Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Test wodoszczelności telefonu.

(Temat utworzony: 02-09-2022 07:44 PM)
1772 Wyświetlenia
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam wszystkich! Większość z was oddając telefon do serwisu oczekuje certyfikatu wodoszczelności? Telefon wraca klient zadowolony, ale jak taki test się odbywa? Jako były Technik Samsunga i właściciel serwisu opowiem jak przeprowadza się taki test w autoryzowanym serwisie. Pamiętamy S5? Więc  żeby przeprowadzić test należało wyjąć baterie, a w jej miejsce włożyć czujnik  który sprawdzał podciśnienie i jednoczenie łączył się bezprzewodowo z komputerem. Wysuwa się tackę SIM zamyka się klapkę od baterii i stawia na niej odważnik 2kg. Zamykamy tackę jednoczenie tworząc podciśnienie, a komputer informował nas kiedy odważnik można zdjąć, jeśli klapka nie odskoczyła a wykres był pozytywny wynik testu na wodoszelność przeszedł pozytywnie. Ok to było dawniej a jak jest teraz?  Teraz jest aplikacja MLC

image

Test wykonuje się w ten sposób że wyciągamy tackę SIM. Na białe pole kładziemy odważnik 2kg podłączamy telefon pod program serwisowy zamykamy tackę robi sie jednoczesnie podcisnienie i wciskamy Reference Read Jeśli wszystko będzie ok, to program puści nas na drugi poziom i rozpoczyna test szczelności, jeśli któraś uszczelka nie wytrzyma program nam to pokaże i zabawa zaczyna się od początku.Pewnie ciekawi dlaczego odważnik 2kg? To jest odpowiednia siła na wytworzenie podciśnienia w telefonie. Myślę że teraz już większość będzie wiedzieć jak w jego telefonie przeprowadza się taki test. Może kogoś to zaciekawi? Pozdrawiam.

26 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cześć ! Bardzo interesujące 😃
Fajny artykuł
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cześć! Miło mi że kogoś to zainteresowało🙂
BAZINGADIR87
Voyager
Opcje
Dzięki za tą wiedzę:)
cyberman
Troubleshooter
Opcje
Super. Nie miałem pojęcia jak się to robi. Bardzo ciekawe.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cieszę się że zainteresował temat🙂
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Super ze się podoba🙂
pdurka
Voyager
Opcje
ciekawe informacje, długo szukałem w internecie niestety bez skutku a tu przydatne informacje, dzięki! 🙂
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cieszę się że się podoba poradnik🙂
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@_Technik_  łał , bardzo ciekawe informacje.  Fajnie dowiedzieć się  jak taki test odbywa się w serwisie 😀