seria A mimo, że ma udane modele ze średniej półki cenowej to jednak chce zostać na tej najwyższej.
Proszę bez złośliwych komentarzy nie jestem żadnym fanboyem apple bo przez wiele lat zdążyłem zauważyć, że ten zamknięty system też potrafi się wysypać i nie jest to telefon, który jest tak stabilny jak kiedyś ale sprzęty, które do niego mam trzymały mnie przy tej firmie.
Edit. Note 20 też wchodzi w grę ale tylko ten standardowy nie ultra.
Pozdrawiam
18-08-2021 10:21 AM
@Neff93 napisał(a):
Mam Iphona do tego apple watcha airpodsy pro i łączenie jest świetne próbowałem zastąpić apple watcha samsungiem galaxy watch 3 ze względu na wygląd jednak bardziej leżą mi okrągłe telefony ale powiadomienia to była porażka po 1 i telefon dawał mi sygnał i zegarek czasem zegarek z kilku minutowym opóźnieniem więc odesłałem go. Czy jeśli połączę zegarek samsunga z telefonem od samsunga to też jest tak, że telefon wibruje i zegarek? przy iphonie i apple watchu daje mi znać tylko zegarek.
Domyślnie ustawione jest tak, że zegarek i telefon informują o nadejściu powiadomienia. Na szczęście jest opcja, która pozwala wyciszyć połączony telefon, gdy nosimy zegarek.
18-08-2021 10:32 AM — edytowano 18-08-2021 10:32 AM
Urządzenia ze składanymi wyświetlaczami są bardziej delikatne i z pewnością trzeba bardziej na nie uważać. Co prawda najnowsze telefony Z Fold3 oraz Z Flip3 są już wodoszczelne (IPX8), ale w dalszym ciągu brakuje pyłoszczelności. Niestety nie korzystałem ze składanych urządzeń więc nie podpowiem jak to wygląda po dłuższym czasie użytkowania. Z pewnością składane urządzenia przykuwają uwagę a sam użytkownik korzysta z nietuzinkowego rozwiązania, ale czy akurat tego typu urządzenie sprawdzi się u Ciebie to niestety nie wiadomo. Najlepiej obejrzeć na żywo wspomniany telefon i wtedy podjąć decyzję o zakupie.
Odnośnie najnowszej serii S to korzystam z modelu S21 Ultra i jestem bardzo zadowolony. Smartfon posiada fantastyczny aparat, jest szybki, wytrzymały i jak do tej pory nie mam z nim żadnych problemów. Ten model mogę polecić z czystym sumieniem. Nie korzystałem z modeli S21 oraz S21+, ale podejrzewam, że wrażenia z użytkowania byłyby podobne.
Note20 w porównaniu do Note20 Ultra posiada niższe odświeżanie wyświetlacza na poziomie 60 Hz oraz, na co niektórzy narzekali, plastikowe plecki. W tym wypadku polecam model z dopiskiem Ultra.
18-08-2021 03:35 PM — edytowano 18-08-2021 03:36 PM
19-08-2021 02:08 AM — edytowano 19-08-2021 02:08 AM
27-08-2021 08:47 PM
27-08-2021 11:44 PM
Każdy zatem musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie, które funkcje są najważniejsze i na tej podstawie, biorąc oczywiście pod uwagę cenę, wybrać najodpowiedniejsze urządzenie. Podejrzewam, że kolejne generacje składanych urządzeń będą posiadały coraz więcej funkcji i możliwości dostępnych we flagowych telefonach z serii Galaxy S. Nie jestem jednak pewny czy tak się stanie w przypadku modelu Galaxy Z Flip, który posiada dużo niższą cenę niż model Galaxy Z Fold a także jest tańszy niż nowe flagowce smartfony Galaxy S.
28-08-2021 07:57 AM
28-08-2021 02:41 PM
Porównuję do najdroższych flagowych telefonów z serii S czyli modeli Ultra.
28-08-2021 11:08 PM