Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S24 ultra przycina się w grach

(Temat utworzony: 14-07-2024 04:44 PM)
881 Wyświetlenia
Arisalix
Apprentice
Opcje
Kiedy gram w bardziej wymagającej gry zauważyłam że telefon ma lekkie ścinki. Są one co kilka sekund i trwają mniej niż sekundę, może nikomu to normalnie nie przeszkadza, ale jestem wrażliwa na takie rzeczy i głowa po 5 minutach grania już zaczyna mnie boleć od tego. Najbardziej jest to widoczne gdy obracam swoją postać w grze lub otwieram i zamykam ekwipunek itp. Na YouTube żadne poradniki mi nie pomagały z zmianą jakiś ustawień. Mam nadzieję że da się to jakoś naprawić, zbierałam na nowy telefon dobre 5 lat (nie jestem osobą pełnoletnią jeszcze, więc nie pracuje normalnie w roku, dlatego mi to tak długo zajęło) i tutaj takie rozczarowanie 😞

Dodam że te ścinanie ekranu nie zależy od ustawień graficznych czy ilości fps w grach. Próbowałam dać ustawienia graficzne na najniższe w wielu grach mimo to nic się nie zmieniło 
0 Like
9 Odpowiedzi
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Szczerze mówiąc, współczuję takiego rozczarowania. Tym bardziej że tak długo zbierałaś na ten telefon. Postaram się jednak nakierować cię na jakieś rozwiązanie lub je znaleźć.

A o jakie dokładnie gry chodzi? Call of Duty? Asphalt?

Czy oprócz ustawień w grach, to próbowałaś coś więcej zmieniać w Game Booster?

Tam ale nie możemy wiele rzeczy dostosować i zwiększyć pełen potencjał w grze.

To takie ustawienia podam jakie warto zastosować:

1. Automatyczne zarządzanie wydajnością >> Wył

2. Labs >> Alternatywne zarządzanie gry >> Wł

Te rady I reszta opcji w tym poradniku >> https://eu.community.samsung.com/t5/gaming-club/mini-poradnik-optymalne-ustawienia-game-booster-dla-...

Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre gry nie są jakoś idealnie dostosowane do urządzenia i dlatego być może Stąd wynika ten problem, więc kiedy ustawiasz nawet najniższe ustawienia, to źle zoptymalizowana gra po prostu nie jest i tak wstanie dać dobrych efektów.

No i dlatego też tutaj pytam o jakie gry dokładnie chodzi bo na przykład na Call of Duty Mobile Ja nie miałem jakichś większych problemów osobiście nawet na poprzedniku, ale też być może zainstalowanie jakieś gry z Galaxy Store daje lepsze efekty niż z Google Play być może tygrysy lub lepiej zoptymalizowane lub właśnie odwrotnie.

Dlatego ja tutaj właśnie myślę, że sam problem Raczej nie leży w urządzeniu, a raczej w grach i tam bym się ewentualnie czegoś dopatrywał, ale to póki co też tak bardziej wstępnie to opisuje.
Opcje
Współczuję. U mnie takie samo tylko na Galaxy A13 w Brawlu.
Arisalix
Apprentice
Opcje
Spróbowałam zmienić ustawienia w game booster. Pierwsze miałam już wyłączone a drugie z Labs włączyłam, lecz niestety nic to nie zmieniło. Zainstalowałam Call of duty i Asphalt i pograłam trochę. Problem w tych grach nie występuje i wszystko jest płynne, ale to dlatego że gry raczej nie są na tyle wymagające. Szczególnie call of duty gdzie na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się takie super graficznie a przy podejściu bliżej do jakiegoś budynku widać straszne piksele (na najwyższych ustawieniach), więc jakość tekstur nie powala, ale no w sumie to strzelanka i nie to w niej najważniejsze. Wspominam o tym bo wydaje mi się, że problem w tych grach nie był odczuwalny ze względu na to że da się w nie grać zapewne również na słabszych urządzeniach. Problem w moim telefonie zauważyłam że sprowadza się do podobnego typu gier czyli głównie występuje w grach o typie otwartego świata np. Minecraft, wuthering waves czy genshin impact. W tych trzech grach było to najbardziej odczuwalne z czego o dziwo w minecraft najbardziej (Bez modów czy shaderów). Więc ogółem ciężko znaleźć mi przyczynę no bo jednak z tych 3 wymienionych tytułów minecraft raczej nie powinien sprawiać największych problemów ponieważ gra chodzi również na wielu starszych urządzeniach bezproblemowo a np. Wuthering waves jest już bardziej wymagająca grą gdzie na starszych urządzeniach będzie problem by pograć chodzby przy najniższych ustawieniach. Jeśli serio problemem są bardziej wymagające gry i to dziwne ścinanie jest wynikiem tego, że procesor nie wyrabia, co jak widziałam na filmikach na YouTube nie powinno być problemem..
to mimo wszystko skłaniałabym się ku temu, że trafiłam na wadliwe urządzenie 😞

