11-12-2020 10:57 AM — edytowano 11-12-2020 10:59 AM
Google na początku roku udostępnił narzędzie Android GPU Inspector, dzięki któremu deweloperzy mogą ulepszać wydajność w swoich grach dodając odpowiednie poprawki w sterownikach graficznych dla układów ARM Mali GPU (Exynos) oraz Adreno GPU (Qualcomm). Dzięki temu producenci gier mają bezpośredni wpływ na rozwój sterowników dla telefonów. Ponadto gotowe sterowniki są dostarczane do urządzeń bezpośrednio za pomocą sklepu Google Play bez konieczności przechodzenia procesu standardowej aktualizacji oprogramowania. W podobny sposób dostarczane są do telefonów z systemem Android 10 aktualizacje systemowe Google Play.
Pierwsza aktualizacja została już udostępniona dla modeli Galaxy S20 oraz Galaxy Note20 zarówno z procesorami Exynos jak i Qualcomm Snapdragon. Aktualizacja sterowników jest dostępna z poziomu sklepu Google Play i nosi nazwę Samsung GameDriver - Mali (S20/N20) oraz Samsung GameDriver - Adreno (S20/N20). Poniżej podaję bezpośrednie odnośniki do sklepu:
Pierwsza aktualizacja sterowników o numerze 10.0.02.1 wprowadza poprawki dla trzech gier: Black Desert, Fortnite, Call of Duty: Mobile. Google informuje, że sterowniki graficzne zostaną udostępnione również dla pozostałych telefonów.
Przydatne odnośniki:
Samsung GameDev - https://developer.samsung.com/galaxy-gamedev/overview.html
Android GPU Inspector - https://gpuinspector.dev/
31-12-2020 03:01 PM
Zauważyłem, że po aktualizacji do systemu Android 11 i po przywróceniu ustawień fabrycznych sterowniki Mali nie są w ogóle zainstalowane w telefonie. Aplikację można śmiało zainstalować, ale pytanie czy jest to konieczne w systemie Android 11. Jak myślicie?
31-12-2020 07:39 PM
@mirudo24, Na liście aplikacji systemowych można znaleźć taką pozycję jak Samsung Exynos990 GameDriver. Możliwe, że ona zastępuje wcześniej wspomnianą aplikację ze Sklepu Play. Natomiast nie wiem, czy ta aplikacja znajdowała się już na Androidzie 10, czy została wprowadzona wraz z Androidem 11.
31-12-2020 09:43 PM
Przyznam, że nie sprawdziłem zainstalowanych aplikacji. Twoje znalezisko Samsung Exynos990 GameDriver najprawdopodobniej zastępuje w systemie Android 11 dotychczasową aplikację Samsung GameDriver - Mali (S20/N20), która była dostępna w systemie Android 10. Najlepiej byłoby sprawdzić czy w systemie Android 10 jest dostępna aplikacja Samsung Exynos990 GameDriver na telefonach Note20 lub S20. Jeżeli nie jest to nasze przypuszczenia będą prawdziwe.
31-12-2020 09:50 PM
31-12-2020 09:58 PM
Pisałem o tym w pierwszej wiadomości. Wersje, o których wspomniałeś, najprawdopodobniej są dostępne tylko w systemie Android 10. Wygląda na to, że wraz z nową wersją systemu Android 11 zostały udostępnione nowe wersje aplikacji - również osobne wersje dla procesorów Exynos oraz Snapdragon.
05-08-2022 03:35 PM
05-08-2022 07:28 PM
Podejrzewam, że wraz z nowszymi wersjami systemu Android nie ma konieczności pobierania nowszych sterowników ze sklepu Google Play.
05-08-2022 07:33 PM
05-08-2022 07:39 PM
Z reguły nowsze sterowniki są bardziej dopracowane i posiadają wsparcie dla nowszych gier. Tak czy inaczej nie ma możliwości zmiany sterowników na inne.