Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plotki i fakty o S-pen z bluetooth!

(Temat utworzony: 31-01-2025 07:31 PM)
268 Wyświetlenia
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Samsung nie potwierdza zamiaru osobnej sprzedaży specrysika do S25u z BT. Również z Amazona oferty takiej sprzedaży zostały blyskawicznie usunięte. Ja natomiast mogę potwierdzić, że informacja o wyjątkowości s-pena S25u też nie jest prawdziwa. Rysik od s23u ma identyczne wymiary, pasuje do portu (jest wykrywany po włożeniu, zatrzaskuje się w uchwycie, ale sama główka już nie - grzybek wciąż wystaje) i jest w pełni - poza funkcja BT - obsługiwany przez s25u, w tym funkcje Air Command. Nie wydaje się też możliwe w przyszłości wprowadzenie obslugi rysikow z BT w S25u... Na tę chwilę brak właściwych opcji w Ustawieniach - por. foto. Swojo szoso na ubocu jestem ciekaw, jak w S25 jest "odczytywane" naciśnięcie przycisku na rysiku...? No bo jest. 

image

image

17 Odpowiedzi
Bloodhound-PL
Voyager
Opcje
Przycisk i funkcje Air Command rysika nie korzystają z BT. Odpowiada za to digitizer s pen w ekranie i elektronika w rysiku. Wykorzystuje się do tego pole magnetyczne i zjawisko indukcji. Dlatego też akcesoria korzystające z magnesów (MagSafe, niektóre etui z magnesami) zakłócają działanie rysika w urządzeniach Galaxy.
S25U nie będzie obsługiwał rysika z BT (akcje gestem), bo nie ma choćby cewki do indukcyjnego naładowania kondensatora w rysiku z poprzednich modeli.
Więcej na temat zasady działania s pen tutaj:
https://www.androidcentral.com/how-does-samsungs-s-pen-work-so-*****-well
0 Like
Amazigh
Big Cheese
Opcje
O BT właśnie pisaliśmy. I domyślam się, że jakaś elektronika w rysiku pozostała, skoro przycisk działa. Dzięki za wskazanie jak... Indukcja? Ładowanie zwrotne? Które działa cały czas, zużywając energię, nawet kiedy jest wyłączona w Ustawieniach, a rysik jest włożony? Jak to działa na odległość i przy poruszającym się nad całą powierzchnią ekranu rysikiem, jeśli sam telefon i inne urządzenia wymagają stałego, bezpośredniego i nieruchomego kontaktu z ładowarką indukcyjną?
0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zjawisko indukcji magnetycznej i pola magnetycznego. Pod ekranem jest specjalna Warstwa digitizera wykrywająca rysik, który nawet nie dotyka ekranu. W ten sposób działa funkcja AirView. Ekran telefonu działa, wtedy jako ładowarka indukcyjna o bardzo, bardzo małej mocy. W rysiku (Seria S25) znajduje się tylko obwód elektryczny zasilany właśnie zjawiskiem indukcji z ekranu.
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Dzięki... Ogólnie rozumiem, ale mam problem ze szczegółami. Moc nie taka "bardzo-bardzo" mała, skoro zasila obwód kilka cm nad ekranem. I musi działać cały czas, żeby wykryć s-pen natychmiast... Czy schowek rysika jest też specjalnie ekranowany? Bo jeśli nie, to też zasila rysik cały czas, nawet niewyjęty... A to by oznaczało - choćby nie wiem jak mały - bezsensowny stały wyciek energii na zasilanie indukcji i rysika... Jakiś włącznik po wyjęciu?
0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli rysik jest schowany w obudowie to ładuje go (Seria S24-Note8) cewka indukcyjna w obudowie. Moc indukcji ekranu jest na tyle mała, że zasila tylko rysik kiedy się znajduje nad ekranem max 3 cm. Moc wymagana przez rysik (Seria S25) Jest bardzo mała.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Amazigh, Warstwa w ekranie odpowiedzialna za obsługę S Pen uaktywnia się tylko wtedy gdy rysik jest wyciągnięty z urządzenia.

Amazigh
Big Cheese
Opcje
Tu skupiamy się na s25 wlasnie, bez kondensatora do ladowania...
0 Like
Amazigh
Big Cheese
Opcje
Czyli tak, jak się domyślałem...
Amazigh
Big Cheese
Opcje
...a skoro tak mała moc wystarcza na zasilanie do 3 cm, czemu zegarek, żeby się ładować, musi się tak precyzyjnie stykać z cewką?
0 Like