Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zniknęły niektóre kontakty? Nic straconego!

(Temat utworzony: 15-05-2019 04:58 PM)
25375 Wyświetlenia
PaulinaŁ
Pioneer
Opcje

Cześć!

Jeśli w ostatnim czasie z Twojego telefonu zaczęły znikać niektóre kontakty, może się okazać, że odpowiada za to jedno proste ustawienie.

W pierwszej kolejności warto odpowiedzieć na pytanie, czy posiadasz jedno konto Samsung bądź Google zalogowane na dwóch różnych urządzeniach? Jeżeli tak, sprawdź ustawienia synchronizacji. Poniżej podaję instrukcję, jak to zrobić.

Przy ustawieniu automatycznej synchronizacji na obu telefonach modyfikowanie danych (np. usuwanie/dodawanie kontaktów) na jednym urządzeniu, może mieć wpływ na drugie.

Aby zapobiec znikaniu kontaktów i innym niechcianym zmianom, wystarczy wyłączyć automatyczną synchronizację na jednym z kont. Ścieżka jest następująca: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta > Automatyczna synchronizacja.

1konta.png

Drugą opcją jest po prostu usunięcie konta z jednego telefonu i założenie oddzielnego. Krótkie przypomnienie, jak to zrobić.

Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta-Konto Google (bądź Samsung) > 3 kropki > Usuń konto.

2kontapopr.png

Na koniec jeszcze prosty sposób na przywrócenie utraconych kontaktów, jeżeli posiadasz utworzoną kopię na Samsung Cloud. Wystarczy wykorzystać ścieżkę: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Samsung Cloud > Przywróć dane. Jeżeli dostępna kopia zapasowa kontaktów jest sprzed chwili, w której utraciłeś kontakty, należy ją przywrócić.

3konta.png

Mam nadzieję, że ten krótki poradnik okaże się pomocny. A może Wy macie jakieś doświadczenia w temacie znikających kontaktów i znaleźliście inne rozwiązanie? Zapraszam do dyskusji :smiling-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like! :smiling-face:

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
cccccc1
Voyager
Opcje
Sprawdź w ustawieniech czy jest odznaczone 'wszystkie kontakty' możliwe, że pokazuje teraz np tylko z konta samsung luz z karty sim.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@waldekp, Zobacz czy masz poprawnie ustawione wyświetlanie kontaktów.

Screenshot_20230831_112231_Contacts.jpgScreenshot_20230831_112235_Contacts.jpg

Mario_65
Navigator
Opcje
Po wylogowaniu z konta samsung i ponownym zalogowaniu straciłem niektóre kontakty. Już przywracałem, synchronizowałem i dalej nic.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mario_65, Czy masz prawidłowo ustawione wyświetlanie kontaktów w bocznym menu aplikacji Kontakty ?

Screenshot_20231202_203017_Contacts.jpg

Mario_65
Navigator
Opcje
Tak
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mario_65, Sprawdzałeś, czy kontakty nie trafiły do kosza ?

0 Like
Mario_65
Navigator
Opcje
Sprawdzałem, nie ma w koszu
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Mario_65 Może zalogowałeś się na złe konto Samsung? Możesz mieć powiązane ze swoim kontem Google, ale możesz mieć też na jakiś mail poboczny i teraz tylko wydaje Ci się, że wszedłeś na dobry? Masz możliwość weryfikacji czy to dokładnie to samo konto Samsung w jakikolwiek sposób?

Mario_65
Navigator
Opcje
Niestety jest dobre konto, w chmurze pokazuje 42 elementów a kontaktów mam 22
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Mario_65 Włącz jeszcze synchronizację:

Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Zarządzanie kontami > Konto Samsung > Synchronizuj konto > Kontakty (włączyć).

0 Like