Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S22 Ultra - przegrzewanie, spadki wydajności

(Temat utworzony: 28-02-2022 12:30 PM)
20025 Wyświetlenia
Rimeq
Journeyman
Opcje

Szanowni,

Mam S22 Ultra kilka dni i mam z nim jeden, poważny problem, który na dobrą sprawę psuje całą pracę telefonu. Chodzi o przegrzewanie się telefonu. Ma ono miejsce, gdy chcę na nim robić więcej niż jedną rzecz na raz, np. udostępniam internet na PC i gram w coś na telefonie albo ładuję smartfona i prowadzę wideorozmowę. Telefon mocno się wtedy nagrzewa, widocznie spada jego wydajność, strasznie się zacina. Zauważalnie spada też prędkość ładowania telefonu. Będąc szczerym to jestem tym mocno zaniepokojony gdyż ekstremalnie ogranicza to funkcjonalność telefonu. Po co mi jakiś super procesor i 120 Hz odświeżanie skoro działa to tak jak powinno tylko kiedy praktycznie nie jest używany? Teoretycznie mogę powyłączać wiele z tych funkcji ale wtedy funkcjonalnością przypomina telefon za 1500 zł - co kompletnie mija się z celem.

Czy tylko ja mam takie problemy? Może macie jakieś porady? Może jakieś informacje czy samsung pracuje nad stosownymi aktualizacjami. Obecnie nie widzę żadnego profitu po przesiadce z telefonu z 2019 roku 😕

371 Odpowiedzi
okube
Apprentice
Opcje

Cześć, mam Samsunga Galaxy S22 wersja 128 GB, model SM-S901B/DS z procesorem Exynos. Telefon mam od października ubiegłego roku. Od samego początku telefon zawsze wydawał mi się cieplejszy niż inne, z tych, które miałem, a przy korzystaniu z bardziej wymagających aplikacji stawał się wręcz gorący. To jeszcze jakoś mi nie przeszkadzało mocno, nie oczekiwałem, że telefon pod obciążeniem będzie zimny jak lodówka, jednak irytować zaczęło mnie to, że im dłużej telefon przebywał w stanie "nagrzania" tym częściej dało się obserwować spadki wydajności, zacięcia, lagi. 

To, co jednak doprowadza mnie do szewskiej pasji, to to jak telefon zachowuje się podczas ładowania. Jednym z podstawowych zastosowań telefonu w moim przypadku, poza dzwonieniem, przesyłaniem wiadomości, przeglądaniem internetu, jest korzystanie z nawigacji w samochodzie - oczywiście w postaci google maps, czasem z yanosika. Niestety, kiedy jedna z tych aplikacji jest włączona (włączenie dwóch, to w ogóle beznadziejny pomysł, bo zabawa kończy się "po chwili"), a telefon jest podłączony do ładowania, po jakimś czasie, ok godziny, maks 1,5h telefon wyświetla informację o przegrzaniu i konieczności zamknięcia aplikacji. To pierwszy model Samsunga Galaxy, z którym mam ten problem. Nie ma tutaj większego znaczenia, czy sytuacja ma miejsce w zimę, w lato, czy telefon jest w etui czy nie - oczywiście, jeśli jest cieplej na zewnątrz, przegrzanie następuje szybciej, podobnie jeśli telefon jest w etui, ale ostatecznie efekt zawsze jest taki sam. Mam opcję korzystania albo z Android Auto, gdzie aplikacja wyświetlana jest na ekranie w samochodzie, albo uruchamiania nawigacji na telefonie bez wymiany danych z samochodem, po prostu z podłączonym ładowaniem z gniazdka zapalniczki - w obu przypadkach efekt jest taki sam.

Z mojej perspektywy to jest katastrofa, żeby flagowy sprzęt (nawet jeśli z poprzedniego roku) zachowywał się w ten sposób - właściwy bardziej dla jakiegoś chińskiego taniego zamiennika, a nie segmentu premium. 

Czy ktoś z Was też ma taki problem ze swoim Galaxy? Jeśli tak, to czy udało się to jakoś Wam ogarnąć, ew. próbowaliście oddać sprzęt na wymianę w ramach gwarancji, są na to jakieś szanse, że zostanie przyjęty?

Pozdrawiam

okube
Apprentice
Opcje

Wykonałem jedno i drugie, sprawdzę przy najbliższej okazji, czy jest jakiś efekt przy próbie nawigacji z samochodu. 

BTW czy jest jakakolwiek opcja, żeby przy podłączeniu telefonu do innego urządzenia (komputer czy samochód z obsługą Android Auto), wymusić tylko synchronizację danych i wyłączyć ładowanie aparatu?

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@okube Nie ma takiej funkcji. Telefon, jeżeli tylko będzie miał możliwość, będzie starał się ładować.

okube
Apprentice
Opcje

Niestety, po wykonaniu operacji "wipe cache partition", jak i "repair apps", problem wciąż występuje. Akurat nadarzyła się okazja sprawdzenia tel. w trasie, w jedną stronę w etui, w drugą bez - po ok godzinie ładowanie zostało zatrzymane z uwagi na przegrzanie baterii, a aplikacje pozamykane.

Czy mogę spróbować czegoś jeszcze, czy to kwalifikuje się na oddanie na gwarancję?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@okube, możesz jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne bez wgrywania kopii zapasowej. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy. Jeżeli to nie pomoże to pozostanie wizyta w punkcie serwisowym.

[Poradnik] Jak wykonać hard reset?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Admah
Journeyman
Opcje
Hej Koledzy i Koleżanki potrzebuję porady. Mam dziwny problem w moim telefonie. Podczas normalnego używania telefonu i aplikacji telefon robi soe gorący. Tył na wysokości aparatów oraz wyświetlacz są mega ciepłe (telefon nie jest podłączony do ładowarki). Czy to normalne zjawisko? Czy można wykonać jakąś diagnostykę co może być powodem? Nie miałem wcześniej takiej sytuacji 😞
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Niestety, ale u sporej części osób takowe problemy z S22 występują, ale w tym czasie postaram się jakoś pomóc, to zminimalizować

1. Na start zalecam sprawdzić czy oprogramowanie jest aktualne

2. Zalecam w ustawieniach baterii ustawić tryb lekki, który będzie przekładać żywotność baterii I prędkość chodzenia ponad prędkość przetwarzania, która wciąż będzie dobra.

3. Zalecam wykonać diagnostykę urządzenia

To takie rady na leciutkie poprawienie sytuacji. Przy okazji zalecam wykonać zabieg Wipe cache partition.
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-w...

Jeżeli, to nie pomoże, to bym spróbował jeszcze wykonać Hard Reset bez wykonywania kopii zapasowej. W podobnym wątku an forum, z tego co wiem, to przyniosło, to pozytywny rezultat, więc być może i tutaj pomoże.
https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s22/s22-grzanie-się-telefonu-i-kiepskie-trzymanie-b...
patyczak
Black Belt 
Opcje
Pytanie, co znaczy "gorący", bo latem woda, która ma 10 stopni wydaje się zimna, ale zimą uwazalibyśmy, że jest ciepła. Ogólnie im więcej aplikacji otwartych, im dłużej na danych komórkowych, tym będzie cieplej.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Admah  Hej, pytanie do jakiego stopnia jest gorący, jeżeli używamy np. na zewnątrz gdzie mamy lato i jest gorąco to może być nawet mormalne ale to właśnie zależy od warunków w jakich użytkujemy. Zastosuj wskazówki podane przez @FG_Test23