Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przyszłość flagowych procesorów

(Temat utworzony: 17-07-2024 05:29 PM)
213 Wyświetlenia
luisCapp
Voyager
Opcje
Cześć, co sądzicie o kierunku w którym idzie rozwój procesorów dla smartfonow?

Nie uważacie ze obecnie duzo korzystniejsze byłoby gdyby zamiast skoku 40% wydajności, było skromne 10% ale skupienie się na stabilności? 0 grzania.

Jestem posiadaczem S24U, przesiadując na południu wloch gdzie jest po 37 stopni na dworzu telefon jest gorący od samego wyświetlania interfejsu (profil wydajności lekki xD).

Skutkuje to momentalnym drenażem baterii, a świetna jasność ekranu nie może być wykorzystywana bo po 30 sekundach telefon parzy i jasność spada do poziomu niższego niż przy maksymalnej jasności która możemy ustawić ręcznie. 

Bo co jak co ale to byłaby zmiana która wpłynęłaby nie tylko na to co się kojarzy z procesorem - wydajnością.

Od razu wpłynęłoby to bardzo znacząco na baterie, po prostu wrażenia z użytkowania oraz przede wszystkim odbiór ekranu w słoneczny dzień.

Poza tym przy prawie zerowym throttlingu, podczas długiej rozgrywki w wymagające gry, lub po prostu obciążających programów wydajność pewnie i tak byłaby podobna niż w grzejniku który na początku oferuje 40% wydajności, a po 15 minutach dysponuje 50% mocy
9 Odpowiedzi
Robisław000
Pathfinder
Opcje
Jestem za. Mam S23 i przy tych temperaturach w Polsce miałem 46°C. Nawigacja też drenuje baterię, a automatyczne rozjaśnianie jest ustawione zbyt jasno. Kilka procent niżej i byłoby OK. Mam też starego Huawei’a P30 i tam to działa lepiej, a temperatury maksymalne to 34°C w upały. Fakt, słabszy procesor, ale w takie temperatury niższe taktowanie byłoby OK rozwiązaniem.1721238113251.jpg
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Moim zdaniem procesory mobilne zaczynają iść w bardzo dziwną stronę. Z jednej strony są z reguły coraz bardziej wydajne, a jednocześnie urządzenia coraz mniej się grzeją bo stosuje się lepsze chłodzenie.

No i dzisiaj procesory smartfonowe idą w stronę już tych komputerowych i starają się zwiększać coraz bardziej wydajność żeby móc pozwolić na bardziej wymagające gierki, kiedyś gry komputerowe na smartfonie były możliwe, a teraz wszyscy nagle na ten Gaming mobilny stawiają.

Uważam jednak, że na nic mi kupowanie urządzenia jeżeli za rok wyjdzie 40% szybszy procesor i za kolejny rok też 40% szybszy od tego który był 40% szybszy od mojego No i tak naprawdę już na nic mi się nie nada urządzenie. Nagle nowe funkcje będą dla tych nowszych urządzeń, a dla starszych nie, dlatego tak duża ewolucja na rynku procesorów mobilnych jest moim zdaniem olbrzymim zagrożeniem.

Z tego też powodu Ja uważam, że ten rynek idzie w złą stronę, zaczyna być kartą przetargową dla z tego rodzaju lenistwa producentów, którzy już niczego nowego oferować nie chcą pod kątem hardwareu.
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
Nie przesadzałbym z tym brakiem rewolucji, w tym roku weszły matrycę 1 cal które są jedna z większych zmian fotograficznych w historii telefonów (realnie nie jest to tak duża zmiana bo i tak 50% zdjęcia to procesowanie, ale osiągnięcie to jest).

Nie ma już za bardzo czego wymyślać.

Czy procesory z roku na rok są chłodniejsze? Nie.

Stosuje się lepsze chłodzenie? Tak bo zwiększyli komory parowe, ale w nieskończoność tego robić nie będą no rozmiar ogranicza.
Będą musieli aktywne wstawić.

Ciągle są patelnie o czym się rozpisałem, zwiększanie jasności ekranów nie ma sensu jak działa to 30sek kiedy jest najbardziej potrzebne
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Jeżeli chodzi o matryce 1 cal, to jest to rewolucja głównie dla photosmartfonów bo jeżeli sobie wejdziemy w recenzję i zobaczymy, to smartfony z tym matrycami to nie są smartfony, które Samsung by wypuszczał, nie ma na to miejsca fizycznie w smartfonie by utrzymać dzisiejszy Design, a nawet podobny zestaw teleobiektywów, więc to się trochę skończy jak regulowanymi przysłonami i raczej jeszcze poczekamy na powszechność tego.

