Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prześwietlone zdjęcia S23 Ultra

(Temat utworzony: 12-12-2023 02:34 PM)
1509 Wyświetlenia
Persika
Explorer
Opcje
Podczas tegorocznych wakacji przejechałam całą Italię i zrobiłam mnóstwo zdjęć S23 Ultra. Zdjęcia w telefonie dosłownie żyleta. Zamówiłam fotoksiążkę oczekując efektu wow, tymczasem zdjęcia na papierze wyglądają na rozjaśnione. W odpowiedzi na reklamację dowiedziałam się, że zdjęcia są w wielu miejscach bardzo jasne i prześwietlone, czego na aparacie czy monitorze laptopa nie zanotowałam. Jeśli chodzi o fotografowanie, to jestem amatorką, ale wydruki z poprzednich aparatów były całkiem poprawne (S7, S20 Ultra). Co mogło pójść nie tak? Jak uniknąć ewentualnego błędu w przyszłości?
14 Odpowiedzi
LoliM4A1
Navigator
Opcje

Nie wiem czy to jest ten powód u Ciebie w tym przypadku, ale zdjęcia w samsungach są strasznie nienaturalne/sztuczne.
Najlepszym znanym mi sposobem na to jest aplikacja GCAM, to aplikacja jak w telefonach google pixel, które potrafią wyciągać dużo nawet mając gorszej jakosci fizycznie aparat.
Jeśli poświęcisz trochę czasu, to będziesz wstanie to zainstalować porawnie i może będzie to rozwiązanie.
Proponuję wersję LMC R17 i ustawienie v13 powinno być najbardziej uniwersalne.

0 Like
Persika
Explorer
Opcje
No właśnie tej sztuczności nie odnotowałam. Publikuję zdjęcia w sieci i słyszę/czytam słowa uznania co do ich jakości, kolorystyki itp. Dziękuję - poczytam, aczkolwiek brzmi skomplikowanie :smiling-face:
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
W telefonie masz aplikację Expert RAW i tam jest funkcja "Histogram". Histogram zawiera i pokazuje informacje o danym ujęciu, które można korygować przed zrobieniem zdjęcia. Ogólnie Samsung ma bardzo jasne obiektywy i mocną ingerencję AI w to, jak wygląda zdjęcie. Każde zdjęcie, bez różnicy jakim telefonem robione, na małym wyświetlaczu czy monitorze, będzie wyglądało ok. Gorzej, gdy to samo zdjęcie chcesz zobaczyć na dużym ekranie. Albo będziesz z tym żyć, albo nauczysz się obsługi funkcji aparatu, a te pomogą w robieniu dobrych zdjęć. Trzymam kciuki 👍🫡
LoliM4A1
Navigator
Opcje
Podałem to jako możliwe rozwiązanie, nigdy nie robiłem wydruku itp. zdjęć więc nie spotkałem się z takim problemem.
Jeśli znajdę to dodam jeszcze film gdzie jest dokładnie pokazana instalacja GCAM
LoliM4A1
Navigator
Opcje
Dopiero teraz zauważyłem, ten filmik jest w połowie komentarza, do którego link wysłałem wcześniej.

Nawet teraz zrobiłem to samo co jest na nim tylko oczywiście z innymi plikami niż tam (tymi co wcześniej pisałem) i zamiast pod koniec po przytrzymaniu ikonki aplikacji kliknąłem video zamiast selfie i działa bez problemu, tylko trzeba uważnie obejrzeć.
Ogólnie polecam spróbować jeśli robisz dużo zdjęć, aplikacja aparatu samsunga jest słaba i zdjęcia wychodzą bardzo podkoloryzowane/nienaturalne. Mi to zdecydowanie nie odpowiadało, ale co kto lubi.
0 Like
Persika
Explorer
Opcje
Dzięki za szybką reakcję i odpowiedź. Będę to testować, bo telefon zmieniłam przede wszystkim z powodu aparatu.
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
czy masz na myśli tą apke 1702409690474.jpg
0 Like
LoliM4A1
Navigator
Opcje

Wcześniej dodałem link, ale chyba usunęli.
Może dlatego że aplikacja nie pochodzi ze sklepu play czy galaxy store, ale to tylko link do forum XDA.
Różne osoby udostępniają tam od dawna modyfikacje i ustawienia do aparatu od google

Mickor
Voyager
Opcje
Wszystkie apki samsunga są niestety bardzo słabe i z każdej wychodz co innego w kolorystyce i detalach , polecam również Gcam .
0 Like