Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S24 Ultra Aparat to krok w tył

(Temat utworzony: 29-01-2024 10:29 PM)
3432 Wyświetlenia
BreakDesign
Journeyman
Opcje

Cześć, przesiadłem się z Note 10 (ale mam również S22U) i uważam, że aparat to krok w tył.  Wydałem 6500 i w zasadzie dostałem gorszy produkt. Wszelkie recenzje na youtube okazały się opłacone i sponsorowane, każdy zachwala aparat i twierdzi, że nie ma wad i króluje na rynku. Dałem się nabrać...

Na wstępnie tyko zanzacze, że swoje doświadczenie opieram na S2,S3,S4,S6,S7,Note10,S22U. Natomiast S24U testowałem w kilku wariantach z różnych sklepów i efekt wszędzie jest taki sam, więc nie jest to wada tylko w moim.

@Pierwsza sprawa to podgląd zdjęć w czasie kadrowania na ekranie. Dlaczego podgląd fotki w trakcie kadrowania jest tak słabej jakości i pixelowaty w sumie od S20 do S24?

Obiektyw ultra wide oraz wide (x1) to tragedia, dopiero po zmianie zoomu na x3 i x5 rozdzielczość podglądu jest normalna. Fakt, że po zrobieniu fotki w galerii wygląda ona normalnie ale sam podgląd to masakra dla oka nawet w porównaniu do S7/N10 czy nawet Iphonów.

Czy ktoś wie jak przywrócić poprawną jakość w standardowym obiektywie na podglądzie bez zooma?

@Kolejna kwestia, ostrość zdjęcia, S24Ultra nie radzi sobie z fotkami np. ekranu monitora, zróbcie sobie fotkę ekranu aby było widać jakiś tekst na stronie (bez przybliżenia). Obiektyw rozmywa tekst niczym smartfon z 2012 roku. Jak to zobaczyłem to przychodzi mi na myśl tylko jedno słowo, KATASTROFA. Poleciałem przetestować inny egzemplarz - to samo. Pomijam już temat automatycznej przeróbki zdjęcia, tutaj to klapa po całości. Bezsensowne podbijanie jasności.

@ Następna sprawa to ekran. Dlaczego jest tak słabej jakości jeśli chodzi o kolory? Opcje zmiany trybu ekranu zdają się nie działać, to znaczy ich zmiana nie wnosi niczego, suwaki chyba w zasadzie też nic nie zmieniają... Barwy są po prostu blade i nie pomaga tutaj wyłączenie opcji ochrony wzroku. Jansność szczytowa niby 2600 nitów ale tak patrząc to S22Ultra jest jaśniejszy, mimo maksymalnej jasności, jest słabo, dopiero włączenie dodatkowej opcji podbcia jasności coś tam zmienia.

Zaraz pewnie pojawią się odpowiedzi, poczekaj na aktualizacje... Tylko w S22U nie doczekałem się ich do dziś. Podgląd jaki był taki jest, problemy z ostrością, tak jak w S24U - jak były tak są. Wyprostowano tylko temat kolorów na ekranie.

Jak Wasze odczucia? Też daliście się nabić w butelkę machinie marketingowej samsunga?

56 Odpowiedzi
paweldżordan
Explorer
Opcje
Poczekaj na update, samsung lubi na start dawać takie aparaty a dopiero po opiniach go poprawiać, tak samo było z s23ultra
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Zacznijmy od tego, że tutaj masz prawo się wnerwiać, ponieważ płacisz No i wymagasz, a nie da się ukryć że akurat w przypadku ekranu Ten problem występuje i producent się przyznał.

Z recenzjami, to mi się wydawało, że ogólnie aparaty są bomba Gdyby mnie wchodził na forum, to prawdopodobnie bym jest superancko zachwalał i oczywiście pamiętajmy też o tym, że na forum jednak są głównie przypadki osób, które właśnie mają problem ze sprzętem i o tym też należy pamiętać, że klientów jest kilkaset tysięcy, a osób które realnie się z tym podzielą będzie może kilkaset może z kilka tysięcy, więc dalej nie jesteśmy w stanie porównać tego czy ktoś nie trafił na jakieś wadliwe sztuki.

Z tym monitorem, to akurat nie wiem czemu taki problem występuje i wydaje mi się to dziwne bo sam z S23 Ultra sobie czasem robię zdjęcia z ekranu monitora i działa, ale Kiedy byłem w centrum nauki Kopernik i były tam ekran od Samsunga, to tam była jakaś inna częstotliwość i nie byłem w stanie zrobić zdjęcia tego bo to dosłownie migało, Więc to może akurat zależeć od czynników ekranu który chcemy sfotografować. Tutaj akurat zawsze zauważyłem, że Samsung ma tendencję do podbijania jasności w każdym zdjęciu i w każdej takiej korekcie przetwarzania i to mnie może lekko dziwi bo nigdy nie idzie w ciemniejsze i zawsze je rozjaśnia, a ja niekoniecznie właśnie tego chcę i Tego oczekuję, ponieważ często mam piękne czarne tło i nagle Dostał jakieś szare tło bo po prostu mi to rozjaśniło.

