10-12-2020 02:59 AM — edytowano 10-12-2020 03:40 AM
Cześć!
Jak w temacie, nie wiem co dodać, oprócz tego, że na telefonie mam kilkaset notatek i naście godzin nagrań pomysłów do nowej książki. Tak - jestem baranem, że nie miałem backup-u. Jeśli stracę dane z telefonu, stracę kilka lat życia poświęconego na zbieranie danych do książki. Część mam na komputerze, część w chmurze, ale 90% na tym cholernym telefonie. Nie wiem co sobie myślałem, czuję się jakby wszyscy członkowie mojej rodziny byli podłączeni do aparatury podtrzymującej życie, która może w każdej chwili paść. To hiperbola, ale chciałem uwypuklić jak ważne są dla mnie te dane. Proszę, pomóżcie. Oczywiście telefon jest stale podłączony do ładowania, bo jak się rozładuje, to bootload może się schrzanić, ale to tylko aparatura podtrzymująca życie. Wróciłem właśnie z Serbii, gdzie m.in. zbierałem informacje do książki, obecnie jestem w Krakowie, zanim ruszę dalej. Może możecie polecić jakiś serwis, który mi tego nie spieprzy, tylko pomoże? W większości pracują ludzie z mniejszą wiedzą na TE tematy ode mnie, więc obawiam się, że tylko zaszkodzą. Będę niesamowicie wdzięczny za pomoc. Cholera! Zapłacę za nią! Thank you from the mountain.
Zdravo!
JS
edit: próbowałem tego programu:
https://www.tenorshare.com/products/reiboot-for-android.html?AID=13868451&PID=5786550&utm_source=CJ&...
ale nie rozpoznaje urządzenia po podłączeniu do komputera, więc kiszka.
edit2: próbowałem 5 różnych kabli, przy podłączaniu do komputera.
10-12-2020 04:10 AM
@salmonjack Cześć
Jeżeli chodzi o profesjonalny autoryzowany serwis w Krakowie to polecam W&K Łukasz Włodarski
Bolesława Limanowskiego 4, 30-534 Kraków.
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
10-12-2020 04:18 AM — edytowano 10-12-2020 05:40 AM
Dzięki wielkie!
Z samego rana, jak tylko otworzą, dzwonię, dopóki nie wypaliło mi ekranu.
edit: a jakie opcje mają w autoryzowanym serwisie? Oprócz wymiany power buttona? Bo to może schrzanić bootloada - do wymiany trzeba odłączyć baterię, right?
Czy mają opcję jakimś swoim dedykowanym softwarem to ogarnąć? Mam też problem z gniazdem ładowania, tzn. często nie mogę przesłać plików z komputera na telefon po kablu, bo nie działa opcja lub ją rozłącza po chwili.
10-12-2020 07:05 AM
@salmonjack Najlepiej udać się do serwisu, tam przeprowadza profesjonalną diagnostykę urządzenia i ocenią co się dzieje.
Co do przesyłania plików to może być uszkodzony port USB lub sam kabel.
11-12-2020 12:04 AM — edytowano 11-12-2020 12:06 AM
We wspomnianym serwisie najpierw zaproponowali mi wymianę całej obudowy (550 zł) z przyciskiem on/off - "bo to jedyna opcja", potem, jak wyjaśniłem, że nie jestem baranem, zaproponowali wymianę przycisku (nagle jedyna opcja okazała się być nie jedyną - 150 zł).
Jak powiedziałem, że to wymaga wyłączenia urządzenia, co może w tym trybie skutkować schrzanieniem bootloada, wmawiali mi, że nie, wszystko będzie okej. Nie zgodziłem się oczywiście.
Poprosiłem o rozmowę z "kimś kompetentnym". Po fochach przyszedł facet, który stwierdził, że uruchomi telefon podłączając do komputera z dedykowanego softa i... go wyłączył. Telefon przestał się ładować z kabla w ogóle (pojawiał się na 2 sek. ekran jak w załączonym screenie, po czym gasł).
Pan wpadł na pomysł ładowania indukcyjnego, co było niegłupie. Ostatecznie po naładowaniu indukcją, udało się telefon włączyć softem na kablu na jakieś 20 sek., ale wystarczająco, żeby sprawdzić, że dane nie zostały uszkodzone. Tu pomoc się skończyła, bo za każdym razem, nawet przy naładowaniu do 100%, telefon się wyłączał od razu po włączeniu. Dało się wejść w notatki, czy nagrania i zobaczyć, że są, ale - every time - 20 sek.
No i tak skończyła się przygoda ze wspomnianym serwisem.
Teraz gdy podłączam z kabla jest właśnie sytuacja i obraz ze screen'a - 2 sek. i gaśnie. Dioda ładowania się nie zapala. Co radzicie dalej zrobić?
11-12-2020 08:20 AM
@salmonjack Trzeba było powiedzieć aby zgrali dane które są na telefonie o ile to było możliwe.
Jak widać telefon w obecnej sytuacji nadaje się na serwis.
