Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S22 FIX Baterii

(Temat utworzony: 26-04-2023 04:42 PM)
3619 Wyświetlenia
Krytyy
Explorer
Opcje
WPROWADZENIE 

Właścicielem telefonu stałem się w maju 2022r. Mimo "Najnowszego topowego modelu" czuję się oszukany z wielu powodów. Telefon się zacina, sam resetuje (o czym już pisałem do supportu, ale oni w logach nie widzą problemu), freezuje, podczas odblokowania słychać interakcje, ale ekran nie reaguje a bateria jak to bateria w samsungu... 4/5h i trup. Zainteresowany tematem baterii zacząłem kombinować, udało się po części przedłużyć życie telefonu bez włączonego oszczędzania baterii. W 4h straciłem zaledwie 37% gdzie wcześniej musiałbym już siedzieć z ładowarką przy kontakcie. 
Co mi pomogło? 

UWAGA
Chciałbym przypomnieć, że to co pomogło mi nie oznacza, że musi pomóc wam, czytałem dużo o problemie baterii i zdania są podzielone. Polecam zrobić test conajmniej 5 dniowy 

KROKI

• 1. Bateria Adaptacyjna - Bateria adaptacyjna ma dostosować działanie baterii na podstawie informacji jak używamy telefonu. Po wyłączeniu tej opcji w moim przypadku telefon żyje dłużej na jednym naładowaniu
Jak wyłączyć baterie adaptacyjną?
Ustawienia -> Pielęgnacja baterii i urządzenia -> Bateria -> Więcej ustawień Baterii -> Bateria Adaptacyjna (Wył.)
  • 2. Ochrona Baterii - Każde ładowanie baterii od 0 do 100% zużywa ogniwo, ochrona baterii ogranicza naładowanie telefonu z 100% do 85% co pozwala wydłużyć życie baterii, w moim przypadku więcej to szkodziło niż pomagało
Jak wyłączyć ochronę baterii?
Ustawienia -> Pielęgnacja baterii i urządzenia -> Bateria -> Więcej ustawień Baterii -> Ochrona Baterii (Wył.) 
  • 3. Uśpione aplikację - Każdy chyba ma tak, że pobiera coś na telefon i to po prostu jest, mało osób wie jednak o tym, że te aplikację działają w tle przez co zabijają szybciej telefon
Jak ograniczyć aplikację w tle?
Ustawienia -> baterii i urządzenia -> Bateria -> Limity użycia w tle 

image

Posiadamy 3 kategorię, do każdej z nich dopasowywujemu aplikację w zależności jak bardzo jest potrzebna

Uśpione Aplikację - Są to aplikację, które od czasu do czasu będą działały w tle, powiadomienia moga być opóźnione 
Aplikację w stanie głębokiego uśpienia - Są to aplikację, które zostaną zatrzymane na stałe do momentu ich ponownego uruchomienia, powiadomienia nigdy nie przychodzą
Nigdy nie usypiaj aplikacji - Są to aplikację na pierwszym planie, system android nigdy ich nie uśpi a powiadomienia przychodzić będą cały czas Fakt jest taki, że każdy z was musi to dostosować według siebie, każdy używa telefonu inaczej

• 4. Powiadomienia - Każdy dźwięk, wibracja czy wybudzenie telefonu zżera baterie, im mniej niepotrzebnych powiadomień tym więcej ciszy, spokoju, porządku oraz dłuższy SOT
Jak ograniczyć powiadomienia?
Ustawienia -> Powiadomienia -> Powiadomienia Aplikacji
Zostawiamy tylko te aplikację, od których chcemy dostawać powiadomienia

5. Synchronizacja - Synchronizacja kont jest dziś ważna, ale niestety strasznie prądożerna. Po wyłączeniu synchronizacji telefon odżył. Możliwe, że pomoże wam wyłączenie tylko tej jednej opcji 

Jak wyłączyć synchronizacje?
Ustawienia -> Konta i kopia zapasowa -> Zarządzanie Kontami - Automatyczna Synchronizacja (Wył)

Synchronizacja to ważna opcja ponieważ aktualizuje wszystkie dane na temat naszych kont, zalecam ro być ja manualnie. Ja synchronizuje wszystko sobie w nocy a rano synchronizacje wyłączam.

Mam nadzieję, że pomogłem komu kolwiek. Jak znajdę nowe fixy będę aktualizował post
12 Odpowiedzi
Aras1313
Helping Hand
Opcje
U mnie w s23ultra o dziwo bateria adaptacyjna pobierała baterie a po wyłączeniu tej opcji również zauważyłem roznice na plus👌
Flamingo_
Voyager
Opcje
Ja polecam Oszczędzanie energii. Po włączeniu tej funkcji z pół dnia trzymania baterii, S20 FE 5G trzyma max cały dzień
Krytyy
Explorer
Opcje
Ale ograniczasz procesor o 70% przez co telefon jest mniej wydajny
0 Like
Flamingo_
Voyager
Opcje
https://photos.app.goo.gl/9CVYmuayzVhpbQGY9 tutaj masz tutorial, aby oszczędzanie nie ograniczalo procesora
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Zgadzam się. Ja miałem to wylaczone w s9 plus chcialem polepszyc. A tu po wlaczeniu zaczelo żreć nie wiedzialem czemu az wylaczylem i spokój. Na ultra tez tylko na plus
Krytyy
Explorer
Opcje
Dzięki wielkie
0 Like
pdurka
Voyager
Opcje
dzięki za radę 🙂 przydatne informacje 👍🏻
oddajmisie
Apprentice
Opcje
Czy są może jakieś aplikacje które dokładnie prześledzą zużycie baterii? Bo niby sprawność baterii jest bardzo dobra, ale procenty uciekają jak głupie. 
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Możesz zainstalować AccuBattery jak nadasz uprawienia to będzie śledzić aplikację