Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Router wifi 5g

(Temat utworzony: 19-10-2024 01:57 AM)
267 Wyświetlenia
Jarek5
Navigator
Opcje
Witam, mam komputer stacjonarny, do którego jest podłączona karta sieciowa przez gniazdo USB. Karta sieciowa jest na pasmo 2,4 GHz i 5 GHz, czyli obejmuje pasmo 5G. W telefonie Samsung Galaxy S24 Ultra mam bardzo szybki internet od operatora karty SIM, który jest w paśmie 5G. Komputer z siecią domową Wi-Fi łączy się w paśmie 5 GHz, natomiast jak udostępnię router Wi-Fi z telefonu i w ustawieniach routera telefonu ustawię pasmo 2,4 GHz i 5 GHz, to komputer widzi owszem sieć internetową z telefonu, ale łączy się w paśmie 2,4 GHz. Natomiast jak w telefonie zmienię pasmo na tylko i wyłącznie 5 GHz, to komputer już internetu z telefonu nie widzi. Ktoś mi wytłumaczy, czemu tak jest i co może robię źle?
0 Like
8 Odpowiedzi
wirat
Helping Hand
Opcje

Routery wifi w tel. Samsunga rozgłaszają sieć  w paśmie 5Ghz na kanale 149. Twój problem pewnie polega na tym, że ta karta sieciowa USB podpięta do komputera o której piszesz pewnie nie jest w stanie odbierać na tym kanale. Było to już dyskutowane na forum. Teraz nie mam warunków do szukania tego. Jakbyś nie mógł tego znaleźć to napisz to później podeślę linka.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. A jaki model karty sieciowej Pan posiada?
0 Like
Jarek5
Navigator
Opcje
Dzień dobry. Moja karta sieciowa to Karta sieciowa ZYXEL NWD6602 USB-A, Zewnętrzna, 2.4 / 5 GHz

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Z tymi kartami by pewien myk. Niektóre działały w pasmie 5Ghz dopiero jesli została zmieniona nazawa sieci.
0 Like
Jarek5
Navigator
Opcje
Czyli muszę zmienić nazwę sieci z pozycji komputera ?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
W routerze, czyli w Pana przypadku w telefonie.
0 Like
Jarek5
Navigator
Opcje
Zmieniłem nazwę sieciowa z telefonu na inną i dalej 2.4ghz
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
To coś musi być z tą kartą nie tak. Z tego co wiem to na niektórych routerach miała taki problem z 5Ghz
0 Like