Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Health nie liczy spalonych kalorii

(Temat utworzony: 14-11-2017 07:02 PM)
6718 Wyświetlenia
Basza
Explorer
Opcje

Od jakiegoś czasu Aplikacja Samsung Health nie monitoruje spalonych kalorii. Element "Kalorie" w ogóle zniknął z programu zainstalowanego w moim Samsungu Galaxy S5. Aplikacja jest aktualizowana automatycznie (obecnie: SM-G900F Wersja 5.13.0.051), połączona jest z zegarkiem Gear Fit2 (również zaktualizowany). Zegarek kalorie liczy. W związku z błędnym naliczaniem pięter przez Gear Fit 2 (nawiasem mówiąc usterka nie została naprawiona w serwisie i występuje w dalszym ciągu) zegarek był resetowany do ustawień fabrycznych i zaktualizowany. Samodzielnie również (przed oddaniem zegarka do serwisu) odinstalowywałam aplikację w telefonie i instalowałam ponownie. Brak możliwościu monitorowanie w programie spalonych kalorii i dodatkowo błędne nalicznie pięter przez zegarek powodują, że zestaw kompletnie nie spełnia swoich funkcji.

Pozdrawiam

B.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Basza
Explorer
Opcje

Spróbowałam już wszystkiego, łącznie ze sposobem powyżej (dziękuję jeszcze raz), poczekałam na kolejną aktualizację oprogramowania i nic się nie zmieniło niestety. Gear Fit poszedł do serwisu. Kolejny raz. Pozdrawiam serdecznie.
B.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
10 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
A próbowałeś przywrócić zegarek do ustawień fabrycznych, ale w trybie recovery? Tak aby system załadował się z obrazu?
Ponadto poza samą aplikacją warto wyczyścić dane plugina i sparować urządzenia ponownie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Basza
Explorer
Opcje
Przypuszczam, że w serwisie przywracali zegarek do ustawień fabrycznych w trybie recovery. Sama boje się takich radykalnych posunieć, bo moja wiedza informatyczna jest raczej nikła 😞 Znalazłam na Youtube jakieś filmy jak to się robi. Rozumiem, że to może przywrócić prawidłowe naliczanie pięter, ale raczej nie będzie mieć wpływu na zmiany w programie SHealth?

Bardziej martwi mnie brak wskazań spalonych kalorii w SHealth. Przepraszam za naiwne pytanie, ale bardzo proszę o podpowiedź jak się czyści dane plugina?
Pozdrawiam serdecznie
B.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Plugina czyśmy tak samo jak i aplikację. Ustawienia/Aplikacje/GearSPlugin i SamsungGear i SamsungHealth. W aplikacji klikasz na Domyślna pamięć i czyścisz dane oraz pamięć cache.
Jeżeli wyczyścisz SHealth dane z aplikacji znikną. To jest niestety skutek uboczny czyszczenia każdej aplikacji w celu jej naprawy. Przywrócone zostaną tylko te podstawowe z konta Samsung.

Co do samych kalorii to wyswietlają się one w połaczeniu z celami i treningami jako jedna z informacji obok dystansu, czasu itp.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Basza
Explorer
Opcje
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Okazuje się, że zupełnie intuicyjnie przeszłam już tę ścieżkę, ale jedynie czyściłam dane cache, pozostawiając nietknięte pozostałe dane przypuszczając, że utracę wszystko co dotąd zapisane. Widać to jednak nieuniknione 😞
Co do błędnego liczenia pięter obawiam się jednak czy to nie jest błąd oprogramowania po aktualizacji. Stosunkowo niedawno panikowałam, bo zegarek ciągle łączył się i rozłączał z telefonem rozładowując się błyskawicznie i rozgrzewając telefon do czerwoności. Firma nieco ociągając się (trochę trzeba było czekać na reakcję po zgłoszeniach użytkowników), wypuściła koleją aktualizacje, która naprawiła błąd i wszystko się uspokoiło. Dlatego jeszcze waham się przed czyszczeniem wszystkiego, bo boję się, że kolejny raz utracę wszystkie zapisane dane, a problem pozostanie.
Pozdrawiam serdecznie
B.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Nie których rzeczy nie da się uniknąć. 😞 A jeżeli nie sprawdzisz, nie dowiesz się czy pomoże. Niektóre wybory bywają trudne. :winking-face:

Basza
Explorer
Opcje
No i sprawdziłam i się dowiedziałam.
Wszystkie dane poszły w kosmos, a zegarek działa bez zmian (w dalszym ciągu nie liczy pięter prawidłowo).
Nie! Przepraszam, jest jedna zmiana. Do tej pory dało się wyłączyć podświetlenie ekranu zegarka przyciskiem bocznym lub przez zakrycie dłonią, a teraz nie reaguje na nic. Wyłącza się dopiero po 15 sekundach (czyli najkrótszym możliwym czasie wg ustawień) 😞
Pozdrawiam serdecznie
B.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Skoro zastosowane do tej pory metody nie przyniosły oczekiwanego rezultatu przywróć Fita do ustawień fabrycznych, ale w sposób pokazany na grafice. Przejście do i uruchomienie recovery spowoduje nie tylko wyzerownie zegarka, ale również ponowne załadownie systemu z obrazu.Fit 2.jpg

Gdyby jednak i ta metoda nie zadziałała, to przypuszczać należy, że albo aktualna wersja oprogramowania ma błędy i nalezy czekać do aktualizacji lub co gorsze uszkdzeniu uległy sensory odpowiedzialne za poszczególne funkcje. Wtedy już niestety pozostaje tylko serwis.

Rozwiązanie
Basza
Explorer
Opcje

Spróbowałam już wszystkiego, łącznie ze sposobem powyżej (dziękuję jeszcze raz), poczekałam na kolejną aktualizację oprogramowania i nic się nie zmieniło niestety. Gear Fit poszedł do serwisu. Kolejny raz. Pozdrawiam serdecznie.
B.

0 Like
Elanski
Pioneer
Opcje
Miałem niedawno problem z moim Gear S3, źle zliczał mi piętra. Może nie dokładnie chodziło o zliczanie, a o prezentowanie dziennej liczby pokonanych pięter. Zatrzymał się na wyniku sprzed kilku dni, z rekordem, a w kolejnych dniach pokazywał na widżecie już zawsze ten sam wynik. Po restarcie zegarek wrócił do poprawnego liczenia i prezentowania liczby pięter.