Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rozjaśnianie Video w galerii

(Temat utworzony: 11-03-2024 03:29 PM)
979 Wyświetlenia
Bart_84
Journeyman
Opcje

Hej,

czy ktoś ma podobny problem z video kręconymi s24 w moim przypadku s24 +. Filmiki nakręcone aparatem w górach, po odtworzeniu w galerii rozświetlają się bardzo mocno, biel jest niesamowicie przepalona, zimowa sceneria zupełnie traci detale na śniegu, to samo video wrzucone na kompa odpala się ok, bez przepaleń. Wygląda jak by to był problem z wyświetlaniem w galerii telefonu, jakaś opcja w ustawieniach, ale nic nie mogę znaleźć. Nagrywam w trybie HEVC z włączonym HDR10+. Może trzeba nagrywać w h.264 ? Nie wiem może ten HEVC dopisuje jakieś dodatkowe dane dla hdr10+ zwiększa zakres tonalny i przez to automatycznie galeria rozświetla te filmiki, ale nawet jeżeli tak jest to robi to fatalnie w scenach zimowych. 

Wyłączenie opcji super HDR dla galerii nic nie daje bo z tego co widzę tyczy się to tylko zdjęć, natomiast video nadal wyświetla się przepalone. 

18 Odpowiedzi
Bart_84
Journeyman
Opcje

hym to chyba problem z HDR10+, nie dość że nagrywanie z tą opcją pozbawia video slowmotion po przytrzymaniu palcem na ekranie, to jeszcze powoduje automatyczne rozjaśnienie w galerii. 

0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, po sprawdzeniu również nie widzę opcji wyłączenia tej funkcji.
Jeśli uważasz, że powinno być inaczej, zachęcam do zgłoszenia sugestii do firmy Samsung.
[ Poradnik-> jak zgłosić sugestię do firmy Samsung]
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sugesti%C...
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Rozszerzenie HEVC powoduje, że nagrywany plik HDR zajmuje mniej miejsca, niż ten sam plik nagrany w H.264. Przy kilku sekundowych nagraniach można na to machnąć ręką, ale przy kilku czy kilkunastu minutach, różnica jest bardzo duża. U Ciebie być może działa wszechobecna AI, która potrafi dość inwazyjnie wpływać na nagrania i robione zdjęcia.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
A to takie pytanie, co z Vision Booster w zaawansowane funkcje? To rozjaśnia filmy i jest opcja ustawienia tego w Labs, więc być może to ta funkcja jakoś dokłada problem. Przy okazji w Galerii Samsung jest możliwość zmiany formatu pliku.

HDR można zmienić na SDR Screenshot_20240311_171916_Studio_1000026941_1710173957.pngScreenshot_20240311_171930_Settings_1000026943_1710173971.png
0 Like
Bart_84
Journeyman
Opcje

Jasność mam ustawioną na normalną w tym labs/jasność video, z tego co sprawdzałem problem jest raczej z trybem HDR10+, jak go aktywuje to już przy kręceniu filmu obraz staje się jaśniejszy, nawet z widoku kamery nie trzeba wciskać nagrywania. Samo rozjaśnienie może nie jest złe w większości przypadków, ale są momenty jak np. kręcenie zimowej scenerii gdzie śnieg jest rozjaśniany jak niebo w zdjęciach HDR, robi się całkowicie białe - świecące. Albo w scenach nocnych rozświetla pomieszczenie i powoduje większy noise.  Generalnie wyłączyłem to narazie bo z HDR10+ nie działa slowmotion. 

Samo nagrane video już obrabiając je na kompie wygląda ok, wiec te dodatkowe dane nie są wypalone w obrazie, to raczej jakiś problem z wyświetlaniem obrazu z HDR10+ na telefonie. 

0 Like
Unikalny
Explorer
Opcje
Witajcie, posiadam S24 Ultra i mam nagrane wideo niezależnie od pory dnia, które wygląda dobrze, nawet bardzo dobrze, a samsung w galerii przy odtwarzaniu wideo sam rozjaśnia to nagranie automatycznie i tak samo rozjaśnione jest wysyłane przykładowo przez whatsapp. Wygląda to bardzo źle.
Co ciekawe przy edycji wideo problem nie występuje. 

Jak to wyłączyć? Czy jest możliwość?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Unikalny  napisał(a):
a samsung w galerii przy odtwarzaniu wideo sam rozjaśnia to nagranie automatycznie

Galeria --> 3 kreski --> Ustawienia --> wyłącz Super HDR

Screenshot_20240728_154435_Gallery.jpg

m4tekt
Voyager
Opcje
Ustawienia galerii i wyłącz super HDR. Może o to Ci chodzi?
0 Like
Unikalny
Explorer
Opcje
@m4tekt @kamil4001, wyłączyłem ten Super HDR nadal rozjaśnia.Screenshot_20240728_154848_Gallery_1000046875_1722174528.png
0 Like