Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Motyw adaptacyjny klawiatury nie działa

(Temat utworzony: 12-11-2019 09:24 AM)
1669 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Zgłaszam błąd z działaniem adaptacyjnej klawiatury Samsung. Motyw klawiatury przystosowuje się automatycznie do zastosowanego motywu telefonu, ale nie uwzględnia ustawionego motywu aplikacji. Przy włączonym ciemnym trybie telefonu nie ma problemu ponieważ system nie umożliwia włączenia funkcji adaptacji klawiatury dla aplikacji. Z kolei zmiana ustawień adaptacji klawiatury w trybie jasnym telefonu nie działa. Klawiatura pozostaje jasna nawet w przypadku uruchomienia aplikacji z włączonym ciemnym motywem.

Screenshot_20191112-084416_Samsung Keyboard.jpgScreenshot_20191112-084846_Samsung Keyboard.jpg

Przejdź do rozwiązania
Krzysp1
Pathfinder
Opcje

@mirudo24 ja też dostałem odpowiedź I jest to irytujące bo po pierwsze wcześniej niż Ty ,po drugie tej samej treści i po trzecie mój problem z klawiaturą który dziś zgłaszałem jest nieodosobniony a co najciekawsze pojawił się u kilku osób u których klawiatura chodziła dobrze.Niestety wiem również że przywrócenie ustawień domyślnych pozbawia dostęp do zakupionych elementów 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Krzysp1, odnośnie działania motywu adaptacyjnego klawiatury to musimy uzbroić się w cierpliwość i czekać na kolejne wersje oprogramowania.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sprawdziłem działanie klawiatury w najnowszej wersji oprogramowania beta i wygląda na to, że problem został rozwiązany. Przy ustawionym jasnym motywie systemu uruchomiłem aplikację z ciemnym motywem i klawiatura dopasowała się do motywu aplikacji. Dajcie znać czy u Was też jest w porządku.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24, Jest poprawa. W aplikacji Galaxy Wearable motyw klawiatury już dopasowuje się dobrze. Reddit pozostał bez zmian. Niestety nie mam więcej aplikacji do porównania.

reddit.jpgwear.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, sprawdzałem w aplikacji Microsoft Outlook, gdzie wszystko jest w porządku. W przypadku aplikacji Reddit u mnie również występuje ten błąd. Również nie mam innych aplikacji, w których można ręcznie zmienić motyw. Tak czy inaczej warto w dalszym ciągu zgłaszać ten błąd na przykładzie aplikacji Reddit.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@mirudo24 @kamil40013 niestety, na twitterze adaptacja również nie działa. :face-with-rolling-eyes:

klaw. adapt.jpg

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013@Szewcu72, w związku z tym, że w jednych aplikacjach adaptacyjny motyw klawiatury zaczął poprawnie działać a w drugich w dalszym ciągu jest bez zmian to możliwe, że w niektóre aplikacje posiadają błąd, który blokuje działanie tego trybu klawiatury. W ostatnim czasie aplikacje Microsoft Outlook oraz Galaxy Wearable otrzymały aktualizacje, w których być może coś zostało poprawione i adaptacyjna klawiatura zaczęła działać. Możliwe też, że samo działanie adaptacyjnej klawiatury wymaga dalszych prac. Tak czy inaczej zgłosiłem ten błąd ponownie w aplikacji Samsung Members.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj otrzymałem kolejną odpowiedź, ale tym razem poproszę o objaśnienie. Czy ktoś jest w stanie zintepretować odpowiedź? @MagdalenaG, czy mogę prosić o Twoją opinię odnośnie poniższej odpowiedzi?

Dla przypomnienia napiszę, że kolorystyka klawiatury dopasowuje się do aktualnie ustawionego motywu telefonu. Dodatkowo można włączyć tryb adaptacyjny klawiatury, który powinien dopasowywać motyw klawiatury do motywu aplikacji (przy ustawionym jasnym motywie telefonu). Problem jest właśnie z dopasowywaniem się motywu klawiatury do motywu aplikacji. Jak w takim razie zinterpetować poniższą odpowiedź?

Screenshot_20191125-150413_Samsung Members.jpg

0 Like
Rozwiązanie
MagdalenaG
Helping Hand
Opcje

Hej @mirudo24,

niestety nie wszystkie aplikacje zewnętrzne bądą korzystały z pełnej funkcjonalności motywu adaptacyjnego klawiatury. Jest to związane z ograniczeniami tych aplikacji, a nie systemu Android.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MagdalenaG, dziękuję za wyjaśnienie. Teraz wszystko jest już jasne. Problem nie leży po stronie motywu adaptacyjnego klawiatury tylko po stronie niektórych aplikacji.

0 Like