Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Seria S23 - bateria

(Temat utworzony: 06-04-2024 12:32 AM)
13107 Wyświetlenia
ZiutkaLutka
First Poster
Opcje
Po aktualizacji One UI do wersji 6.1 na S23 Ultra zauważyłam znaczne pogorszenie w trzymaniu baterii. Czy to kwestia konfiguracji, czy taka natura tej wersji OUI, bo wiem, że S24U od początku słabiej trzymał niż S23U?

#S23Ultra #oneui6.1 #bateria

230 Odpowiedzi
Janiszu
Explorer
Opcje
Podobno zmiana wersji na inną pomaga, więc jak pisałem wcześniej- spróbuj odinstalować aktualizację, ewentualnie ściągnąć inna wersję z apkmirror i będzie ok. A telefonu nie wyrzucaj, nie jego wina 😉
0 Like
Brewa
Journeyman
Opcje
Aktualizacja byla już odinstalowana to raz działało dobrze raz nie po pracy zainstalowałem aktualizacje bo zauważyłem że trochę więcej waży więc chyba kolejna poprawka weszła i zobaczymy co będzie jutro ale mam nadzieję że to naprawili bo naprawdę już nadszarpneli moje nerwy
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Brewa, zerknij do tej mojej wiadomości: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s23/seria-s23-bateria/m-p/9621877/highlight/true#M1...

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

r3d1
Helping Hand
Opcje

U mnie jest normalnie (Ultra)

0 Like
adifek
Journeyman
Opcje
Cześć,
Mam S23+ i ostatanich kilku tygodniach telefon coraz częściej próbował wymusić na mnie aktualizację. Czytałem o różnych problemach związanych z aktualizacją, ale stwierdziłem, że nie mogę w nieskończoność czekać i w sobotę zainstalowałem nową wersję. 
STRASZNIE TEGO ŻAŁUJĘ.
Wcześniej ładowałem telefon średnio co 2 dni, SOT w trybie oszczędzania 8-9h. Teraz ładuje codziennie, SOT około 4h. A to wszystko tylko po to, by mieć system różniący się praktycznie tylko circle to search.
Co da się zrobić, by przywrócicie normalny czas pracy ma baterii? Wg systemu najbardziej pradozerna aplikcja zabiera mi obecnie 2.5%, czyli podobnie jak przed aktualizacją. 

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@adifek, odsyłam do tej mojej wypowiedzi: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s23/seria-s23-bateria/m-p/9621877/highlight/true#M1...

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

adifek
Journeyman
Opcje

Wiec twierdzisz, ze mityczne optymalizacje są odpowiedzialne za dwukrotny spadek wydajności, gorszy niż w przypadku nowego urządzenia, które nie może być zoptymalizowane? Dodatkowo twoją wypowiedź zawiera bledy merytoryczne, android nie kompiluje sam aplikacji.

W ogóle to co zrobił samsung to skandaliczne postarzanie produktu. Kupiłem ten telefon 3 miesiace temu, bo stary s20fe miał za słabą baterię. Teraz mój nowy telefon... ma jeszcze słabszą.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@adifek, żadnego postarzania produktu nie ma, ale zacznijmy po kolei. Wiedza zaczerpnięta bezpośrednio u źródła, czyli inżynierów Samsung. Może też być tak, że w Twoim przypadku spadek jest spowodowany jakimś błędem podczas aktualizacji oprogramowania. Wtedy warto skorzystać z zabiegu Wipe Cache Partition albo nawet pokusić się o hard reset urządzenia, żeby go wyeliminować.

Prywatnie posiadam smartfon z serii S23 i żadnych nieprawidłowości w działaniu baterii nie zauważyłem, a u mnie smartfon służy głównie do YouTube, więc tak ogromny spadek, o którym piszesz, byłby u mnie mocno zauważalny.

Witaj na Forum Samsung!

adifek
Journeyman
Opcje
"Może tak być" - nie może. Android w trakcie aktualizacji podmienia aktywne partycje, jeżeli coś się nie powiodło, powinien być rollback. Jeżeli problem jest na tyle znany, że robisz pod niego tutorials to dlaczego wipe nie jest robiony automatycznie? Celowo czy nie, postarzono telefon o 3 lata, bo tyle s20fe potrzebowała czasu by mieć taką baterię. Pisząc te kilka zdań straciłem 4% baterii.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@adifek Problemy tego typu znajdziesz dosłownie na każdym telefonie, bez względu na to, czy to Samsung, Xiaomi, Pixel czy iPhone ponieważ taka jest charakterystyka aktualizacji (szczególnie tych większych), że zmieniają sie ustawienia systemu, pliki i sterowniki. Pewne rzeczy są usuwane, a część musi być generowana na nowo (przykładowo profile użytkowania).

O celowym postarzaniu baterii też nie ma mowy, bo jakbyś prześledził wątek, to zauważyłbyś, że użytkownikom bateria trzyma tak samo, bądź lepiej. Gdyby faktycznie coś takiego miało miejsce, to absolutnie wszyscy zgłaszaliby problemy.

0 Like