Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Galaxy A15] Dziwny odcień części wyświetlacza

(Temat utworzony: 18-06-2024 05:11 PM)
401 Wyświetlenia
Grzeg0n
Pioneer
Opcje

Witajcie

Używam trybu ciemnego i zauważyłem dziwny odcień/poświatę w dolnej części wyświetlacza.

Szare elementy są jakby barwione na czerwonawy kolor.

W załączniku zamieszczam symulację tego zjawiska, ponieważ zrzut ekranu tego nie odzwierciedla, a zrobienie zdjęcia wyświetlacza w ciemnościach jest problematyczne.

Efekt tej czerwonawej poświaty występuje tylko przy minimalnej jasności ekranu.

Przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia wyświetlacza i okazuje się iż:

- zmiana trybu ekranu na żywy niweluje zjawisko,

- włączenie ochrony wzroku pogłębia zjawisko (cieplejsze kolory, więc i poświata mocniejsza)

- i co najciekawsze, zmniejszenie odświeżania z 90Hz do 60Hz również całkowicie likwiduje ten niepożądany efekt.

Powiedzcie mi proszę, czy z wyświetlaczem jest wszystko okej?

Screenshot_20240618_161159_Settings2.jpg

19 Odpowiedzi
Zmorek
First Poster
Opcje
Grzebałeś coś w opcjach programistycznych?
Grzeg0n
Pioneer
Opcje
Nie, nic nie zmieniałem.
Ten obrazek niedokładnie oddaje to zjawisko, w rzeczywistości czerń pozostaje czarna, zabarwione są tylko szare pola. Po minimalnym ręcznym zwiększeniu jasności odcień staje się normalny.
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
@Grzeg0n
Prawdopodobnie trafiła Ci się taka sztuka, w której niedoskonałości wyświetlacza są bardziej widoczne przy odpowiednich warunkach. Jeśli Ci to przeszkadza to reklamuj sprzęt - niech wymieniają ekran. Jeśli nie to olej sprawę, nic się nie stanie.
Rudzielcowy
Pioneer
Opcje
W moim galaxy a50 było tak również..
Grzeg0n
Pioneer
Opcje
Oddałeś telefon do serwisu?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. A15 to dość tani średniak, ale juz z ekranem amoled. Mam akurat na serwisie dwie sztuki i efekt jest taki sam. Te modele tak poprostu mają, więc z ekranem jest wszystko ok.
Grzeg0n
Pioneer
Opcje
To akurat nie ma znaczenia. Kupjąc telefon za sześćset czy sześć tysięcy złotych oczekuję że będzie on w pełni sprawny.
Proszę mi powiedzieć, który punkt specyfikacji lub opisu przeoczyłem przed zakupem i nie doczytałem że ekran nie będzie jednolicie podświetlony?
Akurat to że w tej klasie cenowej A15 ma sAMOLED było czynnikiem decydującym o zakupie, a teraz okazuje się że ta seria jest wadliwa i "jest wszystko ok"?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Ale co możemy się spodziewać po telefonie z najniższej półki? Mam firmowego A14 i mogę powiedzieć ze telefon ma więcej wad niż zalet. Może Pan oczywoscie zgłosić telefon do serwisu. Bardziej obstawiam niedopracowane oprogramowanie w A15 niż wadę wyświetlaczy.
Grzeg0n
Pioneer
Opcje
Może spodziewać się tego że będzie sprawny?
Załóżmy sytuację że z tego telefonu czasem będzie można wysłać SMS, a czasem nie - to niska półka cenowa też będzie wytłumaczeniem?
Ta wada nie dyskwalifikuje w moich oczach telefonu, wręcz nadal uważam że jego cena jest śmiesznie niska w stosunku do tego co oferuje, ale wada jest.