19-03-2019 09:52 AM — edytowano 19-03-2019 09:55 AM
Witam po właczeniu gry na galaxy s8 ekran obraca się dostosowując do gry lecz po wyłączeniu jej nie wraca do orientacji poziomej, dopiero po zablokowaniu i odblokowaniu ekranu, dodam że problem występuje po najnowszej aktualizacji, czy ktos jeszcze tak ma może byc to spowodowane daną aktualizacją i bład zostanie naprawiony czy powinnam poszukać czegos w ustawieniach
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
19-03-2019 10:31 AM — edytowano 19-03-2019 10:32 AM
@Sidorkaski, Miałem podobny błąd na S9. Po wyjściu z gry za pomocą przycisku Home ekran startowy nie wracał do orientacji pionowej pomimo włączonej opcji "Tylko orientacja pionowa". Musiałem wtedy uruchomić aplikację w trybie pionowym i wszystko wracało do normy. Problemu nigdzie nie zgłaszałem, ani nie opisywałem bo naprawił się po ponownych uruchomieniu telefonu. Spróbuj więc zresetować telefon na początek.
19-03-2019 10:05 AM
@Sidorkaski, najnowsza aktualizacja umożliwia ręczny obrót ekranu. Rozumiem, że po włączeniu gry ekran obraca się do pozycji poziomej a po wyłączeniu ekran startowy w dalszym ciągu jest w tej samej orientacji i nie obraca się do pozycji pionowej? Wygląda na to, że masz włączony obrót ekranu głównego oraz ręczną zmianę orientacji.
W systemie Android Pie obrót ekranu możesz sterować ręcznie klikając w małą ikonkę telefonu po obróceniu telefonu z pozycji pionowej do poziomie lub odwrotnie. Ikonka pojawia się przez chwilę w prawym dolnym rogu wyświetlacza. Opcja jest dostępna przy wyłączonym automatycznym obracaniu ekranu. Opcje dotyczące obrotu ekranu znajdziesz na rozwijanym górnym pasku.
Ponadto przytrzymaj palec na ekranie głównym i wybierz Ust. ekranu głównego i sprawdź czy masz włączoną opcję Obracaj do trybu poziomego. Jeżeli nie chcesz żeby ekran główny obracał się do trybu poziomego to wyłącz tę opcję.
19-03-2019 10:31 AM — edytowano 19-03-2019 10:32 AM
@Sidorkaski, Miałem podobny błąd na S9. Po wyjściu z gry za pomocą przycisku Home ekran startowy nie wracał do orientacji pionowej pomimo włączonej opcji "Tylko orientacja pionowa". Musiałem wtedy uruchomić aplikację w trybie pionowym i wszystko wracało do normy. Problemu nigdzie nie zgłaszałem, ani nie opisywałem bo naprawił się po ponownych uruchomieniu telefonu. Spróbuj więc zresetować telefon na początek.