Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z jakoscia obrazu, a52s 5g.

(Temat utworzony: 25-10-2021 02:13 AM)
1176 Wyświetlenia
Mosiu
Explorer
Opcje

Witam

Z racji tego,że już raz na tym forum dostałem odpowiedź, która mi pomogła, proszę drugi raz o opinię/ pomoc. Otóż, nie wiem czy wcześniej tego nie zauważyłem, czy problem pojawił się teraz, aczkolwiek mam problem z jakoscia odtwarzanych seriali w serwisie netflix (jakość pobierania jak i odtwarzania ustawiona na najwyższa) oraz filmami na yt. O ile pierwszo-planowe jasne postacie czy scenerie są ostre i nie ma na nich szumów, tak obiekty w oddali w tle lub ciemnych scenach widać mocne rozmycie /smużenie/szumy, dokładnie nie wiem jak fachowo to nazwać. Zrobiłem zdjęcie aczkolwiek, jest problem z jakoscia fotografi i raczej wątpię, że będzie dobrze to widać. Pojawiają się takie rozmazane kwadraty, gdybym problem miał opisać potocznie, to wygląda to tak jak gdyby video w pewnych sceneriach było odtwarzane w niższej rozdzielczości albo ekran nie nadążał z odświeżaniem. Jest jakiś sposób na przetestowanie jakości odtwarzanego obrazu w telefonie? 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Edit: zauważyłem, że podczas oglądania przy świetle szumów / rozmyc jest wyraźnie mniej, aniżeli oglądając film w totalnej ciemności. 

12 Odpowiedzi
SzymonM
Expert
Opcje

@Mosiu wykonywałeś Wipe Cache Partition na urządzeniu? Sprawdzałeś, czy poszczególne aplikacje oraz system mają pobraną najnowszą aktualizację?

Mosiu
Explorer
Opcje
Wipe cash robiłem z tydzień temu, próbować rozwiązać inny problem. I mam wrażenie,że od tamtego momentu właśnie pojawił się problem. Aplikacje jak i system są uaktualnione do najnowszej wersji.
AdasAdam
Journeyman
Opcje
A tryb oszczędności baterii? Jak go włączysz spada częstotliwość wyświetlacza
Mosiu
Explorer
Opcje
Tryb oszczędzania baterii wyłączony, jedyne co teraz zauważyłem to miałem odpalona funkcję baterii adaptacyjnej dla aplikacji, raczej nie to czytając opis ale prewencyjnie właśnie to wyłączyłem.
0 Like
Mosiu
Explorer
Opcje
Zaczynam się zastanawiać czy nie ma to związku z rozdzielczością ekranu, dwa dni temu, jakimś cudem serial na netflixie , który zazwyczaj odpala mi się z czarnymi pasami po bokach, odpalony miałem na caly ekran.
Edit: zauważyłem że smużenie/ rozmycie widać najmocniej w ciemnych sceneriach, a już bardzo widoczne gdzie czarny kolor łączy się z szarym dodatkowo oglądając film w totalnej ciemności. Gdyby ktoś miał ten sam telefon, chętnie podeslal bym link do yt w celu weryfikacji czy z moim egzemplarzem jest coś nie tak czy po prostu ten typ tak ma i pewne scenerie będzie wyświetlał właśnie w taki sposób.
0 Like
Mosiu
Explorer
Opcje

Prosze powiedz mi, nie chce łamać regulaminu, czy jest możliwość wklejenia linku z yt ? Jest to trailer pewnego serialu, aczkolwiek jest moment gdzie fajnie widać o co mi chodzi, może nawet ktoś z lepszej jakości ekranem w swoim telefonie bedzie miał to samo i wyjdzie na to, że po prostu przesiadając się z P20,, która miała ciemniejszy ekran tego nie dostrzegałem a tutaj dobrze to widać i tak jest na każdym urządzeniu. 

0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Mosiu wrzuć, zobaczymy co tam się dzieje :]

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Mosiu
Explorer
Opcje
Przykładowo, trailer ogląd w ciemności ( https://youtu.be/Hm5W1oMkweo) 1:38, gdy pojawią się logo z czarną mglista otoczka wygląda mniej więcej jak na obrazku wyżej. Jeżeli filmik odpalony jest w jasnym pomieszczeniu tego nie widać, ale gdy przykładowo, w totalnie zaciemnionym pomieszczeniu, efekt szarego z czarnym jest jak wyżej na zdjęciu l. IMG_20211027_130329_551.jpg
0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Mosiu  obejrzałem ten materiał na Galaxy S10e (niestety, ale A52s 5G nie posiadam) i również ten materiał odtwarza się u mnie podobnie jak u Ciebie. Wyświetliłem go również na innym smartfonie z ekranem IPS i wyglądał on trochę inaczej, ale ten efekt również występował.
Zobaczmy, co odpiszą inni :smiling-face: