Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ładowarka bezprzewodowa 15W EP-P2400 dziwne zachowanie

(Temat utworzony: 28-02-2025 12:21 AM)
55 Wyświetlenia
rafix1
Navigator
Opcje

Kupiłem na samsung.pl ładowarkę z kostką i kablem w komplecie, ale działanie bezprzewodowej ładowarki mnie zaskoczyło. Chodzi o to, że ładowarka tylko w jednym wypadku wyłącza wentylator po naładowaniu telefonu (S25+):

1. gdy ładuje do 100% = dioda kolor zielony, wentylator się wyłącza, czyli tak jak się spodziewałem.
  2. w opcji ochrony baterii np. do 95%, ładuje do 95% i niby się wyłącza, dioda kolor zielony, ale wentylator pracuje cały czas, a telefon jest cały czas ciepły (dla sprawdzenia leżał tak na ładowarce z 10 min po zakończeniu ładowania) - czy tak ma być?
  3. jak ładuję S7, naładuje do 100%, dioda zielona, ładowanie przerwane (brak "pioruna" na ikonie baterii i brak komunikatu o ładowaniu) a wentylator pracuje, dlaczego?

Dodam tylko, że stara ładowarka Samsung FAST CHARGE EP-PN920:

- po naładowaniu do 100%, czy to S7 czy S25+  to dioda ładowarki świeci na zielono i wyłącza wentylator,

- tak samo w ochronie baterii (S25+) do 95% -> po naładowaniu  do 95%  dioda ładowarki świeci na zielono i wyłącza wentylator.

W skrócie, czekam na odpowiedzi na pytania w pkt. 2 i 3, czy to normalne działanie ładowarki EP-P2400 ?

ps.

wiem, że w ustawieniach S25+ mogę wyłączyć szybkie bezprzewodowe ładowanie (wentylator się wyłączy), ale to nie rozwiązanie, gdyż nie po to kupowałem, super fast wireless charger, aby wyłączać szybkie ładowanie.

image
EP-P2400 

image
EP-PN920 

image

0 Like
13 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Tak jest to normalny objaw, gdyż jest to ładowarka 15W która wytwarza sporo ciepła i musi mieć stałe chłodzenie cewki telefonu. Wentylator możemy wyłączyć dopiero przy wyłączonej opcji szybkiego ładowania. EP-PN920 jest ładowarka o wiele słabszą, więc tam wentylator nie musiał pracować non stop.
rafix1
Navigator
Opcje

To dlaczego przerywa chłodzenie przy opcji ładowania do 100% = dioda kolor zielony, wentylator się wyłącza?

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@rafix1 Podejrzewam, że ładowarki bezprzewodowe nie są w pełni kompatybilne z funkcją ochrony baterii, która jest stosunkowo świeżym dodatkiem. Telefon przestaje się ładować - owszem, ale ładowarka dalej wykrywa, że sprzęt nie jest naładowany w pełni i cewki działają. Można zgłosić jako błąd, ale ciężko mi powiedzieć, czy w przyszłości coś się z tym zmieni.

Samsung Members > Wsparcie > Wyślij zgłoszenie > Raporty o błędach.

rafix1
Navigator
Opcje

Z całym szacunkiem, ale niedokładnie czytałeś mój post:

Dodam tylko, że stara ładowarka Samsung FAST CHARGE EP-PN920: (pewnie sprzed 2020 r.)

- tak samo w ochronie baterii (S25+) do 95% -> po naładowaniu  do 95%  dioda ładowarki świeci na zielono i wyłącza wentylator.

także to żaden świeży dodatek :smiling-face:

0 Like
rafix1
Navigator
Opcje
Dodatkowa informacja:
telefon S20FE 5G 256/8 - ustawienie ochrony baterii 85%, ładowarka naładowała do 85%, dioda zielona, wentylator nie pracuje -> czyli, tak jak powinno być

telefon S7 - niestety bez zmian, naładuje do 100%, dioda zielona, wentylator pracuje 😞

Jestem w kontakcie ze Wsparciem, wysłałem logi systemowe.
0 Like
oKurdeDiabeł
Journeyman
Opcje
Moim zdaniem te ładowarki po prostu w taki sposób działają i nie przywiązywałbym do tego jakiejś szczególnej wagi. Ale skoro wysłałeś raport o błędach to już warto poczekać czy coś Ci powiedzą - ale raczej sobie poczekasz chwilę.
0 Like
rafix1
Navigator
Opcje

Nurtuje mnie kwestia, że staaaaara ładowarka działa tak jak się spodziewałem, tj. wyłącza wentylator po naładowaniu telefonu zgodnie z zadanym rodzajem i poziomem ładowania (albo ochrona baterii, albo do 100%), a nowa ładowarka jak sobie chce wyłącza/nie wyłącza wentylatora, w zależności jaki model telefonu położysz.

Jeszcze mam iphona, ale to jutro poeksperymentuję :smiling-face: 

0 Like
oKurdeDiabeł
Journeyman
Opcje
Z tego co widziałem najróżniejsze modele ładowarek bezprzewodowych tak mają - ludzie piszą o tym na różnych forach, ale jednocześnie nie widziałem, aby zgłaszali przy tym inne problemy.
0 Like
rafix1
Navigator
Opcje

Rozumiem, ładować ładuje 😀

Nasuwa się wniosek, że dla ładowarki EP-P2400 telefon:

S7 jest za stary,

S20FE jest OK,

S25+ jest za nowy,

😂

0 Like