Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Wilgoć w porcie ładowania/smartfonie

(Temat utworzony: 02-09-2024 06:58 PM)
449 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje

Witam Państwa. Zdarza się, że mimo coraz to większej ilości telefonów wodoszczelnych wyskoczy nam taka informacja. Co może być tego przyczyną?

image

Złącza ładowania we współczesnych smartfonach nie są już zwykłymi gniazdami, ale modułem pełnym elektroniki oraz czujników.
image
image

Zatem, co może być przyczyną wykrycia wilgoci i jak w domowy sposób taki komunikat spróbować usunąć?

Komunikat może pojawić się, jeśli smartfon:

- JEST ZAMOCZYMY 
- DO PORTU ŁADOWANIA DOSTANIE SIĘ JAKAŚ KROPLA WODY CZY ŚLINY 
- CZUJNIK ULEGNIE USZKODZENIU LUB BĘDZIE MIAŁ BŁĄD, PODAJĄC ZŁY ODCZYT
- KIEDY DŁUGO ROZMAWIAMY PRZEZ TELEFON, NASZ ODDECH WYTWARZA PARĘ I W TEN SPOSÓB RÓWNIEŻ MOŻE SIĘ DOSTAĆ WILGOĆ DO ZŁĄCZA ŁADOWANIA

Najlepszym sposobem jest posiadać izopropanol, którym wymyjemy złącze, używając do tego szczoteczki do zębów i następnie pozostawiając smartfon na czas wyparowania środka.

Czasami wystarczy wyłączyć i włączyć telefon, lub zresetować go, jeśli to tylko błąd samego czujnika. 

Jeśli wszystkie te porady nie pomagają, to pozostaje nam tylko wizyta w serwisie: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

Czego natomiast nie robimy z telefonem, który ma wilgoć w środku?

NIE DMUCHAĆ W TELEFON! 

To jedna z najbardziej bezużytecznych porad, jakie krążą w sieci. Chociaż czasami takie rozwiązanie daje krótkotrwały efekt, to w praktyce nie rozwiązuje problemu. W zdecydowanej większości przypadków wilgoć pozostaje w porcie, a wdmuchiwane powietrze tylko chwilowo fałszuje odczyty czujników. 

NIE WSADZAĆ TELEFONU DO RYŻU!

Ze względu na dużą popularność tej metody podzielę się jako technik opinią na jej temat.

Ziarna ryżu, tak jak i innych zbóż, faktycznie wchłaniają wodę, jednak przy okazji uwalniają też drobne zanieczyszczenia, czy np. skrobię. Poza tym działają zbyt wolno i nie na odległość, a już na pewno nie przez obudowę. Żeby faktycznie pochłonąć wodę z portu USB, musielibyśmy kilka ziaren umieścić bezpośrednio w nim. Pęcznienie, zabrudzenia i skład chemiczny ryżu do spółki z wilgocią zwykle tylko pogorszą sytuację.
Mam nadziej, że moje doświadczenie i porada Wam pomogą. Pozdrawiam!
158 Odpowiedzi
Hubiii
Journeyman
Opcje
Mój telefon tak jak wspomniałem nagle zaczął wyskakiwać z błedęm wilgoci w środku urządzenia port był wielokrotnie czyszczony nie jestem w stanie nawet podładować telefonu a mam 10%
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Skoro port był już czyszczony a nadal nie dziala to oznacza że został uszkodzony i należy go wymienić.
blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
Najlepiej udać się do autoryzowanego serwisu tam sprawdzą telefon. A aktualnie do ładowania trzeba użyć ładowarki indukcyjnej :smiling-face:
0 Like
Hubiii
Journeyman
Opcje
Ten telefon nie obsługuje tej ładowarki
0 Like
blacha21
Samsung Members Star ★
Opcje
Faktycznie, pozostaje tylko wizyta w serwisie
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę powiedzieć czy przy wkładaniu kabla do wejścia słychać lekki opór i kliknięcie, czy wchodzi bardzo luźno?
0 Like
Hubiii
Journeyman
Opcje
Opór i kliknięcie
0 Like
Hubiii
Journeyman
Opcje
Ma 3 procent jak coś
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Skoro jest opór i kliknięcie sprawdzał Pan na innej ładowarce i kablu, to pozostaje tylko wymiana modułu ładowania.
medzik1992
Apprentice
Opcje
Witam. Mam problem od jakiegoś czasu z ładowaniem S23+. Telefon zaczął świrować. Najpierw w czasie sesji ładowania, ładował normalnie i przestawał, ładował i przestawał... dziwne... strasznie to było irytujące. Teraz pojawia się komunikat o wilgoci. Telefon nie miał kontaktu z wodą. Czasem zdarzają mu się dziwne zaskoki i ładuje na ładowarce od tableta Samsunga... po czym przy zmianie ładowarki na org. znowu pojawia się komunikat o wilgoci. Dziwne strasznie i irytujące... co zrobić? Macie jakieś rady ? Nie chcę zbytnio oddawać na serwis bo a) dane i b) wszystko co potrzebuje do pracy mam na tym telefonie. 
0 Like