Miałam już kiedyś taką sytuację przy zakupie laptopa, który również zacinał się w podobny sposób przy grach ale owiele mocniej i częściej. Mój tata wtedy oddał go informatykowi i stwierdził że laptop był wadliwy. Na szczęście zakupiłam go wtedy przez Media expert i mogłam wymienić na sprawny model który już był w porządku.

Niestety w przypadku mojego telefonu to nie możliwe bo zakupiłam go u prywatnego sprzedawcy i to już prawie z miesiąc temu więc o zwrocie raczej mowy nie ma 😕 . Telefon był nowy i oryginalnie zapakowany, więc to nie tak, że sprzedawał mi wiedząc że jest wadliwy.
0 Like
Arisalix
Apprentice
Opcje
Prawdopodobnie dlatego że ten telefon ogółem ma słabą specyfikację. Znaczy jak na tani telefon wydaje mi się być spoko, ale jednak do grania to się nie nadaje, może ewentualnie w proste gierki
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Myślę, że póki co scenariusz z wadliwywym urządzeniem jest mniej prawdopodobny, gdyż z tym problemem widzę, że spotyka się większa część użytkowników.

Poczytałem trochę na Reddicie oraz na forum Samsung Members w innych krajach.

Zauważyłem, że spora część osób narzeka na grę Genshin Impact. Wynika, Co z tego że podobno jest tylko 60 FPS a gra nie działa w 120, więc za głudzia to mniej płynnie i widziałem, że niektórzy narzekali też na spadki tych FPSów. Podobno Samsung miał coś tam zrobić, ale dał to chyba do niektórych regionów i nie do końca wiadomo co tam jest, a widzę że deweloperzy gry nie wspierają jej na bieżąco i nawet ludzie w opiniach na Google się skarżą, więc tutaj gdzieś obustronnie po prostu nie poszło, więc tutaj nie mam już żadnego rozwiązania, być może jakieś wtyczki do Game Booster coś tam pomogą jeżeli chodzi o klatki na sekundę bo ktoś dawał takie rady (te wtyczki są pokazane w poradniku. Który podesłałem).

Jeżeli chodzi o Wuthering waves, to na YouTube widziałem testy grania, gra widzę wymagająca, na wersji Ultra widziałem, że śmigała dobrze, na bazowej czasem ścinki były. Może, to kwestia Pingu i serwera?

Moim zdaniem dalej jeszcze nie szedłbym w kierunku wadliwego urządzenia, tym bardziej jeżeli Asphalt i Call of Duty poszły gdzieś lepiej. Jeszcze bym może spróbował sprawdzić Ping oraz w wtyczkach do Game Booster poprawić FPS. To też czasem z samych gier wynika.

Jeżeli chodzi o gwarancję, to tutaj jeśli masz dowód zakupu od tego sprzedawcy, to nie powinno być problemu.
Arisalix
Apprentice
Opcje
Zapomniałam o tym napisać, że czytałam ten artykuł, który mi podesłałeś i zainstalowałam game booster plus oraz tam pozmieniałam wszystko w ustawieniach jak na tym poradniku, ale nic to nie dało.

