Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Żółte zdjęcia w trybie 50MP

(Temat utworzony: 26-01-2024 11:29 AM)
2697 Wyświetlenia
MatthewPL9
Journeyman
Opcje

image

image

Cześć, niedawno kupiłem s23 i zauważyłem po jakimś czasie że robiąc zdjęcia w trybie 50MP wychodzą bardzo nienaturalnie żółtawe. Na podglądzie wygląda wszystko dobrze ale po przejściu do galerii zdjęcie się zmienia. Wspomnę że w trybie 12MP zdjęcia wychodzą normalnie.
Czy wie ktoś jak to naprawić, czy to wina softwaru. Proszę o pomoc 🙏

35 Odpowiedzi
xpromar
Voyager
Opcje
Może masz włączony HDR+ czy jakoś tak i to powoduje podbicie kolorów.
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Zacytuję odpowiedź działu technicznego, gdy zgłaszałem problem we wrześniu 2023: "Działanie aparatu 50MP oraz 200MP opiera się na rozwiązaniach sztucznej inteligencji AI i w związku z tym przetwarzanie jasność, kontrast i kolor mogą być odmienne w niektórych warunkach. Trwają prace nad aktualizacją, która poprawi jakość zdjęć". 🤔
Myślę, że dobrym rozwiązaniem w przyszłości byłoby pozostawienie wyboru użytkownikowi, czy chce zachować zdjęcie z podglądu, czy "upiększone" przez AI. Może uda się tę myśl zaszczepić w głowach szefów Samsunga bez uciekania się do metody z "Incepcji" 😁

MatthewPL9
Journeyman
Opcje
Jest taka opcja w Camera Assistant ale nic to nie zmienia 🫤
0 Like
MatthewPL9
Journeyman
Opcje
Czyli jest możliwość że aktualizacja OneUI poprawi sytuację?
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Mogę tylko powiedzieć ze swej strony, że bardzo bym tego chciał i będę zgłaszał konieczność takiej aktualizacji.

MatthewPL9
Journeyman
Opcje
Oby to się zmieniło bo jak na razie robienie zdjęć jest najbardziej sensowne w trybie 12MP, co ciekawe w trybie 50MP PRO te zdjęcia nie są przetwarzane przez AI.
ArekT
Pioneer
Opcje
Przetestowałem z ciekawości i faktycznie. Obraz z galerii ma nienaturalnie podbity kontrast. Dramat jakiś
MatthewPL9
Journeyman
Opcje
Może w przyszłej aktualizacji zostanie to naprawione
ArekT
Pioneer
Opcje
Oby. Rozumiem żeby to była opcja i jak ktoś chce przekolorowane zdjęcia to proszę bardzo. Ale z reguły chciało by się dokładnie to czego zdjęcie się robi a nie wytwór ich AI