21-11-2020 08:29 AM — edytowano 21-11-2020 08:44 AM
Dzień dobry.
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Galaxy A41. Jednak nurtuje mnie jedna kwestia.
Po zainstalowaniu aplikacji, później jest możliwość przenieść niektóre z nich na pamięć zewnętrzną. Problem mojego telefonu polega nie na samym przenoszeniu - bo to wszystko sprawnie realizuje, ale na tym, że po dosłownie kilku dnia/tygodniu aplikacje przeniesione wędrują spowrotem na pamięć wewnętrzną (bez żadnej przyczyny, bez żadnego powiadomienia itp). Na początku myślałem że to bład więc przeniosłem ponownie. Za drugim razem przenosiny wszystkich możliwych aplikacji było już nudnawe. A teraz ten błąd/ta cecha nastąpił znowu.
Moje pytanie brzmi: czy da się przenieść aplikacje na pamięć zewnętrzną tak by one nie wracały do wewnętrznej? Czy to po prostu "ten typ tak ma" i dane będą sobie wracały tak jak im się to podoba?
Do przenoszenia danych używam opcji Ustawienia -> Aplikacje -> Pamięć -> Zmień -> Pamięć zewnętrzna.
Aplikacje które mają możliwość typu "inst***m, me****ger"
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
EDIT: Chyba znalazłem winowajcę - aktualizacje aplikacji. Czy w takim razie u każdego tak się dzieje? I czy tak powinno się dziać?
21-11-2020 01:28 PM
@malcolmik Dzień Dobry
Zapoznaj się z podobnymi tematami dotyczącymi przenoszenia aplikacji. Więcej informacji na ten temat znajdziesz pod poniższym linkiem:
21-11-2020 07:54 PM
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Niestety to mi nie pomogło. Jak przenieść aplikacje na kartę SD - to umiem, tak jak wspomniałem o tym w poście. Problemem jest że apki wracają spowrotem do pamięci wewnętrznej.
Ten sam problem zauważyłem wyraził użytkownik o nicku "pdurka" w ostatnim poście w przesłanym Twoim drugim linku. Cytuję "niestety jest bug! po aktualizacji aplikacji przenosi z powrotem do pamięci telefonu! spróbujcie zrobić i trzeba z tym zrobić poprawkę!".
Stąd moje pytanie jest aktualne - czy tak powinno się dziać, że aplikacje po aktualizacji wracają do pamięci wewnętrznej i od nowa trzeba przenosić na SD? Czy tylko problem występuje u mnie?
21-11-2020 09:04 PM
Nie korzystam z karty pamięci, ale moim zdaniem jest to nieprawidłowe zachowanie telefonu. Koniecznie zgłoś ten błąd za pomocą aplikacji Samsung Members.
21-11-2020 09:27 PM
21-11-2020 09:32 PM
Czyli jest on powszechny i występuje w więcej ilości telefonów, dobrze rozumiem?
Jeżeli ten problem wystąpił to jest możliwość go usunięcia? Czy to już taka cecha?
Zgłosiłem błąd w samsung members i poczekam też na informację z góry.
21-11-2020 09:41 PM
21-11-2020 09:50 PM
Być może.
Ale jeśli dobrze pamiętam, to na Nokii nie było takiego problemu (android 9.0). Apki raz przeniesione, zostawały w tamtym miejscu.
Jeśli producent aplikacji nie chce przenosin, to zapewne blokuje możliwość przenoszenia (dlatego tak mało aplikacji w ogóle można przenosić między pamięciami wewnetrzną i zewnętrzną).
Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników na ten temat bo moim zdaniem to zachowanie jest trochę dziwne. Takie natrętne.
21-11-2020 10:10 PM
21-11-2020 11:32 PM
@malcolmik Nawet jeżeli przeniesiemy aplikacje na pamięć zewnętrzną, niektóre moduły apki odpowiadające za jej uruchamianie, pracę, aktualizacje w tle i tak pozostaną w pamięci wewnętrznej telefonu.