Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S24 Ultra - straszna porażka

(Temat utworzony: 26-01-2024 03:58 AM)
14392 Wyświetlenia
victorator
Explorer
Opcje
Na wstępie chciałem zaznaczyć, że używam smartfonów Samsunga od Galaxy S1 przez S2,S3,Note2,Note4,Note10+,S22 i teraz S24 Ultra.
Dzisiaj otrzymałem telefon. Pierwsze 3 rzeczy, które mnie po prostu kłują w oczy i prawdopodobnie spowodują, że oddam telefon to:

-dramatyczny wręcz ekran, blady, wyblakły, nie wiem jak to opisać. Już w S22 było źle względem Note10+ ale to co teraz wyprawiają to jest jakaś kpina. Tak jakby skręcił ktoś na siłę saturację. Próbowałem wszystkich ustawień włącznie z set edit screen mode (spoiler: nie działa na androidzie 14). Lepiej wygląda w tym momencie byłe Xiaomi na amoledzie, jak sobie popatrze na ekran mojego note10+ podczas odtwarzania tego samego materiału to choćbym nie wiem co robił, ustawial ciepłą barwę, filtry, adaptacyjne opcje to i tak nigdy, przenigdy nawet nie zbliża się do tamtego ekranu! Niestety podejrzewam, że to nie kwestia softu bo nawet ten zielony piorun od ładowania jak się podepnie wyłączony telefon do ładowarki wygląda fatalnie.

-post processing zdjęć, który tak reklamowali to taki straszny chłam, że od razu chce się to wyłączyć, no i wyłączam, ale uwaga - niespodzianka, zdjęcia są nadal tak silnie obrobione, że woła to o pomstę, co najgorsze, przez parę chwil po zrobieniu pięknego zdjęcia wygląda ono OK zanim się nie włączy turbo kontrast i wygładzanie detali i zostaje po tym pięknym zdjęciu tylko wspomnienie. Wyprzedzam pytania, tak ustawiłem postprocessing na minimum i tak, wiem, że jest Pro Mode który rzeczywiście aż tak nie pieprzy tych zdjęć ale wtedy dostajemy miks kompletnie rozmazanych zdjęć i szumu + chlor noise. Porażka totalna, hańba i wstyd. Po tylu latach niesamowitych zdjęć nagle przyszlo mi robić zdjęcia jak redmi telefonem za 6k. Fantastycznie po prostu.

-zoom i makro w aparatach to jest jakieś jajo, bo ani zoom nie jest tak dobry jak w S23U ani makro. Ten telefon po prostu nie ma niczego najlepszego jeżeli chodzi o zdjęcia, a po to się go kupuje głównie! 

Na plus, fajna zwarta konstrukcja - chyba najlepszy Samsung jakiego trzymałem w rękach. 
Bardzo fajny procesor szybki i z tego co widzę póki co, to nie grzeje się i nie zżera baterii, ale jeden dzień to za krótko by oceniać.

Nie wiem, nie lubię pisać na forum, ale tak się zdenerwowałem całą tą sytuacją i zakupem takiego bubla, że może chociaż trafię do jednej osoby żeby się zastanowiła 10 razy zanim popełni taki błąd. Jutro spróbuję się dowiedzieć jak wygląda temat zwrotów, telefon odebrałem dziś, nie korzystałem jeszcze ani z 400zł cashbacku ani budsów. Jestem strasznie zawiedziony.

Moja rada - omijajcie szerokim łukiem najnowsze telefony S, po prostu kupcie np S22U, bo już S23U według mnie też nie zasługuje na uwagę. 

Masakra. Wracam na S22, a nastepny telefon to nie wiem czy już będzie Samsung 😞
77 Odpowiedzi
Doti1983
Helping Hand
Opcje
Ja nie podzielam Twojej opini... mam S22 a i teraz S24 Ultra...

Ekran może i wyblakły w dzień ale odaptuje się do otoczenia... zapewne ma jakieś błędy wieku dziecięcego, jak przy poprzednich modelach zaczną je eliminować... póki co nie ma jeszcze żadnej pierwszej aktualizacji systemowej...

Procesor fajnie działa, nie grzeje się za bardzo...

I tak przy okazji... Ultra ma filr na ekranie i trzeba się do niego przyzwyczaić...
Selixo
Hotshot
Opcje
Kolorki jeśli pasują komuś cukierkowe można zmienić w opcjach programisty ustawiając kontrast na średni w serii s24.
janpotworny
Journeyman
Opcje
Ooo, gdzie szukać takiej opcji, bo szczerze brakuje mi cukierkowatego ekranu z s20fe, w s24u już blisko do dramatycznej retiny iphonowskiiej
Paw177
First Poster
Opcje
Skoro nie używałeś S23U ( wnioskuję z tego co napisałeś) to dlaczego twierdzisz, że jest nie warty uwagi?... Skoro takie wnioski podajesz, to może pozostałe Twoje argumenty odnośnie s24u też są z.... hmmm...
Mickor
Voyager
Opcje
Jeżeli chodzi o zdjęcia, to rzeczywiście za dużo obróbki jest, to samo było w s23u , dlatego s23u ratował jeszcze gcam ,który wyciskał ostatnie soki z aparatu i myślałem, że rezerwa została zostawiona dla s24u ,niestety moim zdaniem s24u robi takie same zdjęcia jak s23u a a niektórych momentach nawet gorsze .Aplikacja natywna za bardzo obrabia zdjęcia ,które niestety tracą na jakości i mają dużo szumu , opcja pro mało detali posiada i mniej ostre zdjęcia, expert raw to ponoć dla "expertów" ale z tego zdjęcia się się też nie nadają do niczego , wiem że trzeba czekać na aktualizacje, ale w takie bajki nie wierzę, s22 było poprawiane ,s23 było poprawiane a wyszło jeszcze gorzej pp tych aktualizacjach, więc w s24 nie będzie lepiej. Telefon do zwrotu, zostaje przy s23u .
Sarena
Explorer
Opcje
Jak wyłączyć to post procesing?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Myślę że jeszcze większość podziękuję za ten ekran. W serii S24 jest nałożona ochrona antyrefleksyjna, dlatego wydaje się że kolory sa bledsze. Co za tym idzie? Zdecydowanie mniej są męczone oczy. Z każdą aktualizacja telefon pewnie będzie w jakiś sposób poprawiany. Co do ikony ładowania nie wiem jak w S24U ale w S24 niczym się nie różni od S22
LampaElektronowa
Journeyman
Opcje
Mam podobne wrażenia, przez ten ekran raczej zwrócę telefon. Nie dość że są blade kolory to w moim egzemplarzu jeszcze występuje banding czyli tzw. zabrudzony ekran, najbardziej widać go na ciemnym szarym tle.
victorator
Explorer
Opcje
Dzięki za radę ale kompletnie to nic nie daje bo Samsung w swoim Androidzie nadpisuje ustawienia wyświetlania i kontrastu dla różnych aplikacji więc jak masz szczęście i akurat przewidzieli że w tej aplikacji powinno być ładnie widać zdjęcia to może akurat trafisz na dobry kontrast a może nie jeżeli nie wierzysz to sobie zobacz na przykład co się dzieje na pulpicie i na ekranie blokady jak otworzysz na Google photos zdjęcie to jest ono ładne i kolorowe jak tylko zrobisz z niego tapetę to momentalnie zmienia jakby przestrzeń barw i nie mówię tutaj o tej opcji która ściemnia tapetę gdy jest ciemny tryb czy coś takiego