Co do genshin impact to wiem że ludzie się skarżą na to, że można pograc tylko w 60fps. Ale u mnie to nie jest ten problem i mi chodzi o coś zupełnie innego, wiadomo że czasami jakieś tam spadki fps będą, ale mi to nie przeszkadza, tez wiadomo nie bede oczekiwac od telefonu nie wiadomo czego, tylko właśnie problemem jest to dziwne zawieszanie się urzadzenia co kilka sekund na pół sekundy może mniej ciężko stwierdzić, jest to krótkie, ale odczuwalne i bardzo mnie to denerwuje i nigdy nie wiesz akurat w którym momencie, nie wydaje mi się to normalne szczególnie, że na nagraniach na YouTube czegoś takiego nie widziałam i tak się głównie dzieje w minecraftcie. W genshin impact czy wuthering waves jest to zauważalne na inny sposób. Przy obracaniu ekranu są takie dziwne zrywy i ścięcia, jakby brak takiej płynności i to nie jest zależne od ustawień graficznych. Dodam że to nie jest wynik też długiego grania na urządzeniu i że po prostu się przegrzało. Problemy występują zaraz po uruchomieniu gry przy nie używaniu w ogóle telefonu przez jakiś czas, bo to też dzisiaj testowałam.

Co do internetu to mam bardzo dobry i rzadko występują z nim jakieś problemy, ping w grach mam niski średnio koło 20-35 w niektórych nieco wyższy w zależności od serwera.

Warto zauważyć też to, że minecraft w trybie singleplayer nie potrzebuje internetu a mimo to dziwnie mi się zacina momentami.
Mi to wygląda serio jakby procesor nie wyrabiał, ale nawet przy najniższych z możliwych ustawieniach nadal ten problem występuje 🤷

Nie wiem co jeszcze można byłoby sprawdzić czy zrobić.
Poza tymi trzema grami spisuje się świetnie i nie za bardzo chce mi się go oddawać. Najwyżej jakoś to przeboleje od grania to głównie mam laptopa, no ale nie ukrywam, że fajnie by było czasem również w coś chociaż na 10-15 min pograć w czasie jakiejś podróży pociągiem czy autem albo podczas przerwy w szkole jak mam chwilę czasu i zrobić sobie dzienne misje czy coś, a tak to słabo trochę z tymi ścięciami. Niby da się pograć ale to jednak denerwuje i no nie po to płaciłam tak sporo pieniędzy żeby miec jeszcze takie problemy 😕

Może znasz jakąś darmową aplikacje do monitorowania pracy procesora itp.? Ale najlepiej by była taka z wykresami, ponieważ na ich podstawie najłatwiej jest mi stwierdzić czy to nie ten sam problem co występował w moim laptopie. Wolałabym się upewnić, bo zachowanie jest serio bardzo podobne tylko w mniejszej skali.
0 Like
ssgg
Navigator
Opcje
Podejrzewam że to kwestia optymalizacji sprzętu, gdzieś jakas wada w oprogramowaniu, szczerze ja zrobiłbym w sumie 2 rzeczy (tymbardziej że na s24+ nie mam tego problemu) pierwsze to zagadał do Samsunga i liczył że może coś ogarnie ich support albo czekał na aktualizacje,ewentualnie próbował reklamować urządzenie,to nie normalne że telefon za takie pieniądze ma takie bolączki tymbardziej jeśli nie jest to powszechna wada a raczej specyfika konkretnych modeli
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@kamil40013, grasz może w gry na swoim S24U? Jak to wygląda u Ciebie?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Arisalix, Miałem ostatnio okazję pograć w Genshin Impact na S24 Ultra i nie doświadczyłem tego rodzaju ścinek. Pozwoliłem też sobie przetestować Minecraft oraz Wuthering i tylko w tym pierwszym tytule występowały małe ścinki. Wydaje mi się, że występują one tylko w trakcie generowania i przy renderowaniu kolejnych chunków mapy. Pamiętam, że na Windowsie gra działała podobnie, ale to już było lata temu.

Na Twoim miejscu przywróciłbym ustawienia fabryczne bez kopii zapasowej i sprawdził, jak zachowują się gry na czystym telefonie.