Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Banding - S24 Ultra

(Temat utworzony: 03-10-2024 12:30 PM)
525 Wyświetlenia
yoshikos83
Explorer
Opcje
Cześć,

czy orientujecie się jaki jest status problemu z bandingiem, który jest przesadnie widoczny na ekranach S24Ultra?
Mialem wczesniej s9, s21 ultra i tak widocznego bandingu nie było...
Czy jest to wada hardware'u, czy jednak mozna to naprawić aktualizacją?

Z tego co wyczytałem jest to związane z tym, że używany jest tryb koloru sRGB na 8- bitowym wyświetlaczu telefonu.

Przykład (ekran połączenia):

image

Najlepsze jest to, że w momencie uruchomienia jakiegoś filmu hdr na YouTubie i zminimalizowanie widoku aplikacji - banding staje się mniej widoczny.

13 Odpowiedzi
Louve37
Navigator
Opcje

Dokładnie  - masz rację test w ciemnym pomieszczeniu gdzie promienie światła czy sztucznego oświetlenia nie padają na ekran tel.a banding występuje i to spory, więc co ma do tego powłoka.

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
na pewno jakiś ma wpływ na to że samsung nadal ma 8 bitowe ekrany ale też ustawienia u mnie najlepiej wychodzi jak mam jasność na automacie i naturalne kolory włączone, maksymalna rozdzielczość-to wynika z budowy wyświetlacza, przy maksymalnej mniej widać szarpan jasnych krawędzi, oraz wyłączone- ochrona wzroku i adaptacyjny ton koloru, w hdr wtedy wyświetlacz daje rade maksymalnie może dobijać do 1400 nitów oczywiście przy normalnym oglądaniu, też suwak jasności do 2/3 dalsze go przesowanie nic nie daje, przy zmienjszaniu robi się już kaszka
yoshikos83
Explorer
Opcje
Tak, tylko Samsung zawsze miał 8-bitowe wyświetlacze i wcześniej ten problem nie występował np. na moim starym telefonie S21 Ultra wada nie występuje, a tam też jest 8-bitowy wyświetlacz.
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
tak masz rację, wada ogólnie amoledow jest to że pixele nie są w strukturze kwadratu dlatego mają gorsze ostrości krawędzi ale to znowu nie powinno mieć wpływu na problem który opisujesz, ogólnie chyba trzeba reklamować, ja już i tak z tym tel się poddałem już czeka na nowego właściciela