Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skaner odcisków nieaktywny przy wyłączonym ekranie po aktualizacji

(Temat utworzony: 25-11-2022 02:30 AM)
1202 Wyświetlenia
Members_I6SaP1U
First Poster
Opcje

Dwa dni temu zaktualizowałem swojego A53 przez OTA do One UI 5.0 (wersja zabezpieczeń z 1.10.2022). Po aktualizacji pojawił się problem z czytnikiem linii (w tym modelu optyczny w ekranie). Czytnik zgodnie z ustawieniem powinien być aktywny cały czas, czyli przy wyłączonym ekranie przyłożenie palca w odpowiednim miejscu powinno go aktywować i telefon powinien się odblokować. Tak to działało przed aktualizacją. 

Po aktualizacji czasem działa, a czasem trzeba ekran wybudzić stuknięciem (wystarczy pojedyncze, w moim przypadku wywołuje AOD), żeby czytnik zadziałał. 

Czy ktoś ma podobny problem? Czy to poaktualizacyjny bug czy też powinienem szukać przyczyny w jakimś konflikcie nowej wersji oprogramowania z którąś z zainstalowanych aplikacji (np. Alaways On Edge)?

0 Like
11 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Na początku proszę usunąć I jeszcze raz dodać odcisk palca i usunąć tego typu aplikacje. Takie zewnętrzne aplikacje, czasem bardzo zle działają z oblokowaniem ekranu.
Flamingo_
Voyager
Opcje
Masz to włączone?Screenshot_20221125_094059_22406_1669365659.jpg
0 Like
Members_I6SaP1U
First Poster
Opcje

Oczywiście. I wygląda to tak, jakby ta właśnie funkcja samoczynnie co jakiś czas przestawała działać (choć przełącznik jest cały czas ustawiony na "włączone"). 

0 Like
Members_I6SaP1U
First Poster
Opcje

Ani jedno, ani drugie działanie nie przyniosło efektu. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, jakby ustawienie "odcisk palca zawsze wlączony" po aktualizacji zaczęło się w przypadkowych momentach samo wyłączać, choć w ustawieniach jest cały czas włączone. 

0 Like
Flamingo_
Voyager
Opcje
Jedynie co mi przychodzi do glowy to ustawienie AOD, żeby zawsze wyświetlało się i ustawić, żeby ikona się pokazywała na AODScreenshot_20221125-113948_AlwaysOnDisplay.jpgScreenshot_20221125-114009_Settings.jpg
0 Like
Melodos
Pathfinder
Opcje
Na A52s mam podobny problem, co więcej identycznie było po aktualizacji do And12. Zgłaszałem problem i po następnej aktualizacji ustąpił, ale teraz po aktualizacii do And13 pojawił się ponownie. U mnie problem pojawia się głównie wtedy gdy telefon jest odblokowany przez Smart Lock.
0 Like
maciejkl
Explorer
Opcje
Miałem ten problem i pomogło dodanie palca na nowo. Trzeba dodawać wolno i dokładnie jak mówi instrukcja jak pole z czytnikiem się lekko przesuwa. Sprawdźcie czy u Was zadziała i dajcie znać bo już też myślałem że nic nie pomoże;)
0 Like
Mika21002
First Poster
Opcje
Mi wogule przestał działać czytnik lini na samsungu a52 . Działał bez problemu .
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rozumiem, że nie ma możliwości dodania nowego odcisku palca? Pojawia się jakiś komunikat z błędem? Spróbuj na początek wykonać wipe cache partition.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...