04-12-2019 06:43 PM – ostatnio edytowany 31-05-2020 09:01 PM przez EwaK
Od trzech dni mam Samsunga a70 z salonu Orange. Początkowo skopiowalam kontakty z poprzedniego telefonu i zainstalowałam aplikacje. Telefon kilka razy sam się zrestartowql. Kolejnego dnia i dziś telefon sam się wyłączył około 10 razy dziennie. Poczytałam wskazówki, przywrocilam ustawienia fabryczne i niestety w ciągu pół godziny zrestartowql się trzy razy. Czy mogę coś więcej zrobić czy odnosić szybko do Orange?
04-12-2019 07:04 PM
04-12-2019 07:33 PM
@Agi3 Jeżeli przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło to zostaje konieczne będzie skontaktowanie się z serwisem.
Telefon zostanie poddany ekspertyzie, po której serwis podejmie decyzję o naprawie w ramach gwarancji. Najbliższy serwis odnaleźć można na stronie internetowej: http://www.samsung.com/pl/support/servicelocation/
05-12-2019 09:04 AM
@Agi3, jeżeli telefon był kupiony przez Internet (na odległość) to możesz zwrócić telefon sprzedawcy w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Jeżeli jednak kupiłaś telefon w salonie to pozostaje złożyć reklamację, którą możesz złożyć w salonie Orange lub w serwisie Samsung. Z tych dwóch opcji polecam wizytę bezpośrednio w serwisie Samsung. Salon Orange nie naprawia urządzeń tylko przesyła je do serwisu. Zanosząc telefon bezpośrednio do serwisu skracasz czas obsługi serwisowej telefonu.
05-12-2019 07:59 PM — edytowano 05-12-2019 08:02 PM
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Telefon kupiony ma raty przy przedłużeniu umowy. Ustaliła dziś wstępnie, że do wymiany jest płyta główna. Teraz się zastanawiam czy odstepowac od umowy zawartej na odległość czy zgłosić roszczenie z rękojmi o wymianę na Nowy. Czy Waszym zdaniem w razie samej naprawy wszystko dalej będzie z telefonem w porządku?Kupowałam go z myślą, że bede z niego korzystać dwa - trzy lata.
06-12-2019 09:04 AM
@Agi3, w razie gdyby po naprawie wystąpiły kolejne problemy to w dalszym ciągu możesz korzystać z rękojmi sprzedawcy lub gwaranacji producenta. Pamiętaj również, że przy pierwszym zgłoszeniu reklamacji z tytułu rękojmi Twoje żądanie nie musi zostać spełnione. Sprzedawca może zaproponować inne rozwiązanie, które przywróci telefon do pełnej funkcjonalności. Dopiero przy ponownym zgłoszeniu tej samej usterki Twoje roszczenie może zostać spełnione. Więcej informacji odnośnie gwarancji i rękojmi znajdziesz w poradniku Vademecum konsumenta (Warszawa 2017) przygotowanego przez UOKiK. Mimo wszystko, moim zdaniem, najszybszym i najprostszym rozwiązaniem będzie odstąpienie i podpisanie nowej umowy.