03-09-2020 01:52 PM
Cześć Wam
Dołączyłem do grona osób którzy doznali wielkiego rozczarowania tym telefonem(Ultra).
Klasyczne problemy jak krótki żywot na baterii, grzanie się czy słabo działający czytnik linii papilarnych.
A przesiadłem się z siedmioletniego Note3.
O ile powyższe problemy nie są dla mnie(delikatnie mówiąc) upierdliwe to problem z WiFi już tak.
WiFi po podłączeniu działa ale po paru minutach traci łączność z internetem, dokładniej to chyba z DNSem.
Ten sam problem jest już opisany w tym linku
https://us.community.samsung.com/t5/Note20/Note-20-Ultra-Wifi-issues/td-p/1384214
Na tym jak i na innych forach rozwiązaniem wszelkich problemów jest Hard Reset i chcę go wykonać.
Jednak chciałbym zachować wiadomości SMS i ewentualnie historię połączeń.
Doczytałem że przenoszenie SmartSwitchem może przenosić także "bugi" a właśnie tym narzędziem przeniosłem te dwie rzeczy(i tylko te) ze starego Note3.
Pytania
1. Jak przenieść SMS-y i ewentualnie historię połączeń aby telefon działał normalnie ?
2. WhatUp ma opcję robienia backupu i przywrócenia z niego. Wiecie czy może to być obarczone problemami podobnie jak jest ze SmartSwitch-em ?
Z góry dzięki za pomoc
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
03-09-2020 06:32 PM
Call Logs Backup firmy Loopvector Creative Labs pozwala na backup SMSów ale nie mają w ofercie backupu połączeń
Sama apka ma także mało pobrań i opinii.
Znalazłem jednak SMS Backup & Restore firmy SyncTech Pty Ltd
która pozwala na backup SMSów i połączeń oraz ma całkiem dobre i dużo opinii
Backup polega na eksporcie danych do XMLa a więc bugi raczej tam nie wlezą
Sprawdzimy jak to w praktyce działa i oby
03-09-2020 02:09 PM
Teoretycznie przeniesienie samych wiadomości i historii połączeń za pomocą aplikacji Smart Switch nie powinno wpłynąć negatywnie na pracę telefonu. Istnieją tylko dwa sposoby przeniesienia tych elementów. Pierwszy to aplikacja Smart Switch a drugi to wykonanie kopii zapasowej w chmurze. Zarówno pierwszy jak i drugi sposób nie jest zalecany w przypadku kiedy chcemy przywrócić ustawienia fabryczne i pozbyć się problemów.
Czy dużo masz wiadomości SMS? Jeżeli nie to można ewentualnie wykonać zrzuty ekranowe najważniejszych wiadomości. Możliwe, że istnieją jeszcze inne sposoby na przeniesienie wiadomości oraz historii połączeń, ale w takim wypadku musisz poczekać na podpowiedzi od pozostałych forumowiczów.
Odnośnie aplikacji WhatsApp to nie słyszałem jeszcze o przypadku, w którym przywrócenie danych spowodowałoby jakiekolwiek problemy. Moim zdaniem śmiało możesz przywrócić historię rozmów w tej aplikacji.
03-09-2020 04:48 PM
03-09-2020 05:20 PM
Przesiadam się z 7-mio letniego telefonu więc kilka SMS-ów się tam zebrało
03-09-2020 05:21 PM
Sprawdzę tą apkę, dzięki
03-09-2020 06:32 PM
Call Logs Backup firmy Loopvector Creative Labs pozwala na backup SMSów ale nie mają w ofercie backupu połączeń
Sama apka ma także mało pobrań i opinii.
Znalazłem jednak SMS Backup & Restore firmy SyncTech Pty Ltd
która pozwala na backup SMSów i połączeń oraz ma całkiem dobre i dużo opinii
Backup polega na eksporcie danych do XMLa a więc bugi raczej tam nie wlezą
Sprawdzimy jak to w praktyce działa i oby
04-09-2020 09:36 PM
@aGoliat Jak już przetestujesz aplikację, podziel się opinią.
07-09-2020 12:42 AM
Cześć
Zdecydowanie POLECAM !!!
Przeniosłem SMSy i historię połączeń telefonicznych z kilku ładnych lat
Użyłem tej aplikacji SMS Backup & Restore w wersji Free
LINK : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.riteshsahu.SMSBackupRestore
Generalnie, zainstalowałem i wskazałem miejsce na na GDrive, zrobiłem Hard Reset telefonu i przywróciłem dane z GDrive. Przy przywracaniu aplikacja prosi aby tymczasowo ona stała się domyślną aplikacją do SMSów, ale po ukończeniu importu system ponownie pyta która aplikacja ma być domyślą i można wskazać pierwotną. Nie ma się czego bać.
Dodatkowo można zautomatyzować kopie tak by były robione okresowo.
PS
Reset telefonu i przenoszenie danych w powyższy sposób nie rozwiązało problemu z WiFi.
Owy problem rozwiązałem stosując cały szereg zabiegów VooDoo jak np, czyszczenie partycji cache, zapominanie sieci, zmiana planu zasilania na "wysoko wydajny" i za chwilę na "optymalizacja" i takie tam.
Jeszcze chwilę z tym popracuję i jak problem nie powróci to opiszę w nowym wątku, chyba że już jakiś podobny się pojawił.
07-09-2020 09:51 AM
Odnośnie problemu z Wi-Fi to możesz jak najbardziej założyć nowy wątek ponieważ nie widziałem podobnego tematu w dziale Note20. Takie informacje mogą okazać się przydatne dla osób, które będą posiadały podobny problem.
10-09-2020 05:44 PM