WPROWADZENIE
Właścicielem telefonu stałem się w maju 2022r. Mimo "Najnowszego topowego modelu" czuję się oszukany z wielu powodów. Telefon się zacina, sam resetuje (o czym już pisałem do supportu, ale oni w logach nie widzą problemu), freezuje, podczas odblokowania słychać interakcje, ale ekran nie reaguje a bateria jak to bateria w samsungu... 4/5h i trup. Zainteresowany tematem baterii zacząłem kombinować, udało się po części przedłużyć życie telefonu bez włączonego oszczędzania baterii. W 4h straciłem zaledwie 37% gdzie wcześniej musiałbym już siedzieć z ładowarką przy kontakcie.
Co mi pomogło?
UWAGA
Chciałbym przypomnieć, że to co pomogło mi nie oznacza, że musi pomóc wam, czytałem dużo o problemie baterii i zdania są podzielone. Polecam zrobić test conajmniej 5 dniowy
KROKI
- 1. Bateria Adaptacyjna - Bateria adaptacyjna ma dostosować działanie baterii na podstawie informacji jak używamy telefonu. Po wyłączeniu tej opcji w moim przypadku telefon żyje dłużej na jednym naładowaniu
Jak wyłączyć baterie adaptacyjną?Ustawienia -> Pielęgnacja baterii i urządzenia -> Bateria -> Więcej ustawień Baterii -> Bateria Adaptacyjna (Wył.)
- 2. Ochrona Baterii - Każde ładowanie baterii od 0 do 100% zużywa ogniwo, ochrona baterii ogranicza naładowanie telefonu z 100% do 85% co pozwala wydłużyć życie baterii, w moim przypadku więcej to szkodziło niż pomagało
Jak wyłączyć ochronę baterii?Ustawienia -> Pielęgnacja baterii i urządzenia -> Bateria -> Więcej ustawień Baterii -> Ochrona Baterii (Wył.)
- 3. Uśpione aplikację - Każdy chyba ma tak, że pobiera coś na telefon i to po prostu jest, mało osób wie jednak o tym, że te aplikację działają w tle przez co zabijają szybciej telefon
Jak ograniczyć aplikację w tle?Ustawienia -> baterii i urządzenia -> Bateria -> Limity użycia w tle
Posiadamy 3 kategorię, do każdej z nich dopasowywujemu aplikację w zależności jak bardzo jest potrzebna
Uśpione Aplikację - Są to aplikację, które od czasu do czasu będą działały w tle, powiadomienia moga być opóźnione
Aplikację w stanie głębokiego uśpienia - Są to aplikację, które zostaną zatrzymane na stałe do momentu ich ponownego uruchomienia, powiadomienia nigdy nie przychodzą
Nigdy nie usypiaj aplikacji - Są to aplikację na pierwszym planie, system android nigdy ich nie uśpi a powiadomienia przychodzić będą cały czas Fakt jest taki, że każdy z was musi to dostosować według siebie, każdy używa telefonu inaczej
- 4. Powiadomienia - Każdy dźwięk, wibracja czy wybudzenie telefonu zżera baterie, im mniej niepotrzebnych powiadomień tym więcej ciszy, spokoju, porządku oraz dłuższy SOT
Jak ograniczyć powiadomienia?Ustawienia -> Powiadomienia -> Powiadomienia Aplikacji
Zostawiamy tylko te aplikację, od których chcemy dostawać powiadomienia
5. Synchronizacja - Synchronizacja kont jest dziś ważna, ale niestety strasznie prądożerna. Po wyłączeniu synchronizacji telefon odżył. Możliwe, że pomoże wam wyłączenie tylko tej jednej opcji
Jak wyłączyć synchronizacje?
Ustawienia -> Konta i kopia zapasowa -> Zarządzanie Kontami - Automatyczna Synchronizacja (Wył)
Synchronizacja to ważna opcja ponieważ aktualizuje wszystkie dane na temat naszych kont, zalecam ro być ja manualnie. Ja synchronizuje wszystko sobie w nocy a rano synchronizacje wyłączam.
Mam nadzieję, że pomogłem komu kolwiek. Jak znajdę nowe fixy będę aktualizował post