Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jakość zdjęć Galaxy Note 10+

(Temat utworzony: 22-03-2022 03:23 PM)
903 Wyświetlenia
DamKal
Navigator
Opcje
Witam, jestem posiadaczem tegoż zacnego sprzętu od blisko półtora roku. Niestety coraz bardziej mam go dość tylko i wyłącznie przez jego aparat.. Chociaż nie wiem czy to nie bardziej wina samego oprogramowania którego Samsung ciągle nie potrafi naprawić. Ten problem istnieje od debiutu tego modelu na rynku. Mając wyłączony lub wyłączony optymalizator oraz HDR lub te opcje na przemian, zdjęcia wychodzą tragicznie. Zdjęcia są strasznie zretuszowane, podbita intensywność barw oraz hdr etc. Używam włączonej opcji "zdjęcie w ruchu" i po obejrzeniu takiego zdjęcia wszystko jest w porządku. Finalne zdjęcie wygląda już tragicznie. Kilka przykładów poniżej. Najbardziej widoczny problem to zdjęcia w mocnym świetle. Telefon ma wszystko i aż nadto a firmware aparatu zabija przyjemność korzystania z niego. Wiem, że można spróbować innych aplikacji do robienia zdjęć ale po co.. Jakie są wasze odczucia? 

image

image

image

16 Odpowiedzi
Sevven
Pathfinder
Opcje
Zawszę powtarzam. Chcesz coś zrobić dobrze, zrób to sam. Algorytm Samsunga pozostawia wiele do życzenia. Przejdź na tryb pro i wyłącz to HDR. HDR to czysta fotografia obliczeniowa, cudów się nie spodziewaj. Normalnie zdjęcia HDR powstawały (kiedyś) z np. 7 ujęć. Później pojawiły się softy, które robiły HDR z jednego zdjęcia np. już teraz darmowy NIK collection HDR Efex pro. Teraz HDR powstają z jednego ujęcia od razu po jego zrobieniu, czy coś trzeba więcej dodawać? Zresztą HDR powstał w konkretnym celu-głównie zdjecia krajobrazowe i zdjęcie architektury i co ważne w sprzyjających warunkach. Słabsze matryce nie radziły sobie dobrze z wyciąganiem cieni czy też jasnymi partiami obrazu i tutaj naprzeciw wyszedł HDR. Teraz HDR jest aplikowany wszędzie. Co do jakości zdjęć przy wypaśnej lustrzance zdjęcie w trybie auto i zdjęcie w trybie np. preselekcji przysłony z delikatną korektą w postprodukcji będzie wyglądało o wiele lepiej na korzyść tego drugiego. Życzę powodzenia i udanych kadrów.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@DamKal  Cześć

Ja mam ten model już trzeci rok, i zrobione mnóstwo zdjęć i aparat jest naprawdę świetny. Nie narzekam.

Przy włączonym hdr te zdjęcia będą ciut lepsze, może bardziej kolorystyczne , na pewno warto włączyć gdy robimy zdjęcia pod śiwatło.

franek681
Navigator
Opcje
W moim note 10 plus dziś zauważyłem, że główny aparat nie łapie ostrości. Tryb szerokokątny działa bez zarzutu.
Zrobiłem wpie cache i usunąłem dane aplikacji aparat, ale nie to nie pomogło. Co jeszcze mogę zrobić?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zerknij do poniższego wątku. Jeżeli żadna wskazówka nie pomoże to obawiam się, że konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.

Instrukcja - rozwiązywanie problemów z aparatem
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-problemy-z-aparatem-co-nale%C5%...

franek681
Navigator
Opcje
Niestety, żadna porada w linku od Ciebie nie pomogła.. 😞

Napisałem jeszcze do Samsunga, zobaczymy czy coś podpowiedzą.
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@franek681 Rozumiem, że przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych bez przywracania danych z kopi zapasowej nie pomogło?

franek681
Navigator
Opcje
Nie pomogło.
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@franek681 A od kiedy występuje problem?

franek681
Navigator
Opcje
Ciężko powiedzieć.
Kilka dni temu kręciłem filmik i juz zauważyłem, że cos jest nie tak z ostrością, ale wtedy to zignorowałem.
Dziś chciałem zrobic zdjęcie i jak bym nie ustawiał, to ostrości nie szło złapać.
0 Like