Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S23 ultra. Kilka pytań.

(Temat utworzony: 12-02-2023 07:49 PM)
2712 Wyświetlenia
nieogarniam
Journeyman
Opcje

Witam i pozdrawiam.

Jestem tu nowy i jeszcze nie umiem połapać się na tej stronie.

Wreszcie zmieniłem telefon samsung galaxy s3 na samsung galaxy s23 ultra. Od razu zmieniłem też kartę sim na esim. Mam kilka pytań.

1. Dlaczego, przy każdym uruchomieniu telefonu, wyświetla mi się komunikat "Zaktualizować karty SIM? Ta funkcja sprawdzi obecność nowych i usuniętych kart SIM. Urządzenie eSIM 1 rozłączy się na kilka sekund, aby umożliwić aktualizację kart SIM. Nie teraz. Aktualizuj."?

2. U góry, obok znaczka wifi, wyświetla mi się taki napis: Vo LTE2. Z tego co wyczytałem na internecie, oznacza to że komunikacja LTE jest dostępna na karcie SIM2. Jak to możliwe, skoro telefon nie ma kart sim1 oraz sim2? Korzystam tylko z esim.

3. Dlaczego, w ustawieniach dźwięku połączeń i powiadomień, mogę wybrać dźwięki dla kart SIM1 oraz eSIM 1, skoro w telefonie jest tylko esim?

4. W moim starym telefonie samsung galaxy s3, były wbudowane aplikacje do odtwarzania plików video i muzyki. W s23 ultra nie ma takich aplikacji. Zauważyłem, że w aplikacji Galeria, mogę odtwarzać filmy. A co z muzyką?

5. Jakiej aplikacji używacie do SMS? W s23 ultra, są dwie: Wiadomości i Wiadomości. Którą wybrać?

No, to na razie tyle😋. Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Niemniej, przeskok z androida 4 na androida 13, jest wielkim szokiem😅. Na spokojnie, damy radę😀.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
nieogarniam
Journeyman
Opcje

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, jesteście bardzo mili 😍.

Mama jeszcze kilka pytań.

1. Czy w aplikacji Wiadomości (tej od samsunga), można zmienić kolor dymków? Obecnie kolory to zielony/szary.

2. Czy w aplikacji Samsung Music, można zmienić kolor tła odtwarzanego utworu? Nie chodzi mi o kolor/okładkę albumu/utworu, tylko o tło samej aplikacji. Obecnie mam jakieś animacje jasno tęczowe, które się przemieszczają.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Odnośnie punktu pierwszego to możesz dostosować konkretną rozmowę po wejściu do niej.

nieogarniam
Journeyman
Opcje

Niestety. Tam można zmienić tylko tło i przeźroczystość bąbelków. Nie widzę opcji zmiany koloru samych bąbelków.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nieogarniam, sprawdziłem raz jeszcze i masz rację. Kolor bąbelków jest zależny od ustawionego stylu kolorystycznego. Aby zmienić kolorystykę systemową przejdź kolejno do: Ustawienia > Tapeta i styl > Paleta kolorów.

nieogarniam
Journeyman
Opcje

Czyli, jednak nie da się zrobić tak jakbym chciał. No szkoda ☹️.

Mimo to, dzięki za pomoc 👍.

0 Like
Rozwiązanie
lukaslake2626
Helping Hand
Opcje
Cześć. Zaktualizuj karty sim przy restarcie nie przeskoczysz niestety. Cały ekran menedżera sim wyskakuje również przy zestawie dwóch fizycznych.

VoLTE to inaczej HD Voice. Rozmowy prowadzone są przez sieć 4. Generacji, oferują lepszą jakość głosu i możliwość jednoczesnego korzystania z internetu. Gdybyś miał opcję wyłączoną to po odebraniu połączenia telefon przełącza się w 3G i nie jest korzystanie jednoczesne z HSDPA i dzwonienia a jedynie WiFi.
Telefon ma dwa gniazda (imeie). Pierwsze może być używane wyłącznie z kartą fizyczną. Drugie gniazdo jest współdzielone z kartą esim. Nie jest możliwe korzystanie z dwóch esimów a jedynie zestawy fizyczna + fizyczna, sam esim, sama fizyczna lub fizyczna + esim. Karta esim będzie się więc zawsze wyświetlać przy ikonie zasięgu jako ta druga. Nazewnictwo oraz ikony warto zmienić by lepiej je rozróżniać.

Wybór dźwięku dla sim 1 jest jakby domyślnym dzwonkiem systemowym, który będzie miał zastosowanie po włożeniu sim fizycznego. A z razji używania przez Ciebie esima wyświetla się druga pozycja z dzwonkami dla umieszczonej karty wirtualnej.

Aplikacji do muzyki nie ma preinstalpwanej więc polecam Samsung Music z Galaxy Store.

Pod względem masowych smsów wysyłanych do wielu osób wygodniej mi się pracuje z wiadomościami Samsunga. Szta graficzna też jest spójna z pozostałymi aplikacjami systemowymi.
nieogarniam
Journeyman
Opcje

Dziękuję za odpowiedź, to naprawdę wiele wyjaśnia 👍.

A już się bałem, że dostałem wadliwą sztukę 😳. A tu się okazuje, że wszystko działa, tak jak ma działać 😍.

Dziękuję i pozdrawiam 😀.

mag1976
First Poster
Opcje
A ja posiadam 1sim kartę w s7??????A wyświetla mi 2,i też mam ubaw😁😁😁
0 Like
Kas8a
Student
Opcje
Cześć, dlaczego telefon Samsung s23 ultra blokuje mi od czasu do czasu jakiś numer kontaktowy z mojej książki telefonicznej i żeby się odblokowało muszę robić całkowity reset telefonu? Ktoś ma może na to inny sposób??
0 Like