Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A40] Samsung Galaxy A40 problem z LTE

(Temat utworzony: 25-06-2019 02:11 PM)
21169 Wyświetlenia
nasyd
Apprentice
Opcje

Witam,

Mam od paru dni nowy telefon - A40

Problem który zauważylem dotyczy wyszukiwania sieci. Telefon automatycznie wybiera sieć 2g do połączeń (ikonka E), wtedy internet w ogóle jest nie do użytku.

Jeżeli przestawię ręcznie opcje wyboru sieci na 3g/2g i znowu spowrotem z LTE/3G/2G to po chwili pojawia mi się połączenie LTE ( to samo zauważyłem z przejściem do trybu samolotowego ).

Po paru chwilach ( telefon w tym samym miejscu, nie ruszany) przy zablokowanym telefonie wybierana jest sieć z ikonką E, po odblokowaniu telefon nie znajduje połączenia LTE.

Telefon sprawdzałem w centrum dużego miasta, gdzie nie ma problemu z zasięgiem, dodatkowo specjalnie go nie ruszałem tylko leżał w miejscu. jak już moim ręcznym sposobem złapie LTE i jest włączony to nie ma problemu.

Jest to dość uciążliwe, mimo wyboru opcji LTE/3G/2G nie chce wyszukiwać LTE. W każdym momencie kiedy chcę skorzystać z internetu, muszę albo wykorzystać opcje z  trybem samolotowym albo z przestawieniam ustawień sieci.

Spotkał się ktoś z takim problemem a co wiecej z rozwiązaniem?

Telefon zaaktualizowany, karta SIM nowa, internet bez ograniczeń, tydzień temu na tym samym numerze w tych samych miejscach internet działał mi bezproblemowo - a miałem xiaomi mi A1.

37 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nasyd, czy masz możliwość sprawdzenia działania telefonu z inną kartą SIM? Czy próbowałeś wyłączyć i ponownie włączyć telefon? Telefon kupiłeś w sklepie czy u operatora sieci komórkowej?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nasyd  Można jeszcze ewentualnie spróbować zresetować ustawienia sieciowe telefonu: Ustawienia > Zarządzanie Ogólne > Resetowanie > Resetowanie Ustawień Sieciowych, i ponownie uruchomić telefon.

0 Like
nasyd
Apprentice
Opcje
mam w telefonie 2 karty, zmieniłem ich kolejność, próbowałem również z dwoma osobno.
Telefon od operatora.
0 Like
nasyd
Apprentice
Opcje
właśnie to zrobiłem, zobaczymy czy coś da.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@nasyd  Czy telefom masz z wolnego rynku czy od jakiegoś operatora ? W jakiej sieci masz karty SIM ?

0 Like
nasyd
Apprentice
Opcje

T-Mobile. Telefon z salonu operatora

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@nasyd  Czy taki masz soft A405FNXXU1ASC7 ? Czy możesz pokazać jak wygłąda poziom zasięgu ?

0 Like
nasyd
Apprentice
Opcje
Dokładnie z tą wersja.
Zasięg wygląda normalnie. Czasem są wszystkie kreski czasem nie....
Teraz po zresetowaniu tych ustawień jest poprawa. Muszę to jeszcze przetestować
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nasyd, jeżeli problem powróci to wykonaj hard reset. Pamiętaj, aby nie przywracać kopii zapasowej po tym zabiegu ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy.