Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Nieprawidłowe działanie wibracji gestów nawigacyjnych

(Temat utworzony: 28-08-2020 03:35 PM)
1637 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zauważyłem, że wibracje gestów nawigacyjnych szwankują. Sprawdzone na dwóch modelach Galaxy Note20 Ultra. Jeżeli mamy włączone gesty pełnoekranowe oraz włączone opcje wibracji gestów nawigacyjnych to nie zawsze wibracje pojawiają się w momencie korzystania z gestów. Najczęściej wibracja zanika w momencie kiedy wejdziemy w ustawienia telefonu lub włączymy dowolną aplikację Samsung i zaczniemy przewijać w górę lub w dół. Wtedy przy próbie skorzystania z gestu wyświetlenia otwartych aplikacji nie pojawia się wibracja. Pomaga wykonanie gestu wstecz lub powrót do ekranu startowego i ponowne uruchomienie aplikacji.

Podejrzewam, że to błąd w oprogramowaniu a co za tym idzie prawdopodobnie dotyczy wszystkich modeli Note20 oraz Note20 Ultra. Jeżeli macie możliwość to sprawdźcie jak u Was zachowują się wibracje gestów nawigacyjnych. Aby ułatwić sprawdzenie wykonajcie poniższe kroki:

1. Włącz gesty pełnoekranowe (Ustawienia > Wyświetlacz > Pasek nawigacji > Gesty pełnoekranowe).
  2. Włącz wibracje gestów nawigacyjnych (Ustawienia > Dźwięki i wibracja > Sterow. dźwiękiem/wibr. systemu > Gesty nawigacyjne).
  3. Wejdź do ustawień telefonu i przewiń opcje do samego dołu. Alternatywnie można uruchomić aplikację Galeria Samsung lub Wiadomości Samsung i przewinąć w dół.
  4. Skorzystaj z gestu wyświetlenia otwartych aplikacji (ruch palcem od dołu ekranu do środka i przytrzymanie).

Punkt 1Punkt 1Punkt 2Punkt 2Punkt 3Punkt 3Punkt 4Punkt 4

W trakcie wykonywania punktu czwartego nie pojawia się wibracja potwierdzająca wykonanie gestu wyświetlenia otwartych aplikacji.

Na początku napisałem, że problem potwierdzony na dwóch egzemplarzach Note20 Ultra. Drugi testowany telefon należy do @kamil40013. Zamierzam zgłosić błąd za pomocą Samsung Members, ale poczekam jeszcze na Waszą opinię odnośnie tego błędu. Dodam, że w poprzednim telefonie Note10+ wibracje gestów pojawiały się za każdym razem więc nie podejrzewam, żeby to była celowa zmiana w One UI 2.5. Ponadto problem występował na pierwotnej wersji oprogramowania jak i po najnowszej aktualizacji. Wipe cache partition nie rozwiązał problemu.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiejsza aktualizacja Android 11 o numerze kompilacji 1CTL5 rozwiązuje problem z brakiem wibracji gestów nawigacyjnych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

33 Odpowiedzi
BartekFriend
Explorer
Opcje
u mnie w Note 20 Ultra wszystkk dziala poprawnie, tylko ja wgrywalem od nowa fabryczny rom i robilem hard reset, bo u mnie wystepowal problem z przelaczeniem z LTE na HSPA+, zanikal mi internet i musialem robic OFF/ON aby internet dzialal. po wgraniu roma i hard resecie chyba wszystko jest ok, bo nie zauwazylem braku internetu, najlepiej zrob backup danych SmartSwitchem i strzel Hard Reset, mozliwe ze samo to pomoze.
0 Like
maaariuszekkk85
Apprentice
Opcje
u mnie nie ma dźwięku sms
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BartekFriend, czy wykonałeś cztery kroki, o których napisałem w pierwszej wiadomości? W czwartym kroku masz wibracje przy geście wyświetlenia otwartych aplikacji?

@maaariuszekkk85, co to ma wspólnego z tematem wątku? Zachęcam w pierwszej kolejności do skorzystania z forumowej wyszukiwarki, za pomocą której na pewno znajdziesz wątki, w których rozmawialiśmy na temat braku dźwięku sms i innych powiadomień.

0 Like
lukaslake2626
Helping Hand
Opcje
Potwierdzam, błąd występuje przy dłuższym geście (ekran ostatnich aplikacji). Najczęściej haptyka działała na ekranie głównym ale po wejściu do jakiejś aplikacji wibracja pojawiała się losowo.
Swoją drogą to dość oryginalnie jest przetłumaczona opcja z wibracji kamery jako Opinia o aplikacji aparat 😅
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dziękuję za potwierdzenie. Poczekam jeszcze na informacje od pozostałych użytkowników, ale wygląda na to, że to będzie problem po stronie oprogramowania o czym wspomniałem w pierwszej wiadomości. Co do tłumaczenia to rzeczywiście jest nietrafione. Raczej powinno być coś w stylu "Reakcje aparatu".

0 Like
BartekFriend
Explorer
Opcje
tak, wibracje u mnie dzialaja
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rozumiem. Generalnie wibracje działają poprawnie i pewnie spora część użytkowników korzystających z tradycyjnego paska nawigacyjnego nawet nie będzie wiedziała, że mogą występować jakieś problemy. Problem występuje w przypadku gestów pełnoekranowych w trakcie przeglądania ustawień telefonu i prawdopodobnie we wszystkich aplikacjach Samsung. Jeżeli u Ciebie po wykonaniu czterech kroków nie ma problemu to może oznaczać, że jednak błąd nie występuje u wszystkich.

0 Like
BartekFriend
Explorer
Opcje

zrob hard reset

0 Like
TRS
Explorer
Opcje
u mnie wibracja w ogóle szwankuje. pisze na klawiaturze i podbija mi podwójnie. czasem przy oglądaniu youtuba czuje jakbym pisał a ekranu nie dotykam.
0 Like