Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z zasięgiem

(Temat utworzony: 03-02-2024 10:20 PM)
16618 Wyświetlenia
Oliwier997
Explorer
Opcje
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem z zasięgiem na S24+? Na poprzednim telefonie miałem zawsze wszystkie kreski, gdy byłem w domu (nieważne czy 4g, czy 5g), a po zmianie telefonu przeważnie mam 2/3 kreski i internet bardzo zamula. Inni lokatorzy mają simki z tej samej sieci i nie mają żadnych problemów, więc to na pewno coś z moim telefonem 😞
106 Odpowiedzi
Krisek12
Explorer
Opcje
Mam to samo, na oneplus 6 miałem znacznie lepsze WiFi i mobilke niż na S24 ultra. Ten sam problem był po przejściu z xiaomi 9t na iPhone 13. Nie wiem skąd takie problemy bo te telefony podobno mają znacznie lepsze anteny i moduły WiFi.
0 Like
Maniollo
Troubleshooter
Opcje
,,podobno,, to słowo klucz.
0 Like
Bloodhound-PL
Voyager
Opcje
Warto porównać deklarowane wartości współczynnika SAR dla tych telefonów.
Po drugie kreski zasięgu wskazywane na ekranie, to tylko graficzna interpretacja pewnych przedziałów w przyjętych dla siły sygnału. W praktyce jedna kreska wskazywana na telefonie A, gdy to samo na telefonie B będzie prezentowane w formie 2 kresek. To jak próbować ocenić ile litrów paliwa znajduje się w bakach różnych samochodów, gdy nie znamy pojemności tych baków, a tylko wskazania na desce rozdzielczej.
Jakość sygnału ocenia się po wartościach dBm/dB i pomagają w tym odpowiednie aplikacje narzędziowe.
Oliwier997
Explorer
Opcje
Napisałbyś coś więcej o zmierzeniu wartości dBm/dB i jak to zrobić? O tym z kreskami gdzieś mi się obiło o uszy i dlatego napisałem, że internet bardzo zamula. I mam na myśli, że serio zamula, bo jak zamuli, to nawet speedtestu nie mogę zrobić 🤣
Bloodhound-PL
Voyager
Opcje
Tu masz deklarowany SAR dla S24U. Dodam, że jak na Samsunga jest dość wysoki. Norma w UE to max 2W/kg.
Np. seria Galaxy A5x plasowała się w SAR poniżej 1W/kg.
W dużym uproszczeniu SAR przekłada się na moc jaką jest w stanie wypromieniować nadajnik sygnału w telefonie. Ale to znacznie bardziej złożona sprawa i nie można bezpośrednio wiązać SAR z jakością sygnału. Dużo zależy od rodzaju i układu anten w urządzeniu.
Natomiast jaką moc sygnału odbiera moduł w telefonie można zobaczyć choćby w darmowej aplikacji Network Cell Info Lite. Ma disc czytelny interfejs, więc jego graficzna forma da pojęcie o tym, jak wygląda sygnał na konkretnym urządzeniu. Można zainstalować na różnych telefonach i porównać wartości. Zasada jest taka, że wartość np. -40 dBm oznacza gorszy sygnał, niż -70 dBm (więcej szumów/zakłóceń). Screenshot_20240204_095403_Opera_1000012119_1707036843.png
Oliwier997
Explorer
Opcje
Dzięki za pomoc. Już jestem coraz bliżej ogarnięcia, co zrobić, bo w tej aplikacji zauważyłem, że mam praktycznie cały czas zakres -110 do -95, ale zdarzają się nagłe wybicia do -70. Jeśli dobrze rozumiem, to problemy mogą wynikać z tego.
0 Like
Oliwier997
Explorer
Opcje
Też teraz tak pobadałem i na 4G wszystkie parametry są nieco lepsze (dosłownie) więc wyłączyłem 5G i poczekam na zamułę internetu 🤣 Z 5G już korzystałem bardzo długo, ale może stare dobre 4G uratuje mnie od nerwicy przez nagłe zacinanie się filmu, czy wyrzucanie w środku meczu z cska 🤣🤣
0 Like
Bloodhound-PL
Voyager
Opcje
Czasem zejście o oczko niżej w trybie sieci 5G ->4G faktycznie może pomóc. 5G pracuje na wyższych częstotliwościach od 4G, a wyższe częstotliwości, to większa przepustowość ale słabsza propagacja sygnału, czyli krótszy zasięg. Warto poeksperymentować, ale trzeba mieć jakiś punkt odniesienia - odczyty z aplikacji.
Cukrownica
Explorer
Opcje
Mi po zmianie z S21 na S24+ też internet i aplikacje zaczęły strasznie zamulać...
0 Like