Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jakość flagowców Samsung vs chińskie

(Temat utworzony: 06-08-2023 12:10 PM)
1060 Wyświetlenia
marko38289
Explorer
Opcje
Moje przemyślenia na szybko więc ciężko się może czytać. 

Z racji tego, że wczoraj oddałem GW6 classic 47mm lte - przegrzewał się, bardzo wolno chodził itp.

Popatrzyłem przy okazji na chińskie telefony. 

Jako, że jestem wierny firmie Samsung i kupowałem wszystkie galaxy w przedsprzedaży (S2, S5, S7 edge ,S10+, S22) budsy oraz AGD - wczoraj być może coś we mnie pękło. Już dwa lata temu po nieudanym zakupie S21 ultra (grzał się) miałem mieszane odczucia.

Zegarek GW 6 lte koszmar. Po 3 latach czekania na wersję, która nie będzie się przegrzewać bez zmian. 

Natomiast zawsze chcąc mieć najlepszy aparat foto w tel. brałem flagowce Samsung no i...

Wczoraj porównałem w sklepie zdjęcie zrobione moim S22 i innymi chińskimi. 
Byłem w szoku, że mój tel. robił znacznie gorsze zdjęcia. Coś tam podstawiciel Samsung burknął pod nosem, że chińskie mają spreparowany soft demo i poszedł sobie. 

Ponadto np. w tej chwili siedzę na zewnatrz i co mi z tego, że mam jeden z najjaśniejszych wyświetlaczy jak i tak telefon grzeje się i przyciemnia obraz tak, że nic nie widać. 
Nie wspomnę o baterii bo już przyzwyczaiłem się nosić powerbank.

Wyświetlacze w niektórych chińskich nie odbiegają od moich wymagań (kąty, jasność, rozdzielczość itd)
Aparaty po wstępnych testach również. 

Z zalet S22: pół roku temu wywrotka załadowana piaskiem przejechała mi po tel. I telefon przeżył, nawet bez wykrzywienia ramki ( oczywiście wyświetlacz strzelił, wymieniłem sam).

A druga zaleta: przez ponad 10 lat ani jednej naprawy gwarancyjnej Samsunga.

Natomiast cena: jeden flagowiec = 2 lub 3 chińczyki. (Pomijam chińskie flagowce bo nie dałbym za nie tyle ile chcą). 

To takie przemyślenia na luźnio bez wchodzenia w szczegóły. 

Z chęcią poczytam o Waszych przemyśleniach i być może wadach i zaletach flagowiec vs chińskie. 

Pozdrawiam wszystkich.

18 Odpowiedzi
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Prawda jest taka, że w większości Chinskich pokroju Huawei, no zdjęcia wychodzą tylko dobrze a reszta już leży, więc coś za coś.

Każdy smartfon ma plusy i minusy, a nawet w flagowcach trzeba pójść na kompromis, nawet w Galaxy. Tutaj z S22, jak widzę występuje typowy problem, czyli kiedy jest ciepło, to "Exynosik lubi się nagrzać".

Choć moim zdaniem lepszym kompromisem są troszkę gorsze zdjęcia, niż gorsza prędkość i płynność. Coś za coś niestety. A szkoda bo w tej półce nie powinno być nawet najmniejszych kompromisów 🤔
Fryda
Explorer
Opcje
Pierwszy raz kupiłem flagowca od Samsunga i to nie była dobra decyzja. Wrócę do chinoli (wcześniej Xiaomi) albo jakiejkolwiek innej marki. Po najnowszym flagowcu w wersji Ultra oczekiwałem więcej, a tu przeciętnie. Jedyny bajer to zoom w aparacie, bo samo oprogramowanie aparatu u konkurencji oferuje znacznie więcej. Szalę goryczy przelał serwis, dawno nie czułem takiego niesmaku..
Fryda
Explorer
Opcje
Zobacz sobie ile funkcji jest w choćby Xiaomi mi11. S23 Ultra ma tylko zoom lepszy i rozdzielczość. Reszta u Samsunga leży i kwiczy. A Mi11 ma już parę lat..
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Jak chcesz, to mogę Ci podesłać kilka artykułów z forum, gdzie jest opis wielu funkcji w Galaktykach i jest ich mnóstwo 🤷🏽‍♂️
Fryda
Explorer
Opcje
Mam oba telefony i piszę z doświadczenia. Ale możesz podesłać, może jest coś o czym nie wiem..
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Oki, to podsyłam

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/quick-share-krótka-opinia-mini-poradnik/td-p/...

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/
jak-budować-i-co-daje-posiadanie-ekosystemu-galaxy-moja-ocena/td-p/7714869?src=ShareByUserCM

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/good-lock-2023-dostosuj-swoje-urządzenie-komp...

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/zabezpieczanie-danych-za-pomocą-aplikacji-mój...

Oczywiście jest tego więcej np. Samsung Dex czyli tryb komputerowy, bixby routines, gesty i gesty rysikami S Pen nawet na zdjęcia, no dużo tego jest z aparatem też, głos 360 np. Na budsy
0 Like
Fryda
Explorer
Opcje
Mam to wszystko, zaraz po zakupie ogarnięte, ale dzięki.
Fryda
Explorer
Opcje
W quickshare jest fajna funkcja wrzucania na serwer
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Spoczko, każdy też coś zna i coś lubi. Na ogół ludzie używają stwierdzenia Android, a nie wiedzą jak wiele nakładki systemowe od Samsunga czy też xiaomi wnoszą. Trochę szkoda, bo jest to często złudne. Ktoś mówi, że "może spróbuje tego androida" I idzie po jakiegoś smartfona bez wiedzy o tym, jak się bedzie różnić od pozostałych, a po kilku miesiącach zamiast "Samsung zły", to mówi "Android zły", ale cóż no miejmy nadzieję, że jeszcze kiedyś Samsung przekona cie do swoich smartfonów.
0 Like