Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S24 Ultra - sprane kolory

(Temat utworzony: 19-01-2024 07:29 PM)
32844 Wyświetlenia
thesuperbiker
Explorer
Opcje
Dzień dobry wszystkim! 
Dziś, 19.01 dotarł do mnie niespodziewanie zamówiony w dniu premiery S24 Ultra z sieci Plus. Telefon spakowałem, uruchomiłem i zacząłem przerzucać dane przez SmartSwitch z mojego S23 Ultra. Niestety po całym procesie zauważyłem, że jakość kolorów, ich wyrazistość oraz jasność ekranu coś nie bardzo pasują do telefonu z tej półki. Kolory są wyprane w stosunku do S23 oraz jasność również jest niższa. Czytałem już o problemach po konfiguracji przez SmartSwitch, próbowałem resetować ustawienia dostępności oraz robić wipe cache partrition i niestety nic 😕 Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł? 

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W dzisiejszej aktualizacji S92*BXXU1AXB5 wprowadzono obiecany suwak z możliwością ustawienia żywotności kolorów:

Screenshot_20240223_100253_Settings.jpgScreenshot_20240223_100257_Settings.jpgScreenshot_20240223_100300_Settings.jpg

Ustawienia można zmienić przechodząc kolejno do: Ustawienia > Wyświetlacz > Tryb ekranu > Żywy > Ustawienia zaawansowane.

Więcej informacji o aktualizacji znajdziecie w informacji prasowej: https://news.samsung.com/pl/samsung-zapowiada-aktualizacje-serii-galaxy-s24-oferujac-uzytkownikom-wi...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

644 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Przywróć ustawienia fabryczne bez wgrywania kopii zapasowej. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy. Poniżej znajdziesz instrukcję.

[Poradnik] Jak wykonać hard reset?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

thesuperbiker
Explorer
Opcje
Próbowałem opcji resetu i ponownej konfiguracji bez kopii zapasowej i problem nadal występuje. Byłem właśnie w Brand Store Samsunga i porównywałem z telefonami na stole i niestety wszystkie egzemplarze tak mają. Dowiedziałem się od obsługi, że to albo wczesne oprogramowanie, albo po prostu cecha tych ekranów. Podobno Samsung tonuje kolory w nowych urządzeniach. Różnica w porównaniu do S23 Ultra jest naprawdę spora i jeśli to naprawdę ma tak być normalnie, to zastanowię się nad zmianą z S23 na S24...
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
byłem w MM ale nie zwróciłem uwagi a nurtuje mnie to więc chciałem się spytać czy 24u tez są takie wielkie ikony ?
0 Like
thesuperbiker
Explorer
Opcje
U mnie były normalne, jak w S23 Ultra.
miroON
Big Cheese
Opcje
normalne ikony to były w OneUi 5.1 po aktualizacji do OneUi 6.0 są duże aby nie powiedzieć ,,wielkie" ale jak jest w 6.1 na to nie zwróciłem uwagi dlatego pytam bo widzę że się zamieniłeś
0 Like
bialuchny
Journeyman
Opcje
Przecież model S23 Ultra praktycznie niczym się nie różni od modelu S24 Ultra. Procesor tylko bardzo delikatnie podrasowany ale to naprawdę delikatnie a pozostałe zmiany to kwestie samego oprogramowania. Kompletnie bez sensu jest wymiana modelu S23 Ultra na S24 Ultra. Jestem użytkownikiem tego pierwszego i nawet ręką mi nie drgnie żeby zmienić. Szkoda chajsu. Naprawdę szkoda.
0 Like
CHRISNET
Pathfinder
Opcje
Rozumiem Twoje obiekcje - kupujesz nowy telefon i coś działa wg Ciebie od razu gorzej niż w starym modelu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że S23 Ultra miał kilka kluczowych aktualizacji a S24 Ultra ma je dopiero przed sobą (po pierwszych informacjach zwrotnych od osób, które kupiły telefon zaraz na samym początku sprzedaży). Trudno więc na chwile obecną obiektywnie porównać te dwa modele.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Możliwe zatem, że w nowych modelach Samsung nieco inaczej skonfigurował kolory. Zaciekawiło mnie jednak Twoje spostrzeżenie odnośnie jasności. Rozumiem, że ustawiłeś oba telefony na maksymalną jasność i model Galaxy S23 Ultra był jaśniejszy?

thesuperbiker
Explorer
Opcje
Tak, oba telefony miały tę samą, maksymalną jasność. O ile podczas wyświetlania koloru białego (w menu serwisowym #*0*#) można zauważyć, że te biele się od siebie różnią i tutaj akurat S24 jest delikatnie jaśniejszy, co jest bardzo niewielką różnicą, o tyle podczas wyświetlania kolorów widać, że jest ciemniej. Pomijając już brak jaskrawości tych kolorów. W codziennym użytkowaniu naprawdę mam wrażenie, że ekran S23 jest jaśniejszy. Właśnie co do kolorów, obawiam się, że masz rację co do innej konfiguracji kolorów. Pamiętam, że używając każdego Galaxy na swojej drodze, w pełnym słońcu, na tak maksymalnej jasności w piku kolory zawsze były sprane i może w tym jest też metoda. No i pewnie chodzi też o baterię, której nawiasem mówiąc jestem bardzo zadowolony. Już S23 miał dobrą baterię w porównaniu do swoich poprzedników na Exynosach, a przy S24 po kilku dniach użytkowania jestem bardzo zadowolony.
0 Like