Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przegrzewający się Galaxy A53 5G

(Temat utworzony: 15-05-2022 09:53 PM)
6471 Wyświetlenia
aduss_angelika
Explorer
Opcje

Zakupiłam wczoraj Samsung Galaxy A53 5G i mam z nim ogromny problem. Temperatura nie spada poniżej 38 stopni przy używaniu np. samego Messengera. Nie wiem co mam robić.

Przeniosłam pliki i aplikacje z S8, po czym przeczytałam, że może być to wina przenoszenia, więc odinstalowałam je i zainstalowałam jeszcze raz - nie pomogło nic. 

Na poprzednim telefonie używałam Avast Cleanup do czyszczenia i optymalizowania urządzenia. Tym razem również to zrobiłam. Na S8 optymalizowały się TYLKO aplikacje, które niedawno używałam (lub takie które po prostu kliknęłam przez przypadek), tutaj sprawa wygląda zupełnie inaczej - optymalizują się WSZYSTKIE APLIKACJE, tak jakby były włączone cały czas w tle.

Ściągnęłam również Cooling Master aby go ochładzać - tak samo, wyłącza wszystkie aplikacje. 

Myślałam, że wina leży po tej stronie że miałam ich dużo (przy pierwszym ściągnięciu aplikacji z S8 miałam ich wszystkich, które optymalizował 124). Zmniejszyłam ich liczbę o połowę (do 50, które optymalizuje za każdym razem), ale nadal się mocno grzeje... Przy ładowaniu to samo.

Nie wiem co mam robić. Powrócić do ustawień fabrycznych? Oddać telefon do salonu?

0 Like
40 Odpowiedzi
aduss_angelika
Explorer
Opcje

Zainstalowałam je dlatego że się przegrzewał i miałam nadzieję, że mu to pomoże...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@aduss_angelika  Nie wiem jak dla ciecie 38 stopni to jest wysoka temperatura to nie powinieneś używać żadnego urządzenia w domu laptopa czy telefonu.

Co zrobić, gdy telefon się rozgrzewa?

https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/co-zrobic-gdy-telefon-sie-rozgrzewa/

aduss_angelika
Explorer
Opcje

S8 nie grzała się prawie wcale, dlatego jestem zaniepokojona. Nie mówię, nie znam się, ale jeśli telefon przy aparacie i na górnym przodzie wyświetlacza jest ciepły na tyle, że aż to nieprzyjemne, to dla mnie jest coś nie tak

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@aduss_angelika  Jak będzie powyżej 50 stopni to można się obawiać,

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@aduss_angelika  Można wykonać reset do ustawień fabrycznych, ale może być jakaś usterka i wtedy najlepiej do serwisu lub po prostu zwrócić telefon.

aduss_angelika
Explorer
Opcje

Dobrze, dziękuję za radę :smiling-face: 

0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
A53 to dość słaby exynos, który lubi się grzać, dużo lepszą kulturę pracy i szybszy procesor ma A52s, który przy graniu w wymagające gry robi się ciepły przy jednoczesnym szybkim ładowaniu albo jednoczesnym sporym obciążeniu 5G (na 4G grzeje się znacznie mniej a przy wifi praktycznie wcale). Jednocześnie dobrą praktyką (choć niezbyt wygodną) jest nie przenoszenie wszystkiego z starego telefonu, tylko ręczne instalowanie i konfiguracja od zera, a potem cierpliwe czekanie nawet do dwóch tygodni zanim telefon nauczy się jak jest używany i zacznie sam usypiać nie używane aplikacje i funkcje. Można też samemu w ustawieniach wyszukać usypianie aplikacji i ręcznie ustawić aplikacje do zwykłego i głębokiego uśpienia, pamiętając, że te głęboko uśpione nie będą zwykle dawać powiadomień ani się aktualizować gdy nie będziemy ich używać.
aduss_angelika
Explorer
Opcje

Dziękuję za radę! Jednak winowajca się odnalazł - odinstalowałam Avast'a i telefon maksymalnie osiągnął 36 stopnie przy używaniu kilku aplikacji jednocześnie.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@aduss_angelika   No proszę czyli jednak aplikacja avast,