05-06-2020 10:12 AM
Witam,
W naszej firmie otrzymaliśmy zestaw nowych telefonów Samsung A71. Jeden z nich - ten który użytkuję ja - posiada pewien irytujący problem.
Mianowicie zaraz po uruchomieniu telefonu okazało się, że przycisk zasilania czasami "budzi" telefon a czasami nie dzieje się nic (ekran pozostaje nadal czarny). Zagłębiłem się w temat i wywnioskowałem, że problem może dotyczyć np. przypadkowego dotyku ekranu (opcja z podwójnym dotknięciem w celu obudzenia) czy aplikacją BIXBY, która też może zostać uruchomiona poprzez naciśnięcie klawisza zasilania.
Wszystkie te opcje zostały wyłączone.
Mimo to nadal pojawia się problem, że w niektórych przypadkach 5-6 krotne naciśnięcie przycisku zasilania nie może wybudzić telefonu....
Czy to może być problem z samym przyciskiem czy może kwestia jakichś ustawień?
Pozdrawiam!
05-06-2020 10:24 AM
@szymekx10, przycisk zasilania powinien funkcjonować poprawnie niezależnie od ustawień telefonu. Czy w telefonie była przywracana kopia zapasowa z poprzedniego telefonu? Czy taki sam problem występuje w trybie bezpiecznym? Wykonaj również wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu.
05-06-2020 10:48 AM — edytowano 05-06-2020 10:49 AM
Dzięki za szybką odpowiedź. Sprawdziłem tryb bezpieczny i szybko pojawił się ten sam problem. Zastosowałem się do drugiego rozwiązania i na ten moment monitoruję sytuację. Dam znać co i jak w najbliższym czasie.
EDIT! : kilka sekund po napisaniu tego posta przycisk zasilania znowu nie chciał obudzić telefonu.
05-06-2020 10:22 PM
@szymekx10 całkiem możliwe, że mamy do czynienia uszkodzeniem przycisku, czy to fizycznym, czy też elektronicznym. W takim przypadku warto, aby diagnozę przeprowadził serwis.