Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy A55 - nie da się przełączyć na Play (Orange)

(Temat utworzony: 10-07-2024 12:53 AM)
1262 Wyświetlenia
KamQiX
Journeyman
Opcje
Cześć, 
Kupiłem kilka dni temu Samsunga Galaxy A55 5G. Niestety mam na nim bardzo słaby zasięg (1-2 kreski) przez co internet raz działa, a raz nie. Mieszkam w centrum niedużego miasta i wcześniej na Xiaomi Mi 11 Lite 5G nie miałem takich problemów. 

Zauważyłem, że po zmianie z "Play" na "Play (Orange) jest dużo lepiej, bo aż 3 kreski i internet śmiga. Problem w tym, że automatycznie przełącza nie na sieć z gorszym zasięgiem. Kontaktowałem się z Play, aktywowali usługę "Utrzymuj preferencje sieci", ale to nic nie dało. Twierdzą, że ze swojej strony zrobili co mogli. 

Czyściłem Cache Partition, przywracałem ustaiwenia sieci i nic. Myślicie, że to problem z moim egzemplarzem telefonu i reklamować?
0 Like
7 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Telefon będzie wracał zawsze do sieć macierzystej przy ustawieniu automatycznym. Proszę wejść w
- USTAWIENIA
- POŁĄCZENIA
- SIECI KOMÓRKOWE
- OPERATORZY SIECI
Tu proszę kliknąć wybieraj utomatycznie wtedy telefon znajdzie nam dostępne sieci. Po ukazaniu się Play Orange wybieramy tą sieć, wtedy telefon przełączy się na nią. Winą za taki stan odpowiada sam nadajnik, który może być przesilony, lub też karta SIM. Przy 1-2 kreskach internet powinien w miarę dobrze śmigać.1720585075460.jpg
KamQiX
Journeyman
Opcje
Oczywiście robiłem tak. Wyłączyłem automatyczne wybieranie sieci, po czym zalogowałem się do sieci Play (Orange). I wtedy przez kilka chwil mam super zasięg i internet na speedteście pokazuje nawet 90 Mbps. Ale po losowym odstępie czasu, telefon i tak sam wraca do sieci "Play" i wtedy, jeśli w ogóle uda mi się wykonać speedtest, to mam zaledwie 6 Mbps lub internet w ogóle nie działa.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Na Pana miejscu wymieniłbym jeszcze sama kartę SIM jeśli jest starego typu. Ja mam bardzo podobną sytuację że sieć jest przeciążona i mimo zasięgu internet jest dość słaby. Proszę zrobić mały eksperyment przełączając się tylko do sieci 3G i sprawdzić czy wtedy internet będzie działał.
0 Like
KamQiX
Journeyman
Opcje
Dziękuję za odpowiedź. Po zalogowaniu się do sieci 3G zasięg jest trochę lepszy, bo 2-3 kreski, ale internet działa fatalnie i na speedteście 1-2 Mbps
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dokładnie tak ma być na 3G Chodziło mi czy będzie w ogole działał. Sytuacje ma Pan taką samą jak w mojej miejscowości. I tu Pana poinformuję że niestety jest to wina samego nadajnika który ma słabą przepustowość. Play w ostatnim czasie bardzo szybko zwiększa zasieg, więc jest duża szansa że w Pana miejscu zamieszkania się poprawi prędkość internetu.
KamQiX
Journeyman
Opcje
Tylko właśnie... wracając do pytania na początku. Dlaczego coś uniemożliwia mi przełączenie się na sieć Play (Orange), gdzie ten zasięg jest bardzo dobry? Jak pisałem na Xiaomi Mi 11 Lite 5G takich problemów nie było. A w Play uruchomili mi usługę "utrzymuj preferencje sieci" i według nich powinienem móc wybrać tę sieć... 😕
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Play zamierza do końca 2025r przejść już tylko na swoje nadajniki, dlatego sieć Orange jest jako roamingowa. Jeśli nie byłby Pan w zasięgu sieci macierzystej wtedy by to działało, jak było to dawniej. Teraz zawsze karta wraca do sieci macierzystej jak tylko ją wykryje.