Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z nfc

(Temat utworzony: 17-09-2024 04:54 PM)
4833 Wyświetlenia
marc161
Journeyman
Opcje
Po ostatniej aktualizacji systemu (oneui 6.1) w moim s23 nie działa NFC. Nie wykrywa nic przy przybliżeniu do czytnika w sklepie. Wszystko podpięte jak należy, aplikacja banku (PKO) przeinstalowana, płatności włączone. Dane aplikacji NFC były czyszczone. Macie jakieś inne pomysły czy czekać na aktualizację?
77 Odpowiedzi
Catta77
Apprentice
Opcje
Próbowałam też w Lidlu, Lewiatanie i Żabce 😅. To raczej Samsung ma problem
Madman90
Explorer
Opcje
Nie próbowałem można powiedzieć, że się przyzwyczaiłem do tej pierwszej płatności z włączoną aplikacją
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, Samsung nie ma z tym nic wspólnego, to są nowe zasady bezpieczeństwa Google, pojawiła się aktualizacja aplikacji Portfel Google, która wprowadziła zmianę w sposobie płatności. Teraz trzeba odblokować telefon za każdym razem, ale nie trzeba podawać kodu PIN na terminalu nawet przy wyższych kwotach.

@Catta77@Kamil1980@Madman90@marc161, użytkownicy ING piszą, że pomogła reinstalacja aplikacji.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

xdziunia
Pioneer
Opcje
No ale ja mam odblokowany telefon, przykladam do terminala dopiero wtedy pokazuje mi że trzeba wpisać pin telefonu i muszę przyłożyć drugi raz.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, strzelam teraz, musiałbym to sprawdzić, albo Ty możesz sprawdzić w drugą stronę, ale może to być kwestia tego, że masz ustawiony PIN, a nie np. odcisk palca.

U mnie po tej aktualizacji zasad wygląda to tak, że odblokowuję smartfon odciskiem palca i od razu przykładam do terminala i płatność działa. Przed zmianą zasad Google mogłem po prostu podświetlić ekran i zapłacić.

Natomiast, jeśli odblokuję smartfon i on jakiś czas pozostanie odblokowany (pewnie nawet 1 minuty albo 30 sekund wystarczy), a dopiero wtedy przyłożę do terminala, to wymaga ponownego zatwierdzenia odciskiem palca i to również jest zabezpieczenie po stronie Google.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

xdziunia
Pioneer
Opcje
Masz rację. Mam kod PIN a nie odcisk palca bo chciałam matowe szkło mimo zapewnien odcisk palca nie dziala. Jutro ma mi przyjść zwykle szkło i zobaczę czy przy odcisku palca coś się zmieni
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, jak coś, to jeszcze nad tym podumamy, bo mam jeszcze jedną teorię, o co może chodzić.

Witaj na Forum Samsung!

0 Like
xdziunia
Pioneer
Opcje
Możesz napisać to od razu dwie rzeczy sprawdzę
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@xdziunia, wydaje mi się, że jak już Google wprowadził te zmiany, to apka Portfel wysłała mi powiadomienie, że muszę na nowo potwierdzić swoją tożsamość i że jestem właścicielem podpiętych pod portfel kart. Pamiętam, że kliknąłem w to powiadomienie (albo tak mi się wydaje, że kliknąłem), ale za nic nie mogę sobie przypomnieć, co klikałem dalej.

Coś mi się wydaje, że takie potwierdzenie trzeba zrobić na koncie Google, ale nie jestem pewny.

Zacznijmy zatem od zmiany sposobu blokady i sprawdzenia odblokowywania tuż w momencie płacenia.

Witaj na Forum Samsung!

xdziunia
Pioneer
Opcje
Ja po poprzedniej aktualizacji dodawałam od nowa kartę i nic takiego nie miałam. Ma mi szkło niby przyjść jutro to się przekonamu
0 Like