Oczywiście nie można ciągnąć większego chłodzenia w nieskończoność, podobnie jak rozmiar matrycy, a jednocześnie no przy ściganie się na jasność ekranu w momencie, w którym 2000 nitów to już jest ten poziom wystarczający nie ma zbytnio sensu Tym bardziej, że no właśnie smartfon nie jest w stanie tej szczytowej jasności za długo utrzymać, ale no właśnie powiedziałbym że to nie są jakieś większe rewolucje, dalej Większość producentów brak większych rewolucji stara się przykrywać właśnie procesorami i nowymi funkcjami w oprogramowaniu, a właśnie brakuje tutaj chęci iścia po coś więcej i matryce 1-calową zastosował między innymi Huawei, który już nie jest w stanie ścigać na procesowy No bo ma ograniczenia sankcyjne No i musi po prostu iść w kierunku jakiś rewolucji i ich zaczyna szukać, ale ci producenci którzy mają wygodną pozycję niestety nie idą aż tak po te rewolucję, co nie znaczy że ja krytykuje te sprzęty bo to są naprawdę solidne sprzęty tym bardziej od Samsunga, ale po prostu to są już ewolucje, a nie rewolucja, czas rewolucji mamy już niewątpliwie za sobą.
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
No ale to logiczne, chciałbyś rewolucje w średniakach?
Co by wtedy uzasadniało zakup flagowca?
Te 2000 nitów (realnie 1400) to według mnie jeszcze trochę za mało w naprawdę słonecznych warunkach (w polsce nie uświadczysz).

S25U ma mieć 1 calową matrycę, zobaczymy co się stanie z designem
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Z procesorami i ogólnie podzespołami elektronicznymi to jest tak, że nieważne jaki jest przyrost wydajności, aby on w ogóle nastąpił musi wzrosnąć pobór energii elektrycznej. Przepływ prądu przez elementy układów scalonych powoduje wydzielanie ciepła toteż im wydajniejszy jest dany podzespół - procesor - tym więcej potrzebuje prądu i tym więcej wydziela ciepła. Układy chłodzenia w smartfonach nie zmieniły się od dawien dawna i te grafitowe plasterki czy komory parowe to za mało. Należałoby pochylić się nad tematem rozbudowy układów chłodzenia, ale w normalnych telefonach żaden producent nie będzie się wygłupiał, bo smartfony musiałyby znacząco urosnąć na grubości. Także ja nie wróżę szału w tym temacie. Póki co widać, że stosuje się protezy w postaci trybów działania itp. itd. Moim zdaniem dopóki producenci nie przeniosą produkcji układów scalonych na inny materiał zamiast krzemu to problem grzejących się smartfonów będzie tylko narastał i tak w istocie się dzieje co roku.
Raulnin
Voyager
Opcje
Postęp technologiczny to proces nie do zatrzymania a co za tym idzie dostajemy coraz lepsze procesory. Osobiście skupiłbym się na procesie technologicznym produkcji procesorów oraz na rozwoju oprogramowania aby było jak najbardziej optymalne i nie obciążające nadmiernie CPU i GPU a proces produkcji w jak najmniejszej litografi.
0 Like
luisCapp
Voyager
Opcje
Z tym że ten postep mógłby isc w lepszym, bardziej praktycznym kierunku
0 Like
Raulnin
Voyager
Opcje
To się raczej nie wydarzy póki producenci oraz konsumenci nie zmądrzeją. Producenci chcą zachęcić nas do kupna nowego sprzętu oraz dają nam uzasadnienia takiej decyzji (mocniejsze procesory np.) i wyścig trwa ale okupione jest to niedopracowanym oprogramowaniem i potem proce grzeją się na potęgę, są niedopracowane ble ble ble i koło się zamyka. Konsumenci znowu wywierają presję na producenta i cisną o nowości....najgorsza jest jednak pazerność producentów oraz głupota konsumentów a wypadkowa tego to temat tego posta. Generalnie temat jest bardzo obszerny i zahacza o wiele dziedzin. To jest dobry temat na rozprawę doktorską....proszę pamiętać, że kiedyś pisało się programy pod możliwości procesora a teraz mamy kompletne niedbalstwo, marnowanie zasobów i ogólnie pojętą bylejakość. To, że procesory są coraz mocniejsze niejako pogłębia problem niskiej jakości kodu, optymalizacji ect ect ect...pozdrawiam😄