Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z nfc

(Temat utworzony: 17-09-2024 04:54 PM)
7623 Wyświetlenia
marc161
Journeyman
Opcje
Po ostatniej aktualizacji systemu (oneui 6.1) w moim s23 nie działa NFC. Nie wykrywa nic przy przybliżeniu do czytnika w sklepie. Wszystko podpięte jak należy, aplikacja banku (PKO) przeinstalowana, płatności włączone. Dane aplikacji NFC były czyszczone. Macie jakieś inne pomysły czy czekać na aktualizację?
77 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Czerwony , po reinstalacji aplikacji Millenium powinno już być OK. Jeśli chodzi o wgrywanie kopii, to nie jest tak, że się odradza czy promuje, tylko czasami mogą zdarzyć się błędy w trakcie przenoszenia, zresztą jak przy każdej czynności informatycznej.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Krystian K_
Pioneer
Opcje

Również mam problem z  NFC na s23. Od pewnego czasu objawy pojawiły się przy płatnościach w sklepie - raz działa, raz nie. To tak bardzo mi nie przeszkadza, jednak teraz pojawił się poważniejszy problem. Nie łapie mi klucza u2f przez nfc przez co nie mogę autoryzować dostępu do aplikacji na telefonie.....

Czy coś wiecie o tym że Samsung pracuje nad tym problemem?

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Krystian K_, sprawdź i spróbuj tego, co przerobił @Czerwony , opisał to w poprzednich komentarzach w tym wątku.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Krystian K_
Pioneer
Opcje

Tak, czytałem wątek, jednak wpis Czerwonego nie sugeruje rozwiązania problemu. Owszem wykonał kilka prób, które chwilowo poprawiły działania - tak jak u mnie działa to całkowicie losowo i w kratkę. I o ile działanie w kratkę nie przeszkadza w sklepie to zabawa z kluczem u2f to mordęga. Obecna aktualizacja samsunga (zabezpieczenia z grudnia) całkowicie uwaliła mi NFC i nawet w kratkę nie działa.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Krystian K_, problem nie występuje u wszystkich, a kolega wyżej napisał, że finalnie już jest dobrze, więc warto spróbować tego, co zrobił, czyli między innymi czyszczenia pamięci modułu NFC (Ustawienia > Aplikacje > włączamy wyszukiwanie aplikacji systemowych i szukamy NFC) oraz Wipe Cache Partition: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Osobiście posiadam S23 i u mnie nie ma problemu z kluczami i płatnościacmi.

Witaj na Forum Samsung!

Czerwony
Apprentice
Opcje

Niestety problem z NFC powrócił. Sytuacja wygląda tak, że NFC nie działa w Samsung S23.

Pomaga reset telefonu co jest absurdalnym rozwiązaniem. Kolejnym tymczasowym rozwiązaniem problemu jest podczas płatności przyciśnięcie guzika NFC i wybranie innej formy płatności na przykład portfel Google (nawet jak się go nie ma) a potem znowu powrócić do Millennium. Jest to ewidentny błąd od strony Samsunga. Proszę o pomoc administratora - wysyłanie telefonu na gwarancję nic nie da gdyż inni posiadając ten sam model będą mieli ten sam problem. Wina leży po stronie oprogramowania, pytanie tylko jakiego🤷🏻. Odnoszę wrażenie że NFC po prostu zapomina klucza albo coś go blokuje. 

Proszę o pomoc gdyż serdecznie mam dosyć już tego telefonu.

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Czerwony  Dlaczego od razu zakładasz, że wysłanie telefonu na gwarancję nic nie da? Jeżeli to faktyczna usterka NFC, to serwis jak najbardziej może przyjrzeć się sprzętowi i wymienić wadliwą część, czy wgrać oprogramowanie.

Spróbuj wcześniej z resetem sieci oraz resetem samego NFC + czyszczeniem partycji cache, a jeżeli to nie pomoże przywróć ustawienia fabryczne, zrób test i prześlij sprzęt do serwisu.

Czerwony
Apprentice
Opcje

Problem rozwiązany.

G-Pay 🤷🏻

0 Like