Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A5] nie działa transmisja danych

(Temat utworzony: 21-01-2018 08:31 PM)
13884 Wyświetlenia
Skrzatix
Apprentice
Opcje

Mam problem z transmisja danych w tym modelu. Na początku stycznia przyszła akt. Androida. Po zainstalowaniu zniknęła ikonka LTE i nie można się było połączyć z internetem mobilnym. Nie pomagał reset ustawień APN. Dopiero przywròcenie ustawień fabrycznych pomogło. Ale problem po tygodniu powròcił. Jest jakiś inny sposòb? Trochę słabo przywracać fabryczne ustawienia telefonu raz na tydzień.

0 Like
11 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
A jak masz ustawione tryby pracy sieci? Jaki operator? Jak stara karta SIM?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Skrzatix
Apprentice
Opcje

Tryb sieci: 2g/3g/LTE auto w Play. Kartę mam z października. Roaming mam włączony. Do styczniowej poprawki softu dane komórkowe działały zawsze bez zarzutu. Ale w tej poprawce była jedna tycząca się menadżera połączeń z tego co pamiętam. Z ciekawostek to ikonka z zasięgiem sieci czasem ma literkę R. Ale to czy jest czy nie, nie wpływa na działanie transmisji danych. Poprostu jej brak.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
R to ikona roamingu. Napisałeś, masz wąłączony. Sprawdź dobrze ustawienia, być może tu leży problem. Czy roaming danych również jest aktywny. Sprawdź opcję bez roamingu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Skrzatix
Apprentice
Opcje

Ok. Udało się to rozwiązać. Jedynym sposobem jest wysłanie pliku konfiguracji sieci poprzez formularz na stronie operatora. Inne nie działają.

Szewcu72
MegaStar
Opcje
Co za operator? I po co tak komplikować życie abonentom? :winking-face:

0 Like
WerciaaaK98
First Poster
Opcje

Witam, posiadam Samsunga Galaxy A5 2017, system aktualny z najnowszymi poprawkami. Posiadam z nim również problem, a mianowicie kiedy chcę go przełączyć w tryb LTE (mieszkam w mieście, gdzie zasięg LTE jest mega dobry) ten nie tylko nie chce połączyć mnie z internetem, ale też nie chce nawet zalogować się do sieci, żeby wykonywać połączenia. Reset sieci, wymiana karty oraz instalacja świeżego systemu nie pomogły.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@WerciaaaK98, mówiąc instalacja świeżego systemu, masz na myśli hard reset? Może być niezbędna wizyta w autoryzowanym punkcie serwisowym: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

dunno2609
First Poster
Opcje
Po ostatniej aktualizacji systemu, niestety pojawiły się dość nietypowe problemy z transmisją danych. Po wyjściu z miejsca gdzie chwilowo brak zasięgu sieci (winda/garaż podziemny) telefon nie jest w stanie połączyć się z internetem. Pomaga tylko restart telefonu. Czy ktoś ma podobny problem? Można coś z tym zrobić, czy tylko serwis? Jest to bardzo irytujące...
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@dunno2609, spróbuj wykonać zabieg Wipe Cache Partition: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.