11-12-2020 12:43 PM
Nie było możliwe, albo nie potrafili w tej sytuacji. Telefon generalnie może iść na szrot, oddam pewnie koledze, który się dłubie w elektronice, może przydadzą mu się części, zależy mi jedynie na danych.
11-12-2020 01:48 PM
@salmonjack Z tego co powyżej wyczytałem to zaproponowali opcje naprawy a Pan się nie zgodził.
Skoro najbardziej zależy na danych zapisanych w urządzeniu to tym bardziej należało im zostawić aby je zgrali Panu.
16-12-2020 12:44 AM — edytowano 16-12-2020 12:47 AM
@PrzemekM napisał(a):
@salmonjack Z tego co powyżej wyczytałem to zaproponowali opcje naprawy a Pan się nie zgodził.
Skoro najbardziej zależy na danych zapisanych w urządzeniu to tym bardziej należało im zostawić aby je zgrali Panu.
Nie wiem gdzie Pan to wyczytał, ale na pewno nie w moim poście. Proszę wskazać gdzie, wtedy będę się bił w pierś, aż odpadnie mi pierś lub zaciśnięta w pięść dłoń. Napisałem wyraźnie nt. zgrywania danych: "Nie było możliwe, albo nie potrafili w tej sytuacji". Zaproponowali mi wymianę obudowy za 550 zł, a jak ich przekonałem, że nie jestem jedną z osób, które można naciągnąć na 550 zł, bo nie wiedzą, że wymiana obudowy niczego nie rozwiąże, to zaproponowali wymianę przycisku power. Jak ich przekonałem, że osobą, która da się naciągnąć na wymianę przycisku za 150 zł, który nie rozwiązuje mojego problemu, też nie jestem, zaproponowali, że spróbują włączyć telefon z kabla przez dedykowane oprogramowanie. Skończyło się tym, jak opisałem krok po kroku w postach powyżej, że wyłączyli mi telefon, kiedy znajdował się w Factory Mode - "Downloading don't turn off target", w którym absolutnie nie można pozwolić na jego wyłączenia, bo może to skutkować uszkodzeniem bootloada i/lub pamięci, a w rezultacie tym, że telefon, wyłącznie naładowany do pełna i włączany z kabla przez dedykowane oprogramowanie włączał się na 20 sek. po czym się wyłączał.
NIE zaproponowali żadnego dodatkowego rozwiązania.
NIE - nie byli w stanie go podłączyć i zgrać mi danych.
TAK - nie zgodziłem się na bycie naciągniętym w polecanym przez Pana, profesjonalnym, autoryzowanym serwisie.
Byłbym wdzięczy na nie używanie gasligtingu wobec mnie i in spe innych osób użytkujących forum. Mówiąc prościej - nie przekręcanie moich wypowiedzi i in spe innych osób użytkujących forum by wypaść na mniej niekompetentnego.
18-12-2020 05:16 AM
Nie, tak jak pisałem, ale moja wiadomość została skasowana, pewnie dlatego, że zasugerowałem, iż użytkownik powyżej w mojej opinii może stosować gaslighting wobec mnie, poprzez przekręcanie/nie rozumienie/niedoczytanie moich odpowiedzi:
1. nie zgodziłem się na naciągnięcie mnie na wymianę obudowy za 550 zł, bo nie rozwiązuje to w żaden sposób mojego problemu i wymaga wyłączenia telefonu,
2. nie zgodziłem się na naciągnięcie mnie na wymianę przycisku power za 150 zł, bo nie rozwiązuje to w żaden sposób mojego problemu i wymaga wyłączenia telefonu,
3. w serwisie wyłączyli mi telefon gdy znajdował się w Factory Mode, mimo że prosiłem, żeby pod żadnym pozorem tego nie robili, bo może to uszkodzić bootloadera i/lub pamięć,
4. nie byli w stanie w żadne inny sposób mi pomóc - odesłali, po pogorszeniu sprawy, do bliżej nie określonej firmy zajmującej odzyskiwaniem danych, bo nie umieli, po tym jak skopali sprawę, zgrać danych z telefonu.
Podsumowując: we wskazanym przez użytkownika autoryzowanym, profesjonalnym serwisie Samsunga, pracują ludzie niekompetentni, którzy podchodząc do klienta protekcjonalnie, uważając, że wiedzą lepiej, choć finalnie okazuje się, że byli w błędzie, dodatkowo, w pierwszym rzucie próbują naciągnąć klienta na bezcelowe "naprawy".
Jeśli i ten post zostanie skasowany, tym razem robię screeny całej rozmowy, wysyłam je do odpowiedniego działu obsługi klienta Samsunga, bo nie pozwolę sobie na takie traktowanie przy ewidentnym złym doradztwie i próbie przekręcania moich wypowiedzi by samemu nie wypaść źle. Jest to oficjalne forum Samsunga i nie powinno tu dochodzić do takich sytuacji.
Mimo wszystko pozdrawiam użytkownika powyżej i moderację/administrację.