Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

One UI Beta - Jak, dlaczego, dla kogo? - Wyjaśnienie

(Temat utworzony: 30-08-2022 05:36 AM)
113144 Wyświetlenia
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje

ONE UI 6 BETA - PROGRAM ZAKOŃCZONY.
WĄTEK ZAMKNIĘTY. 
OD TERAZ DO KAŻDEJ KOLEJNEJ BETY, BĘDZIE TWORZONY NOWY WĄTEK. 
POPRZEDNIE BĘDĄ CAŁY CZAS DOSTĘPNE, ALE MOŻLIWOŚĆ DODAWANIA KOMENTARZY BĘDZIE ZABLOKOWANA. 

Wątek dotyczył testowych wersji beta One UI 5 dla Serii S22 oraz One UI 6 dla Serii S23

ONE UI BETA - Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania 

F3N6YOcWQAASv8s.jpg

One-UI-6-Beta-0808-1024x756.jpg

image

Ostatnio pojawia się dużo pytań w naszej Społeczności dotyczących wspomnianego w tytule programu pilotażowego, w tym wątku postanowiłem udzielić odpowiedzi na wszystkie najważniejsze i najczęstsze oraz przypiąć bardzo przydatne tematy, stworzone przez innych użytkowników. 

I Kto może wziąć udział w Beta testach? 

W Beta testach mogą wziąć udział wszyscy użytkownicy, którzy posiadają najnowszy flagowy telefon z wolnej sprzedaży EUX (dawniej XEO) i którzy zakupili telefon w kraju, który jest objęty programem. 

Lista Krajów biorących udział w BecieChiny, Francja, Hiszpania, Indie, Korea Południowa, Niemcy, Polska, USA oraz Wielka Brytania.

UWAGA!!! 

- Użytkownicy urządzeń operatorskich (brandowanych) nie mają możliwości wzięcia udziału w testach nakładki.

- Osoby posiadające inne modele, niż najnowszy flagowiec (obecnie seria S23) nie mają możliwości wzięcia udziału w becie (mam na myśli osoby posiadające starsze flagowce lub modele innych serii, niż S) .

- Na udział w becie może mieć wpływ też karta sim, jaką obecnie posiadamy.

II Jak anulować widniejącą już aktualizację do testowej wersji nakładki?

Jeśli zdecydowałeś się rejestrację w programie, a Twój telefon wyszukał aktualizację, to istnieją dwie drogi do anulowania aktualizacji :  instalacja bety, a następnie przywrócenie stabilnej wersji lub wypisanie się z programu oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. 

III One UI Beta nie działa stabilnie. Co z tym zrobić? 

Z tym za wiele nie zrobimy. One UI Beta to program i oprogramowanie przeznaczone wyłącznie do testów.Może on zawierać różnego typu awarie i błędy. Właśnie dlatego kierowany jest on doODPOWIEDNIEJ GRUPY ludzi, którzy mają te błędy wyłapać i przyczynić się do wydania jak najstabilniejszej wersji systemu.

Tutaj takie moje drobne spostrzeżenie i rada. Widzę, że dużo ludzi chce przystąpić do programu One UI Beta i po przystąpieniu traktują go jak normalne stabilne oprogramowanie. Potem są tylko pretensje i niezadowolenie na forum, jak coś nie działa. A to wszystko wynika z ich niewiedzy. Moja rada: zawsze warto czytać to, co piszą inni lub to, co jest napisane na banerze Bety. Teraz warto odpowiedzieć sobie na jedno z pytań:dla kogo to jest😉

IV Dlaczego płatności (np. Google Pay/Portfel Google) nie działają na oprogramowaniu testowym? 

Nie działają one z prostego powodu.

Oprogramowanie testowezostało pozbawione koniecznej certyfikacji, która umożliwia działanie tej funkcji. Jest to dla naszego bezpieczeństwa. 

V Pomimo, że mam telefon, który jest zgodny z wymaganiami programu One UI Beta, nie widzę aktualizacji 

To może świadczyć o jakimś błędzie w oprogramowaniu. Na sam początek można spróbować zapisać się do testów jeszcze raz i odczekać. Jeśli ponowny zapis nic nie dał, można wykonać następujące procedury 

-Wipe cache Partition i Repair Apps 

Ostateczną procedurą w razie niepowodzenia powyższych jest przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych bez kopii zapasowej. 

Jeśli wszystkie powyżej wymienione zabiegi nie pomogą, to pozostaje wizyta w serwisie w celu identyfikacji i usunięcia błędu.

VI Jak zabezpieczyć się w razie utraty danych? 

Zawsze przed wzięciem udziału w programie warto wykonać kopię swoich danych za pomocą programu Smart Switch:

Czym jest program One UI Beta? - Samsung Community

X Wątek, w którym prowadzona była dyskusja na temat Beta testów przed powstaniem tego postu

https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s22/beta-testy/td-p/5638701

XII Informacje na temat najnowszych aktualizacji One UI 6 Beta 

Mam nadzieję, że wszystkie najważniejsze informacje znalazły się w tym poście, a jeśli nie, to piszcie w komentarzach 😀😉

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Forum One UI 6 Beta działa już poprawnie! Możecie tam prowadzić dyskusje, zgłaszać sugestie, pisać porady oraz zadawać pytania. Zachęcam wszystkich do pisania o wersji testowej na dedykowanym forum. Poniżej podaję odnośnik:

https://eu.community.samsung.com/t5/s23-s23-s23-ultra/ct-p/pl-bp-uos-stwentythree

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

1 691 Odpowiedzi
GraceeK
Journeyman
Opcje
Witam,

Jestem posiadaczem Samsung Galaxy S20 FE i chciałbym wziąć udział w beta Android 13. W Samsung Members nie otrzymałem komunikatu, aby być w stanie do bety dołączyć. Co mam robić? :winking-face: 

Pozdrawiam
Osk4r
Voyager
Opcje
One ui 5 Beta dostają tylko najnowsze flagowce z serii S. Czyli Seria S22.
Ty dostaniesz prawdopodobnie w styczniu bądź grudniu
Góral_MP
Apprentice
Opcje
Ja jedynie otrzymałem info o opóźnieniu dostarczenia One UI Beta na S22 Ultra.
patyczak
Black Belt 
Opcje
Taki opis powinien być już dawno. Dzięki, super robota 💪👍
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Było było wiele informacji już od innych użytkowników, którzy są doświadczeni. Tylko wiesz nie wszyscy ludzie chcą tego szukać i czytać.
Ja tylko zebrałem to w jedno miejsce 😉 😃
J3drula
Voyager
Opcje
Fon wzięty w Plusie nie posiada brandu, także da się dołączyć i zainstalować betę OneUI 5.0. 😉

A druga kwestia, czy da się przypiąć ten post? Bo faktycznie wysyp pytań o aktualizację jest już dość irytujący. 😉
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@GraceeK  Witam

Na ten model beta testy nie będą dostępne,  tylko seria s22.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@W99 👏👏🙂

patyczak
Black Belt 
Opcje
Tak, wiem, że było wiele tematów poruszanych przez użytkowników, ale dobrze by było, gdyby co roku taki zbiór się pojawiał na głównej, np. "Co powinieneś wiedzieć przed instalacją testowego oprogramowania". Chociaż, znając życie i ludzi, na niewiele by się to zdało 😃😃