Przechodząc do ekranu, to zacznijmy od tego że tutaj jest podobno jakiś problem jeśli chodzi o kolory że te barwy są słabej jakości i na to się skojarzyła spora część osób i chyba producent to potwierdził i w następnej aktualizacji będzie to naprawione, więc należy oczekiwać na kolejną aktualizację, a jeśli chodzi o jasność to musimy zwrócić uwagę na to, że w S22 Ultra mamy 1750 Nitów, a w S24 Ultra 2600 Nitów i spora część osób skarżyła się właśnie na kontrast w najnowszym modelu, a obydwa mają technologie Vision Booster, więc dla oka może to nie być aż tak odczuwalne No i Należy też dodać, że raczej od 1750 może od 2000 Nitów, to mało się odczuwa tą wyższą jasność. Ja myślę, że tutaj to wszystko wynika z kontrastu i należy poczekać.

No i tak tutaj pojawią się odpowiedzi poczekaj na aktualizacje No bo nie możemy nic innego poradzić No możemy ci powiedzieć, że możesz zwrócić smartfona do producenta, ale no jednak ja bym poczekał bo inaczej zwrócisz i jesteś po czasie przedsprzedaży jeśli problem zostanie naprawiony, to trzeba dopłacić większe pieniądze za sprzęt, a nie tego chyba oczekujemy No i warto było by jednak moim zdaniem zaczekać. Oczywiście wiem, że w swoim poprzednim smartfonie nie doczekały się takowej aktualizacji, ale być może tutaj będzie lepiej Ja bym czekał i nagłaśniał problem, ponieważ nie oszukujmy się że takie nagłaśnianie działa i producent to widzi i No nie może sobie zdać problemu idealnie będzie reagować, więc warto na to zwracać uwagę i nagłaśniać, tak aby Problem został pomyślnie rozwiązany.

Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Mam S22U i poza skopaną baterią nie mam na co narzekać. Urządzenie do dziś działa topowo mimo owianego złą sławą exynosa. Telefon jest szybki i robi przepiękne zdjęcia przez co nie widzę sensu zmiany na nowszy model. Jak widzisz co użytkownik to inna opinia. Błędy w nowych smartfonach się zdarzają i spora ich część jest niwelowana przyszłymi aktualizacjami. Pozostaje czekać.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

BreakDesign
Journeyman
Opcje

Jeśli ktoś nie ma odniesienia do lepszych aparatów czy ekranów i dostanie np. S24 czy S22U to owszem powie, że jest rewelacja. Ale jeśli testujesz sprzęt, masz lub miałeś już tych modeli wiele to rzuca się to w oczy.

Wystarczy odpalić aparat np. w Iphone 13/14/15, Note10, S24U jednocześnie i nie robiąc fotki, widać, że w całej serii S24 jest coś nie tak.

Zwrot, ok jest to rozwiązanie ale jeśli kupujesz w dobrej cenie to aż żal zwracać, bo w podobnej cenie może kupisz dopiero za 2 lata, a alternatywy za bardzo nie widzę w androidzie.

Maniollo
Troubleshooter
Opcje
Co Ty piszesz, która firma na start lubi wypuścić bubla???.Cokolwiek naprawia softem to opinia już jest wyrobiona o produkcie
Samuraj1977
Apprentice
Opcje
Generalnie ja bym tylko chciał żeby przywrócili w aparacie tryb bardzo zwolnione tempo przesiadłem się z note 20 ultra zdjęcia to przepaść na korzyść S24 porównywałem z kolegi S22 Ultra i w normalnym trybie i warunkach jest podobnie delikatnie na plus w S24 Ultra ale już zdjęcia z zoomem to przepaść na korzyść S24.
Co do ekranu to przyzwyczailismy się do podkręconych nienaturalnych kolorów ale mi bardziej odpowiada ekran w S24 może delikatnie jest mniej nasycony ale jak postawiłem obok siebie oba te tel. na tych samych ustawieniach to na S24 wszystko lepiej wygląda i bardziej naturalnie dla mnie
Samuraj1977
Apprentice
Opcje
No i dodam że ekran na prawdę dużo mniej odbija światła więc dla mnie tel na plus delikatne poprawki w aktualizacjach i będzie ok może mi się trafił lepszy egzemplarz 😆
Mickor
Voyager
Opcje
S23u poprawili ? 😅😅🤣
Samuraj1977
Apprentice
Opcje
Note 20 ultra vs S24 Ultra w Note dla mnie podkręcone kolory i twarze nienaturalne i tak było we wszystkich tutaj kolory naturalne dlatego przyzwyczajeni wydaje nam się że wyblakłe ja wolę naturalne IMG-20240130-WA0001_1000034558_1706649740.jpgIMG-20240130-WA0002_1000034573_1706649740.jpgIMG-20240130-WA0003_1000034579_1706649740.jpgIMG-20240130-WA0004_1000034570_1706649740.jpg